Шефът на ЦРУ: Путин все още може да си отмъсти на Пригожин

3308
Шефът на ЦРУ: Путин все още може да си отмъсти на Пригожин
Снимка: Колаж/Actualno.com

Руският президент Владимир Путин се опитва да спечели време, докато измисли как да се справи с Евгений Пригожин, заяви директорът на ЦРУ.

Бунтът на "Вагнер" разкри значителни слабости в системата на властта, която Путин е изградил, заяви ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс. Той заяви на Аспенския форум за сигурност, че руският лидер може все още да търси възмездие срещу Пригожин.

"Това, което виждаме, е един много сложен танц", каза шефът на ЦРУ, предава CNN.

Пригожин се движи, но в последно време е бил в беларуската столица Минск, както и в Русия, каза той, когато бе попитан за неотдавнашен видеозапис, който очевидно показва шефа на "Вагнер" в Беларус. Появиха се и слухове, че е възможно Пригожин вече да не е сред живите. Още: Бивш агент на КГБ: Пригожин вероятно вече е убит

"Путин вероятно се опитва да спечели време, докато измисли как най-добре да се справи с лидера на групата "Вагнер", добави Бърнс.

Още: Директорът на MI6 разкри как Путин е "спасил кожата си"

Тази наемническа група все още е ценна за руското ръководство на места като Африка, Либия и Сирия и затова е вероятно Путин да се опита да раздели групата от нейния лидер.

Ръководителят на ЦРУ заяви, че Путин може да изчака, за да си отмъсти.

"Путин е човек, който обикновено смята, че отмъщението е най-добре да се сервира студено", каза Бърнс. "Според моя опит Путин е върховен апостол на отмъщението, така че бих се изненадал, ако Пригожин избегне по-нататъшно възмездие."

По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън предположи, че съществува риск шефът на "Вагнер" да бъде отровен. "Ако бях на негово място, щях да внимавам какво ям. Щях да следя менюто си", пошегува се президентът.

Директорът на ЦРУ повтори тази реплика, като каза: "Ако бях на мястото на Пригожин, нямаше да уволня дегустатора на храната си".

Разузнавателната агенция наистина е имала предварителна информация за бунта, заяви Бърнс, потвърждавайки предишни съобщения.

Високопоставеният генерал от руската армия Сергей Суровикин, за когото се съобщаваше, че е знаел предварително за бунта на "Вагнер", в момента също няма "свобода на придвижване", добави шефът на ЦРУ.

Той добави, че най-забележителното е, че руският лидер се е почувствал принуден да сключи сделка с човек, който е бил негов доставчик на храна, каза Бърнс.

Данилов: Червените линии на Путин сме ги събрали на въженце, с което ще го обесим

„Украйна отдавна е събрала всички „червени линии“ на Путин и е усукала от тях въженце, на което ще бъде окачен руския...

Пригожин често е наричан "готвачът на Путин", тъй като за първи път става известен, след като предоставя кетъринг услуги на Путин и военните, преди да основе групата "Вагнер".

Oще: Руските лъжи за геноцида в Донбас: Признания от хора на Пригожин (ВИДЕО)

Ако Украйна постигне по-нататъшен напредък на бойното поле, тогава това може да накара повече руснаци да обърнат внимание на критиката на Пригожин за войната, каза той. Не бива да ни изненадва, че украинската контраофанзива се оказва "трудна задача", заяви ръководителят на ЦРУ, като се има предвид, че нападението е по-трудно от защитата и руснаците са имали месеци за подготовка.

"Ще отнеме време и няма да е лесно да се постигне напредък. Аз обаче съм оптимист", каза той.

Бърнс също така заяви, че има признаци, че Русия може да обмисля операция под фалшив флаг, като атакува кораби в Черно море и след това обвини за това украинците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com