Разузнавателна оценка: Путин е знаел за бунта на Пригожин и все пак е бил "парализиран"

10073
Разузнавателна оценка: Путин е знаел за бунта на Пригожин и все пак е бил "парализиран"
Снимка: Колаж/Actualno.com

Когато ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин предприе опит за бунт срещу Кремъл на 24 юни, руският диктатор Владимир Путин е бил парализиран и не е бил в състояние да действа решително. Това твърдят украински и други служители по сигурността в Европа, цитирани от Washington Post. През по-голямата част от деня не са били издавани никакви заповеди от страна на издирвания от съда в Хага президент на Русия, казват източниците.

Според разузнавателни оценки, до които изданието се е добрало, Путин е бил предупреден от руските служби за сигурност поне два или три дни предварително, че Пригожин подготвя евентуален бунт. Били са предприети мерки за засилване на сигурността в няколко стратегически обекта, включително в Кремъл, където е бил увеличен персоналът на президентската охрана и са били раздадени повече оръжия. Но освен това не е имало никакви предприети други действия, казват цитираните служители.

"Путин имаше време да вземе решение да ликвидира бунта и да арестува организаторите", казва един от европейските служители по сигурността, който, както и останалите, говори при условие за анонимност. "Тогава, когато това започна да се случва, настъпи парализа на всички нива. Имаше абсолютен ужас и объркване. Дълго време те не знаеха как да реагират".

ОЩЕ: Русия след бунта на Пригожин е същата, Путин не е: Чавдар Стефанов в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Тази версия, потвърдена от официални представители на западни правителства, дава най-подробен поглед върху безпорядъка в Кремъл през първите часове на най-тежкото предизвикателство за 23-годишното президентство на Путин. Това е в съответствие с публичните коментари на директора на ЦРУ Уилям Бърнс от миналата седмица, че през по-голямата част от 36-те часа на бунта руските служби за сигурност, военните и вземащите решения "изглеждаха като унесени".

Изглежда, че тези свидетелства разкриват и страха на Путин да се противопостави пряко на един отцепник, който в продължение на десетилетие набираше подкрепа в руските служби за сигурност. Пригожин се е превърнал в неразделна част от глобалните операции на Кремъл със своите ферми за тролове, разпространяващи дезинформация в САЩ, и с паравоенни операции в Близкия изток и Африка, преди официално да заеме позиция във войната на Русия срещу Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Washington Post, че цитираните разузнавателни оценки са "глупости" и са споделени "от хора, които имат нулева информация".

Слабите места на Путин

Разкрити са обаче слабостите на системата на управление на Путин, в която съперничещите си кланове са изправени един срещу друг. Липсата на заповеди от висшето командване на Кремъл оставя местните служители сами да решат как да действат, когато войските на Пригожин от ЧВК "Вагнер" смаяха света, поемайки контрол над южния руски град Ростов. Те завзеха контрола над главния команден център на руската армия там, а след това се придвижиха до град Воронеж, преди да се отправят на север към Москва. В крайна сметка всичко завърши с оттегляне след намесата на беларуския диктатор Александър Лукашенко, а много бойци на "Вагнер" вече са в Беларус.

ОЩЕ: За какво му е на Путин "Вагнер" в Беларус (ВИДЕО)

Без ясни заповеди местните военни и началници на службите за сигурност са взели решение да не се опитват да спрат въоръжените войски на "Вагнер", твърдят служителите по сигурността, цитирани от WP.

Много хора на местно ниво не са могли да повярват, че бунтът на "Вагнер" може да се случи без някаква степен на съгласие с Кремъл, казват служителите по сигурността - въпреки извънредното телевизионно обръщение на Путин към нацията, в което той обеща твърди действия за спиране на бунтовниците и обвини Пригожин в държавна измяна.

"Местните власти не са получавали никакви заповеди от ръководството", заявява високопоставен служител на украинските служби за сигурност. "От наша гледна точка, това е най-големият признак за нездравата ситуация вътре в Русия. Авторитарната система е формирана по такъв начин, че без много ясна заповед от ръководството хората не правят нищо. Когато ръководството е в смут и безпорядък, същото е положението и на местно ниво, а дори и по-лошо".

Безпорядъкът в Кремъл отразява и задълбочаващото се разделение в руската служба за сигурност и военните структури по отношение на воденето на войната в Украйна, като мнозина, включително от висшите кръгове на службите за сигурност и военните, подкрепят стремежа на Пригожин да отстрани висшето военно ръководство на Русия, твърдят европейските служители по сигурността.

ОЩЕ: WSJ: Генерал Суровикин е задържан часове след началото на бунта на Пригожин

Руско признание за хаоса

Високопоставен служител на НАТО казва, че някои висши фигури в Москва изглеждали готови да се обединят зад Пригожин, ако той беше успял да постигне исканията си.

Но други представители на службите за сигурност са ужасени от опита за бунт и от беззъбата реакция на Кремъл, убедени, че той води Русия към период на дълбоки сътресения, твърдят служители. "Имаше безпорядък. Може да се спори за дълбочината му, но наистина липсваше съгласие", заявява високопоставен член на руските дипломатически кръгове.

Членове на руския елит казват, че разделението по отношение на воденето на войната и справянето с нея от страна на руското военно ръководство ще продължи, въпреки усилията на Кремъл да покаже, че Путин контролира ситуацията. Дадено е и началото на кампания за прочистване на редиците на руските военни от критици и поддръжници на Пригожин сред руските ултранационалисти.

ОЩЕ: Директорът на MI6 разкри как Путин е "спасил кожата си"

Путин е по-слаб

Липсата на насока от страна на Кремъл по време на кризата е довела до значително отслабване на Путин, смятат критиците му. "Путин се показа като човек, който не е в състояние да взема сериозни, важни и бързи решения в критични ситуации. Той просто се скри", казва Генадий Гудков - бивш полковник от руските служби за сигурност, който сега е опозиционен политик в изгнание. "Това не беше разбрано от по-голямата част от руското население. Но беше много добре разбрано от елита на Путин. Той вече не е гарант за тяхната сигурност и за запазването на системата".

"Русия е страна с мафиотски правила. И Путин направи непростима грешка", заявява високопоставен московски финансист, свързан с руските разузнавателни служби. "Той загуби репутацията си на най-силния човек в града”.

Когато се появиха предупрежденията на службите за сигурност, че Пригожин може да подготвя някакъв вид бунт, някои от служителите на службите за сигурност смятали, че подготовката може да е само блъф, за да се осигури контролът на Готвача на Путин над "Вагнер", казва един от източниците.

Ако бунтът на Пригожин е бил опит за натиск, той е проработил. Путин очевидно е бил принуден да направи компромис с шефа на "Вагнер", като му е позволил да пътува из Русия в продължение на няколко дни след бунта, защото работата на Пригожин за Кремъл е била твърде дълбоко преплетена с интересите на държавата, твърдят няколко от служителите по сигурността и Владимир Осечкин - правозащитник в изгнание, който е интервюирал няколко бивши бойци на "Вагнер".

Вместо да преследва Пригожин за ръководене на въоръжено въстание, Путин се съгласи да оттегли обвиненията. В замяна на това Пригожин спря похода към Москва, изтегли хората си от ключови военни обекти и се съгласи да се оттегли в Беларус, запазвайки поне част от ЧВК "Вагнер" непокътната.

ОЩЕ: Шефът на ЦРУ: Путин все още може да си отмъсти на Пригожин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари