Развиващият се свят масово не поставя трагедията на Украйна пред връзките с Русия

10669
Развиващият се свят масово не поставя трагедията на Украйна пред връзките с Русия
Снимка: Getty images

Много развиващи се страни виждат конфликта в Украйна като европейски проблем. По време на Студената война 120 държави формират движение на необвързаните страни, за да маневрират между СССР и САЩ. Днес световната общност отново е разделена, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Западните лидери се опитват да изградят глобална коалиция, за да изолират Русия заради войната в Украйна, но са изправени пред съпротива от големи развиващи се нации, включително демокрации като Индия, Бразилия и Южна Африка.

Съпротивата, свързана предимно с икономически интереси, ограничава натиска върху Владимир Путин и показва, че световната общност е разделена както по време на Студената война, когато доста държави се опитваха да стоят далеч от съперничеството между САЩ и СССР.

От началото на войната на 24 февруари САЩ и техните съюзници в Европа и други части на света наложиха икономически санкции на Русия и предоставиха на Украйна милиарди долари военна помощ. Обединеният фронт беше похвален за възстановяването на отслабващия западен съюз.

Но дори след събитията в Буча, от 193 държави-членки на ООН, 24 държави гласуваха миналата седмица против изключването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека, а 58 членове се въздържаха от гласуване, включително Индия, Бразилия, Мексико, Индонезия и Южна Африка.

Докато лидерите на САЩ и Европа обвиниха Путин в извършване на военни престъпления в Украйна, лидери в развиващите се страни от мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор до индийския премиер Нарендра Моди отказаха да критикуват руския лидер.

Икономическите санкции срещу Русия бяха подкрепени от членове на НАТО и други близки съюзници на САЩ, включително Австралия, Япония и Южна Корея.

"Едно от последствията е, че администрацията на Байдън отново признава, че нашите истински приятели, нашите истински спътници са в Европа и Северна Азия. Може би това ще навреди на Африка и Латинска Америка, където, подобно на Индия, имаше възможност да се каже "Да, може да имаме различия... но ние отстояваме чисти демократични принципи, основани на суверенитет и международни правила", каза бившият американски посланик и дипломат Джон Фийли.

Разцеплението предоставя на Русия възможности да заобиколи западните санкции и позволява на Москва да каже, че я подкрепят по целия свят. Саудитска Арабия, която има дългогодишно партньорство със Съединените щати, се въздържа от осъждане на руските действия и не се съобрази с призива на Вашингтон за увеличаване на производството на петрол, за да поддържа цените надолу.

Миналия месец, ден преди президентът Байдън да пристигне в Европа, за да събере международната подкрепа на Украйна, посланиците на страните от БРИКС - Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка - се усмихнаха и позираха пред камерата с руския външен министър Сергей Лавров, а след това проведоха разговори за укрепване на взаимното сътрудничество. На едночасовата среща, която беше отразена от руската държавна телевизия, Лавров каза на посланиците, че Москва е жертва на "безпрецедентна икономическа война". Никой не критикува руските действия или Путин.

"Нашата позиция не е, че това не е наш проблем. Нашата позиция е за мир. Външнополитическите решения на Индия се вземат в съответствие с националните интереси на Индия, ние се ръководим от нашето мислене, нашите възгледи, нашите интереси", каза индийският външен министър Субраманям Джайшанкар в деня, в който страната му се въздържа от гласуване срещу Русия в ООН. ОЩЕ: Индия - играчът, който може да наклони везните в Украйна

Между Путин и Зеленски: Какво научи австрийският канцлер за бъдещето на войната в Украйна

Неотдавна австрийският канцлер Карл Нехамер посети Москва и Киев.  Süddeutsche Zeitung коментира визитите така - Путин е гара...

Като дългогодишен съюзник на Русия, Индия не иска да отчуждава Москва и да я приближава до регионалния съперник Китай.

Този месец Ню Делхи беше домакин на среща с високопоставени представители на САЩ и Великобритания за преговори за Украйна, а също така индийците проведоха отделни срещи с Лавров, за да обсъдят предложението за плащане на руски петрол в рубли, а не в долари, за да може Москва да заобиколи санкциите. Страната е купила милиони барели руски петрол с добра отстъпка и може да купи дори повече, според индийски представители.

"Време е да влезем в правилната страна на историята", каза в отговор министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, "вместо да се финансира операцията на Путин“.

Световен ред

Китай вижда Русия като съюзник в противопоставянето на САЩ и техните западни съюзници. Съседите се стремят да унищожат световния ред, управляван от САЩ и да направят така, че Пекин и Москва да контролират своите региони.

През последните 20 години развиващите се страни промениха отношението си към Съединените щати, Русия и Китай. Москва е похарчила милиарди за разширяване на търговските, дипломатическите и военните връзки - от продажбата на оръжие за Венецуела и Индия до доставките на пшеница до голяма част от Африка. Китай напряга икономическите си мускули и построи язовири, пътища, мостове, тръбопроводи и железопътни линии в десетки страни по света като част от своята инициатива "Един пояс, един път".

