Разделяй и владей: Стратегията на Русия в Черно море

9891
Разделяй и владей: Стратегията на Русия  в Черно море
Снимка: Getty Images

Каква е оптималната стратегия за установяване на контрол над Черно море за Русия? Разделяй и владей.

Изводът за оптималността на стратегията „разделяй и владей“ е направен въз основа на резултатите от военната игра, проведена от американския изследователски център RAND (RAND Corporation).

Борисов: България не участва в сценарий за нападение на държави около Черно море

"Не са верни твърденията, че България участва в сценарий за нападение по държави около Черно море. Единственото различно, което правим ...

Центърът наскоро публикува резултатите от симулациите, проведени през 2018 г., за да проучи вероятната стратегия на Русия в Черноморския регион, както и реакцията на НАТО. Ученията показаха, че най-добрата стратегия за Русия би била тактиката „разделяй и владей“, която ще й помогне да се предотврати създаването на коалиция, която може да оспори руското господство в Черно море.

„За Русия е по-лесно да постигне целта си за разделяне на региона, отколкото за Съединените щати да го обединят“, каза ми политическият анализатор на RAND Аника Бинендийк.

В продължение на столетия Черно море е буре с барут, тъй като Русия, Украйна, Турция, Румъния и други страни са водили там борба за влияние. Но през последните години Русия установи мощно военно присъствие в стратегически важния Черноморски регион, който тя счита за собствено владение. Освен всичко друго, Москва отне Крим от Украйна, разположи допълнителни кораби и ракети в региона и започна тормоз срещу кораби на НАТО. Миналия месец вдигна по тревога изтребители за прихващане и ескорт на американски разузнавателен самолет, летящ над Черно море.

От гледна точка на Москва обаче за нея ситуацията също е заплашителна. Бившите съветски сателити Румъния и България се присъединиха към НАТО, докато независима Украйна и Русия станаха врагове. Сега западните експерти призовават НАТО да създаде постоянна групировка от сили в Черно море.

RAND е подготвила сценарий на игра, в който различни отбори действат като черноморските държави и САЩ.

Украински военен началник каза какво му трябва за разгром на Русия в Черно море

Украинските военни и за миг не ги напуска мечтата да станат пълновластни владетели на Черно море, пише svpressa.ru. За целта категоричн...

Действието се развива между 2020 и 2025 година. Предпоставката е, че НАТО се опитва да разшири морското си присъствие в Черно море, докато Румъния укрепва военните връзки с бившата съветска република Молдова. В отговор Русия следва многовекторна стратегия, агресивно разширявайки изключителната си икономическа зона в Черно море и осъществявайки информационни атаки и кибератаки срещу Румъния. Напрежението достигна своя връх, когато руски щурмови самолет Су-24 в бръснещ полет прелита над американски миноносец и удря кораба, убивайки няколко моряци.

Играта позволява на всеки от отборите да избере различни опции и да ги следва. Това са икономически стимули, опити за убеждаване на потенциални приятели, кибервойна, изпращане на войски, учения и мерки за сплашване на врага.

По този начин американският екип даде предпочитание на военно-политическия натиск за ограничаване на руското влияние. Той създаде Черноморска работна група за осигуряване на свобода на корабоплаването, проведе допълнителни военни учения с черноморски съюзници и използва Конвенцията от Монтрьо, която регулира преминаването на военни кораби през Босфора, за да предотврати влизането на руския флот в Средиземно море.

Задачата на Съединените щати беше улеснена от факта, че според условията на играта Русия искаше да избегне войната с всички средства. "Всички играчи от руския отбор бяха най-загрижени от евентуална неконтролирана ескалация, която може да доведе до военен конфликт с НАТО и САЩ," се казва в доклада на RAND.

Но проблемът за Съединените щати беше, че Русия не трябваше да воюва, за да постигне целите си. Играта показа, че Москва е способна да използва стратегия на моркова и тоягата, за да разбие всяка антируска коалиция в Черно море. И има опасения, че тя може да го направи без използването на сила.

Русия предупреди САЩ и НАТО, че ще носят отговорност за ескалация в Черно море

Руската армия обвини САЩ и техните съюзници в провокация на напрежение в Черноморския регион с рязко увеличаване на броя на патрулите н...

Москва имаше различни възможности за действие, включително неявен военен натиск. Това предполага преследване на кораби на НАТО, мирно плаващи през Черно море, както и разполагането на допълнителни ракети в Крим. Кремъл може също да използва ефективна комбинация от икономически стимули и действия от сивата зона, като кибератаки, информационна война и дори изнудване на политици със заплахата от дискредитиращи ги материали.

Такъв богат арсенал от инструменти позволи на Русия да адаптира стратегията си към апетитите и слабостите на всяка черноморска държава. Руският екип предложи на Турция и България редица стимули: на турците - срещи на върха, съвместни военни учения и разузнаване в Сирия, а на българите - евтин газ. Отношението към други страни беше по-твърдо. Румънците получиха информационна война и тормоз срещу търговските си кораби; Украйна - блокадата на Азовско море за риболовния флот и Грузия - военни учения в исконните грузински територии, окупирани от Русия.

В тази игра този подход на моркова и тоягата има смесени резултати. Румъния, Украйна и Грузия не се поддадоха на руския натиск. Но Турция и България се подведоха: отказаха да участват във флотилията на НАТО в Черно море, благодарение на което Русия постигна частична победа.

Най-важен извод беше следният: в никакъв случай не трябва да се подценява значението на Турция; трябва да се насърчава паметта за конфликтите й с Русия. „В крайна сметка резултатът от играта зависи главно от отношенията между Русия и Турция“, заключи RAND. „Руските стимули, особено обещанието за продължаване и разширяване на сътрудничеството в Сирия, както и потенциални загуби поради отказ от съществуващо сътрудничество, накараха турците сериозно да се замислят за целесъобразността на подкрепата за групата на НАТО. Двустранните действия на турския и българския екип по сближаване с Русия – това вече е лошо. А продължителното колебание на България, която не смее публично да подкрепи инициативата на НАТО, допълнително отслаби регионалното единство. Всичко това, според условията на играта, попречи да бъде оказано координирано и последователно противодействие срещу Русия. "

За по-голяма яснота трябва да се каже, че военната игра се провежда от западни експерти и следователно тя отразява възгледите на Запада за възможните действия на Кремъл. Това обаче ясно показва защо Наполеон предпочиташе да се сражава с коалицията, вместо да участва в нея.

Столтенберг: НАТО ще разшири присъствието си в стратегически важното Черно море

НАТО счита Черно море за стратегически регион за себе си и възнамерява да засили присъствието си в него. Това обяви в четвъртък генерал...

„Ученията нагледно показаха степента, до която целенасоченото използване на невоенни източници на мощ и влияние от страна на Русия може да елиминира необходимостта да се поеме рискът от открит военен конфликт с НАТО“, заключава РАНД. "Играта показва, че за Русия е много по-лесно да подкопае регионалното единство и решимост за единен отпор на руските планове, отколкото за коалициите да формират и поддържат такова единство."

 

* Автор: Майкъл Пек, сп. „Форбс”, превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари