Разногласия и несигурност: Техният БРИКС може да се окаже нетраен

10311
Разногласия и несигурност: Техният БРИКС може да се окаже нетраен
Снимка: Getty Images

Лидерите на БРИКС започнаха двудневната среща на върха във вторник (22 август), за да набележат бъдещия курс на блока на развиващите се страни, но отново се появиха разногласия преди решаващия дебат за потенциалното разширяване на групата, което има за цел да засили нейното влияние в световен мащаб.

Засиленото напрежение след войната в Украйна и нарастващото съперничество на Пекин със Съединените щати подтикнаха Китай и Русия, чийто президент Владимир Путин присъства на срещата виртуално (и то на запис), да се стремят към укрепване на БРИКС: С променен глас, търси часовника на другата си ръка: Любопитни моменти от видеоизявлението на Путин пред БРИКС (ВИДЕО). Според редица анализатори, двамата използват срещата на върха в Йоханесбург от 22 до 24 август, за да превърнат групировката, в която влизат още Южна Африка, Бразилия и Индия, в противовес на западната доминация в световните институции, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Путин се крие: Си Дзинпин ще е главната фигура на срещата на БРИКС

Китай - напред с твърда ръка

"Точно сега промените в света, в нашето време и в историята се развиват по начин, който не е имал аналог досега, като водят човешкото общество до критичен момент", заяви китайският президент Си Дзинпин в изказване на бизнес форума на БРИКС. "Курсът на историята ще се определя от избора, който ще направим", допълни китайският лидер.

Всъщност Си не говори директно - той пропусна събитието, въпреки че там присъстваха колегите му Кирил Рамафоса от Южна Африка, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и министър-председателят на Индия Нарендра Моди. Наративите му бяха казани от китайския министър на търговията Ван Вентао и не стана ясно веднага защо Си, който по-рано през деня имаше среща с домакина Рамафоса, не присъства.

Съпротивата срещу китайската визия

Коментарите на бразилеца Лула показаха разминаване във вижданията на блока, който според политически анализатори отдавна се бори да формира последователна представа за ролята си в световния ред.

"Ние не искаме да бъдем контрапункт на Г-7, Г-20 или САЩ", заяви бразилският президент Лула във вторник по време на предаване в социалните мрежи от Йоханесбург: "Ние просто искаме да се организираме по-добре".

Путин се бори с долара за нов световен ред

Освен въпроса за разширяването, в дневния ред на срещата на върха е включено и насърчаването на използването на местните валути на държавите членки в търговията и финансовите транзакции, за да се намали зависимостта от щатския долар.

"Обективният, необратим процес на дедоларизация на нашите икономически връзки набира скорост", заяви руският президент Путин в предварително записано изявление. "Това се случва в момент, когато публичните и частните дългове се увеличават, а нестабилността на финансовите, енергийните и други пазари се засилва", отбеляза той.

ОЩЕ: Срещата на БРИКС без Путин: Хоризонтът пред руския президент се стеснява

Страните от БРИКС, съставени от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представляват общо над 40% от световното население. Тъй като срещата на върха подготвя почвата за обсъждане на потенциални нови членове, Путин се съсредоточи върху основните принципи, които ръководят съюза, като подчерта равенството, партньорството, зачитането на взаимните интереси и перспективната стратегическа траектория.

Путин потвърди ангажимента на групата да формира световен ред, който "отговаря на стремежите на разнообразното и огромно световно мнозинство". Руският президент акцентира върху принципи като "равенство, партньорство и взаимно уважение, които обобщават колективната мисия на държавите от БРИКС".

Икономиката на Русия се сблъсква със западните санкции заради войната на Москва в Украйна. Путин е издирван с международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна и е представляван на срещата на върха на БРИКС от външния си министър Сергей Лавров: Лавров беше посрещнат запомнящо се в ЮАР за срещата на БРИКС (ВИДЕО)

Южноафриканските организатори твърдят, че няма да се обсъжда обща валута на БРИКС - идея, лансирана от Бразилия като алтернатива на зависимостта от долара.

ОЩЕ: Русия вече е в разнобой и с Китай, и с БРИКС: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Няма единство в БРИКС

БРИКС продължава да бъде разнородна група - от Китай, втората по големина икономика в света, до Южна Африка, относително малка държава, която обаче е най-развитата икономика в Африка.

Русия се стреми да покаже на Запада, че все още има приятели, но Индия все повече се приближава към Запада, както и Бразилия под ръководството на новия си лидер.

Индия и Китай също така периодично влизат в сблъсъци по спорната си граница, което увеличава предизвикателството при вземането на решения в група, която разчита на консенсус.

ОЩЕ: Индия и Бразилия са против китайските планове за БРИКС 

Във вторник пред репортери във Вашингтон съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че не вижда БРИКС да се превърне в геополитически съперник на САЩ. "Това е една много разнообразна група от държави... с различия във възгледите по важни въпроси", каза той.

Разширяването отдавна е цел на Китай, който се надява, че повечето членове ще придадат влияние на групата, в която вече живеят около 40% от световното население и се произвежда една четвърт от световния брутен вътрешен продукт.

Русия също желае да се разшири членството, а президентът на Южна Африка Рамафоса изрази подкрепа за идеята по време на срещата със Си.

ОЩЕ: Пак удар за Путин: Банката на БРИКС не мисли за нови проекти в Русия 

Индия, която се опасява от китайското господство и е предпазлива по отношение на прибързаното разширение за разширение, има "положителни намерения и отворено съзнание", заяви в понеделник външният министър Виная Куатра. Междувременно Бразилия се опасява, че разширяването на БРИКС ще отслаби нейното влияние, въпреки че във вторник Лула потвърди желанието си съседна Аржентина да се присъедини към блока. Източник от аржентинското правителство, участващ в преговорите на страната за присъединяване към БРИКС, заяви пред медиите, че не се очаква по време на срещата на върха да бъдат приети нови членове на блока.

Въпреки че потенциалното разширяване на БРИКС остава висящо, обещанието на групировката да се превърне в шампион на развиващия се свят и да предложи алтернатива на световния ред, доминиран от богатите западни държави, вече намира отзвук. Над 40 държави са изразили интерес да се присъединят към БРИКС, твърдят южноафрикански официални лица. Близо две дузини от тях официално са поискали да бъдат приети.

ОЩЕ: Разширяване на БРИКС ще има "глобални последици": Кой печели и кой губи?

СНИМКИ: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари