Срещата на БРИКС без Путин: Хоризонтът пред руския президент се стеснява

10769
Срещата на БРИКС без Путин: Хоризонтът пред руския президент се стеснява
Снимка: Kremlin.ru

Преди години руският президент Владимир Путин беше човекът, който беше постоянно пред камерите: в седмиците преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна световните лидери се редуваха да пътуват до Москва, за да призоват господаря на Кремъл да се откаже от плановете си за атака. Тези усилия се провалиха. Но човекът, който постави началото на катастрофална война, сега смята, че възможностите му за пътуване са изключително ограничени. Това пише в свой анализ CNN.

Това може да изглежда маловажен въпрос за човек, който управлява държава, обхващаща единадесет часови зони. В края на краищата Путин има отворена врата към Пекин, а приятелски настроените към Кремъл лидери в Централна Азия и Иран разпъват червения килим пред него след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. И, разбира се, той винаги ще има Минск: беларуският президент Александър Лукашенко, който осигури на Русия стартова площадка за инвазията, също е бил домакин неколкократно на Путин.

Още: Последно: Путин няма да се престраши да отиде на срещата на БРИКС в ЮАР, праща Лавров

Но Путин ще отсъства от ключовия глобален форум тази седмица – срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург. Неговото неявяване говори красноречиво за изолацията на Русия – и стесняващите се хоризонти на Путин. Очаква се да присъстват лидерите на останалите членове на икономическия блок – президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, лидерът на Китай Си Дзинпин, президентът на Бразилия Луис Лула да Силва и премиерът на Индия Нарендра Моди.

Но миналия месец офисът на Рамафоса каза, че Путин няма да присъства „по взаимно съгласие“. Руският външен министър Сергей Лавров го замества, въпреки че руските държавни медии казаха, че Путин ще се появи чрез видеовръзка. Припомняме, че РЮА е член на Международния наказателен съд, който издаде заповед за арест за руския лидер. Това постави Рамафоса в деликатна ситуация – той трябваше да измисли как страната му да не арестува Путин, защото като част от МНС Йоханесбург е длъжен да го задържи.

Още: За да не арестува Путин, президентът на ЮАР си намери оправдание

Участието в международен разговорник е удобен начин за един лидер  да покаже, че е играч на глобалната сцена. Но на Путин ще му липсва нещо много повече от още една групова снимка – Путин е твърд привърженик на това, което той нарича „многополюсен световен ред“, насърчавайки структури като БРИКС като противотежест на ръководените от САЩ и Запада институции, които остро осъдиха Русия за нейната война срещу Украйна.

И докато действията на Русия може да са довели до широко осъждане на Запада, Москва остава заключена в кампания за международно влияние и подкрепа, особено в глобалния юг . Укрепването на такава подкрепа на фона на войната срещу Украйна беше ключова цел на неотдавнашната среща на върха Русия-Африка на Путин в Санкт Петербург. Участието на африканските лидери може да е разочаровало Кремъл – по-малко от половината държавни глави, присъствали на подобна конференция през 2019 г., се появиха на събитието миналия месец, но руската външна политика все още разчита на дипломатическа и политическа подкрепа от страни от Африка, Латинска Америка и Азия.

Още: НАТО няма достатъчно сили в Черно море, Русия има превъзходство: Бивш зам.-министър на отбраната

Тогава защо Путин ще пропусне още една възможност да популяризира визията си? Като за начало, има не маловажен въпрос за заповед от Международния наказателен съд. През март МНС издаде заповед за Путин и руския омбудсман заради схема за депортиране на украински деца в Русия. Заповедта на МНС постави Южна Африка в затруднение: като страна по договора, управляващ съда в Хага, Южна Африка е длъжна да арестува лица, обвинени от съда.

Пожелателно мислене е да се предположи, че Путин би бил арестуван на пистата в Йоханесбург. В края на краищата, тогавашният судански президент Омар ал-Башир – който беше и остава обвинен за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, свързани с геноцида в Дарфур – успя да избегне подобна съдба по време на посещение през 2015 г. в Южна Африка, напускайки страната, докато съд разгледа искане от МНС за арестуването му.

Още: Русия вече е в разнобой и с Китай, и с БРИКС: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Кремъл, разбира се, настръхва при всякакви намеквания, че Путин се оттегля от срещата на върха на БРИКС заради заповед на МНС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече твърденията, направени от Рамафоса в поверителна клетвена декларация, че Русия ще гледа на ареста на Путин като на „обявяване на война“. А самият Путин каза пред журналисти на 29 юли, че не смята присъствието си в БРИКС за „по-важно от моето присъствие в Русия сега“, предаде държавната информационна агенция ТАСС .

Независимо от мотива, неявяването на Путин на срещата на върха не говори добре за Москва. Но Русия продължава напред с PR кампания, която представя страната като твърдо антиколониална сила, която подкрепя един по-справедлив световен ред.

Още: Затова ли се отказа Путин: Правителството в Южна Африка поискало заповед за арест

В наскоро публикувано интервю руският външен министър Лавров изложи основните точки на разговор. „Със сигурност съм съгласен, че концепцията за западно господство, насърчавана от Съединените щати и техните подчинени страни, не осигурява хармоничното развитие на цялото човечество“, каза той.

„Напротив, трябва да се справим с безкрайния стремеж на западното малцинство към военна, политическа, финансова и икономическа експанзия. Техните лозунги се променят: насърчават глобализацията, след това американизацията, универсализацията, либерализацията и т.н. Но същността остава същата – те се стремят да подчинят всеки независим играч и да го принудят да играе по правилата, които са изгодни за Запада“, каза първият дипломат на Русия.

Още: "Нов световен ред": Ще има ли БРИКС собствена валута?

„САЩ и техните съюзници“, продължи Лавров, „се опитват да забавят естествената еволюция на международните отношения и формирането на многополюсна система или дори да обърнат процеса. Те нямат нищо против да използват неподходящи и незаконни методи, включително използването на сила или едностранни санкции (неодобрени от Съвета за сигурност на ООН), информационна и психологическа война и т.н., за да наклонят света според техните нужди“.

Иронията тук е очевидна. Русия, в края на краищата, води война срещу Украйна, която Путин оправда с явно имперски термини. А краят на еднополюсния свят, според Путин, изглежда означава, че Русия може да се занимава с кървавия бизнес на окупирането на Украйна, неограничена от международните норми, под фалшивото знаме на освобождението.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com