Руската академия на науките се оплаква: И китайците вече ни избягват

Президентът на Руската академия на науките (РАН) Александър Сергеев каза, че повечето западни академии на науките "замразили" контактит...

Инвазията на САЩ в Ирак през 2003 г. и последвалите изображения на иракски затворници, измъчвани в Абу Граиб (или Абу Гариб), подклаждат схващането в някои страни, че САЩ са виновни за нарушенията на суверенитета, на които се противопоставят. "Това е част от наследството на 2000-те и войната срещу тероризма", каза Од Арне Уестад, професор по история в Йейлския университет.

В развиващите се страни, борещи се с последиците от пандемията COVID-19, правителствата се опасяват, че западните санкции ще влошат нещата. В Судан, който внася около 80% от пшеницата си от Русия и Украйна, цената на хляба почти се е удвоила поради прекъсвания в доставките. Зависимостта от руски и украински култури се простира от Турция до Северна Африка. Селското стопанство зависи от руските торове.

Египет, военен съюзник на САЩ, осъди руските действия в ООН и след това разкритикува западните санкции. Според анализатори тази смесена реакция отразява опасенията, че Вашингтон може да отслаби дългогодишните си връзки за сигурност в Близкия изток, което може да доведе до по-голямо разчитане на Москва за доставките на оръжие.

В някои страни отказът да се критикува Русия отразява желанието да се харесаш на Китай. Търсенето на стоки като желязна руда от Бразилия и соя от Аржентина накара Китай да изпревари САЩ като основен търговски партньор в много страни от Южна Америка. Миналата година търговията на Пекин с Африка нарасна с 35% до рекордните 254 милиарда долара, далеч надминавайки търговията на континента със Съединените щати.

Междувременно Ню Делхи иска помощ от Москва, за да защити почти 3500-километровата си граница с Китай, където индийските и китайските сили се сблъскаха в миналото. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира Русия осигурява половината от вноса на оръжия в Индия, както и повечето компоненти за ремонт на съществуващо оборудване.

Украйна и Грузия - конфликт, който радва Путин, но може и да му усложни живота

Отношенията между Украйна и Грузия удариха още едно дъно, пише украинското издание "Европейска правда". Украйна обвини Грузия, че доста...

През декември индийските власти подписаха договор за закупуване на руски зенитно-ракетни системи С-400. Страните също така подписаха договор за създаване на съвместно предприятие за производство на повече от 600 000 руски автомати AK-203 в Индия.

По средата

Някои развиващи се страни виждат конфликта в Украйна като европейски проблем. Други не искат великите сили да се бият с техните ръцете. По време на Студената война 120 държави формираха движение на необвързаните страни, за да маневрират между съперничещите си СССР и САЩ.

"Има опасения, че тази ситуация може да стане постоянна и че ще има постоянни разногласия между Запада, САЩ и техните съюзници, от една страна, и Русия и Китай, от друга", каза Рубенс Рикуперо, бивш посланик на Бразилия в САЩ и Италия.

С малки изключения, правителствата в Латинска Америка гласуваха в подкрепа на резолюция на ООН, осъждаща "специалната военна операция" в Украйна, но отказаха да се присъединят към санкциите. Подходът на необвързаните се основава на убеждението, че би било неизгодно да се вземе страна, ако конфликтът ескалира в глобална битка между САЩ и Китай за влияние, според Браян Уинтър, редактор на Americas Quarterly, непартийно латиноамериканско списание.

"Ако влезем в нова ера на конфликт на великите сили, повечето правителства на Латинска Америка биха предпочели да изчакат. Тези правителства си спомнят, че Студената война се оказа ужасна за тях, регионът беше използван като шахматна дъска", коментира Уинтър.

Новият световен ред според Русия - кои може да са съюзниците ѝ и кой от тях ще подхлъзне Путин

Докато Западът и САЩ, консолидирани във военен съюз, разширяващ се на изток, наложиха строги санкции срещу Русия, Руската федерация е н...

В Африка около половината от държавите или се въздържаха, или не гласуваха миналия месец, за да осъдят руските действия в Украйна. Много страни на континента се управляват от партии, подкрепяни от Москва, когато е имало национална борба за независимост от колониалното управление или управлението на бялото малцинство. Партийните лидери в Южна Африка, Зимбабве, Ангола и Мозамбик си спомнят как оръжието, парите и съветниците от СССР им помогнаха да получат свобода през 60-те и 80-те години на XX век.

Русия изпрати своите висши дипломати да търсят подкрепа от министерствата на отбраната и външните работи на Уганда, Южен Судан и Етиопия. Делегациите обещаха инвестиции и помощ за инфраструктура в замяна на подкрепа или поне да не гласуват за осъждането на Русия в ООН.

Дългогодишният лидер на Уганда и ключов партньор на САЩ по сигурността Йовери Мусевени каза, че Русия трябва да се разглежда като център на тежестта в Източна Европа. Неговият син и наследник генерал-лейтенант Мухоози Кайнеругаба стигна още по-далеч: "По-голямата част от човечеството (небялото) подкрепя позицията на Русия относно Украйна", написа той в Twitter.

ОССЕ: Военните престъпления на Русия са далеч повече от военните престъпления на Украйна

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари