WSJ: Генерал Суровикин е задържан часове след началото на бунта на Пригожин

8985
WSJ: Генерал Суровикин е задържан часове след началото на бунта на Пригожин
Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Руските служби са задържали най-малко 12 високопоставени военни, сред които и генерал Сергей Суровикин, във връзка с бунта на Евгений Пригожин. 15 служители пък са били отстранени или уволнени, съобщава The Wall Street Journal , позовавайки се на свои източници.

Според информацията, известният като Генерал Армагедон Суровикин е бил задържан няколко часа след началото на бунта и в момента се намира в Москва, но досега не е официално обвинен в извършване на престъпление. Той не е в ареста, но се твърди, че е бил разпитван многократно, откакто разследващите уточняват каква е ролята му в бунта.

Още един висш руски генерал изчезна след бунта на Пригожин

Още един високопоставен руски генерал спря да се появява в публичното пространство след въоръжения бунт на ЧВК "Вагнер", който почти се...

Москва: Суровикин не се намира в нито един следствен арест

В информационното пространство вече неколкократно излязоха твърдения на различни източници, че Суровикин е знаел за плановете за бунта на Вагнер, но не е участвал в него. Генералът може да бъде освободен, когато Путин реши какво да прави с последствията от бунта, пише още WSJ.

Общо най-малко 13 високопоставени служители са задържани за разпит; някои от тях по-късно бяха освободени. Около 15 служители са отстранени от длъжност или уволнени. "Тези задържания са свързани с отстраняването на тези, на които, както се смята, вече не може да се вярва", каза един от източниците.

Андрей Юдин, заместник на Суровикин, и Владимир Алексеев, заместник-началник на военното разузнаване, също бяха задържани, но по-късно освободени. Те са отстранени от изпълнение на служебни задължения, движенията им са ограничени и са под наблюдение. Алексеев има дългогодишни връзки с групата Вагнер, но подобно на Суровикин призова наемниците да сложат оръжие в началото на бунта.

Кремъл отхвърли въпроси за Суровикин, журналист твърди, че заместникът му е уволнен

Чистки в руското военно министерство, генерал Суровикин изчезна след подозрения в съпричастност към бунта на Пригожин

Заместник-командирът на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин изчезна на фона на твърдения, че е знаел предварително за въо...

Сред другите задържани е и бившият генерал-полковник Михаил Мизинцев , който заемаше длъжността министър на отбраната и се присъедини към частната военна компания Вагнер в края на април. Мизинцев получи прозвището "Касапинът от Мариупол", защото беше командир на руския щурм на града с масови бомбардировки на жилищни квартали, за да принуди Мариупол да се предаде. Мизинцев беше отстранен от поста заместник-министър на отбраната, отговарящ за логистиката, и се присъедини към ЧВК Вагнер няколко месеца преди бунта. Нито Кремъл, нито Министерството на отбраната на Русия са отговорили на исканията на WSJ за коментар.

Генерал Суровикин е бил почетен член на "Вагнер" от 2017 г., разкриха руски медии

По-рано руската ФСБ заяви, че е закрила наказателното дело срещу бунта. И все пак Суровикин, който многократно беше свързван с Пригожин от западните медии, не се е появявал публично след обръщението си към вагнеровците на 24 юни през нощта, в което ги призова да сложат оръжие.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Financial Times също съобщи за задържането на Суровикин. Изданието посочва, че той е в ареста, но засега не е ясно дали е обвинен в заговор или е задържан за разпит. Според агенция Bloomberg пък, Суровикин от няколко дни бил разпитван от военна прокуратура за връзките му с Пригожин. Източникът на агенцията съобщи, че Генерал Армагедон е държан "на едно място", но не е в затвора. Русия отрече информацията за задържането на Суровикин.

NYT: Ген. Суровикин е знаел за предстоящия бунт на Пригожин

Заместник-командирът на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин е знаел предварително за плановете на Евгений Пригожин да зап...

На 12 юли Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия, заяви в отговор на журналистически въпроси, че Суровикин „ е във ваканция“ и „не е на разположение“ .

Местонахождението на генерал Суровикин остава неизвестно: Във "ваканция" в изолатора ли е?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ватикана ще предлага индулгенции през 2025 г.

Путин обсъди патицата по пекински, която е ял в Китай, и френските войски в Украйна (ВИДЕА)

"Много повратен момент": Разследват и охранителите на Роберт Фицо

Роберт Фицо е претърпял втора операция, състоянието му е много тежко

Протест срещу ниското заплащане: Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Това са водещите търговски партньори на най-голямата икономика в Европа

Путин: Легитимен ли е Зеленски? Договори ще подписваме само с легитимен президент на Украйна (ВИДЕА)

Испания няма да пуска в пристанищата си кораби с оръжия за Израел

Френски съд разреши на хората да просят

Защита от ATACMS за колите на шефовете, не за руските изтребители в Крим: Руско разкритие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа