Индия и Бразилия са против китайските планове за БРИКС

7959
Индия и Бразилия са против китайските планове за БРИКС
Снимка: Getty Images

Индия и Бразилия повдигнаха възражения срещу определени китайски идеи в подготвителните разговори за срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург следващия месец, където Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка ще обсъдят потенциално разширяване на групата, за да включат Индонезия и Саудитска Арабия, съобщи Bloomberg.

Индия и Бразилия се противопоставят на опитите на Китай за бързо разширяване на групата от нововъзникващи пазари БРИКС, за да увеличат политическото си влияние и да противодействат на САЩ, казаха служители, запознати с въпроса. Китай многократно е лобирал за разширяване по време на тези срещи, казаха служители, които пожелаха анонимност, тъй като дискусиите са частни.

Десетки други нации също настояват да се присъединят към алианса, подхранвайки опасенията на Запада, че групата се опитва да се превърне в противотежест на Вашингтон и Европейския съюз.

Бразилия иска да избегне разширяването отчасти поради тези притеснения, докато Индия иска строги правила за това как и кога други нации могат да се приближат към групата, без официално да я разширяват. Всяко решение ще изисква консенсус между членовете, които ще се срещнат на 22-24 август.

Индия и Бразилия искат да използват срещата на върха, за да обсъдят евентуално привличане на допълнителни страни със статут на наблюдатели, казаха официални лица. Южна Африка подкрепя обсъждането на различни варианти за членство, за да се приспособи към това, но не е непременно против разширяването, казаха двама от официалните лица.

„Срещата на лидерите на БРИКС миналата година разреши разширяването на членството, добавянето на повече членове към БРИКС е политическият консенсус на петте страни от БРИКС“, каза китайското външно министерство в отговор на Bloomberg.

Срещата има за цел да покаже целите на блока да се утвърди като сериозна политическа и икономическа сила. Групата вече обсъди потенциалното създаване на обща валута, въпреки че не се очаква значителен напредък към тази цел. Срещата идва в момент на повишено напрежение между Вашингтон и Пекин и след като Южна Африка се разтревожи от присъствието на руския президент Владимир Путин. Той ще участва виртуално, така че Южна Африка да не трябва да изпълнява заповед за арест на Международния наказателен съд.

Членовете на БРИКС отказаха да се присъединят към групи като Г-7 в санкционирането на Русия за нейното нахлуване в Украйна, въпреки че Новата банка за развитие, създадена от БРИКС, замрази руските проекти и Москва не успя да получи достъп до долари чрез споделената външна валута на блока валутна система.

Още: Пак удар за Путин: Банката на БРИКС не мисли за нови проекти в Русия

Русия не поддържа твърда позиция относно разширяването на БРИКС, каза Фьодор Лукянов, ръководител на Съвета по външна и отбранителна политика, който съветва Кремъл. „Като цяло подкрепя разширяването на БРИКС, но без огромен ентусиазъм. Следва примера на другите. Няма да блокираме нито едно решение.“

Създаден официално през 2009-2010 г., блокът се бори да има вид геополитическо влияние, което да съответства на неговия колективен икономически обхват. Настоящите членове на БРИКС представляват повече от 42% от световното население и представляват 23% от световния брутен вътрешен продукт и 18% от търговията.

Проектоправилата за приемане в групата бяха изготвени след противопоставянето на Индия на стремежа на Китай за експанзия, казаха двама индийски служители. Очаква се насоките да бъдат обсъдени и приети по време на срещата на върха на лидерите следващия месец, казаха служителите.

Индия изложи идеята, че страните от БРИКС трябва да гледат към нововъзникващи икономики, както и към демокрации като Аржентина и Нигерия, ако искат да разширят групата, а не към Саудитска Арабия с нейното династично и автократично управление, каза един от официалните лица.

Премиерът на Индия Нарендра Моди обсъди проблеми с потенциалното приемане на Саудитска Арабия с престолонаследника на кралството Мохамад бин Салман миналия месец, каза служителят. Министерството на външните работи на Индия не коментира. Правителството на Саудитска Арабия не отговори на исканията за коментар.

Още: За да не арестува Путин, президентът на ЮАР си намери оправдание

Присъединяването към БРИКС би подсилило опитите на саудитския престолонаследник принц Мохамед да диверсифицира икономиката на нацията си, усилие, което я сближи с Русия и Китай през последните години. Китай е най-големият клиент на петрол за кралството, докато разчита на отношенията с Русия за съюза ОПЕК+.

„Саудитците преживяват своя азиатски момент точно сега“, каза саудитският анализатор Салман Ал-Ансари, който каза, че се очаква двустранната търговия да нарасне експоненциално.

Бразилия работи тихо, за да избегне пряка конфронтация в блока БРИКС и да устои на натиска от страна на Китай да го превърне в антагонистичен орган, който предизвиква Г-7, каза бразилски служител. Китай повтори искането за разширяване на всички подготвителни срещи, включително две миналата седмица, които се проведоха виртуално, каза служителят. Предложението на Бразилия е да се създадат категории "наблюдател" и "страна партньор". Новите нации първо ще преминат през тези категории, преди да бъдат разгледани за повишение в членове, каза служителят, добавяйки, че Бразилия ще подкрепи Индонезия да започне процеса. 

Още: Последно: Путин няма да се престраши да отиде на срещата на БРИКС в ЮАР, праща Лавров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com