Рейтингът на Путин е спаднал, сочи проучване на НПО

1745
Рейтингът на Путин е спаднал, сочи проучване на НПО
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече от половината руснаци (61%) са уверени, че президентът Владимир Путин носи отговорност за проблемите, които стоят пред страната, сочат данни от проучване на „Левада-центр“.

22% от анкетираните са на мнение, че Путин носи отговорност само в някаква степен, а 6% са на мнение, че проблемите за страната са резултат от „обективни обстоятелства“, разкриват от организацията.

Защо Путин се прави, че има какво да празнува?

Ердоган ликува. Газопроводът "Турски поток" ще носи големи ползи на страната. А Путин? Той се прави, че има какво да празнува, макар че...

Левада-центр е неправителствена организация, която през 2016 година беше обявена за чужд агент. Това беше прието с решение на Министерството на правосъдието на Руската федерация.поред ведомството, организацията за определен период "е получила по-голямата част от чуждестранното финансиране от Съединените щати".

Съгласно действащото законодателство в Русия на "чуждестранните агенти" е забранено да участват в предизборни кампании под каквато и да е форма. Според секретаря на Обществената камара на Русия Александър Брехалов, поради статута, организацията няма да може да проведе предизборни проучвания

Статии, интервюта и коментари на експерти от организацията редовно се появяват в местни и чуждестранни медии, най-известните от които са Ведомости, RBC, Комерсант, Независимая газета, Новая газета, Изв, The Economist, The Wall Street Journal, The New York Times.

Проучване на организацията от миналата година посочва, че 55% от руснаците са били на мнение, че отговорност за проблемите на страната носи президентът, а през 2016 г. на това мнение са били 52%.

Също така рязко спада броят на руснаците, които биха гласували за Путин, ако изборите биха се провеждали следващата неделя. Според анкетата през октомври тази година за него биха гласували 56% от руснаците, а година по-рано бяха 66%.

"Турски поток" - гигантският газов мост на дъното на морето

Завърши строителството на морския участък на „Турски поток“, по който ежегодно ще бъдат доставяни 31,5 млрд. куб. м природе...

Според шефа на „Левада-центр“ Лев Гудков по-рано социолозите са използвали механизъм на някакво своеобразно пренасяне на отговорността за проблемите на държавата от президента на други нива на властта, преди всичко на правителството, депутатите от Държавната дума и губернаторите.

„Путин като че не носеше отговорност за това. Той отговаряше преди всичко за външната политика, за авторитета на Русия на международната сцена, за възстановяването на статута на свръхдържава. Поради това към него не се отправяше никаква критика“, каза Гудков пред BBC.

Само че ситуацията се промени в средата на 2015 г., когато доходите на населението започнаха рязко да спадат и от тогава недоволството на гражданите започна все повече да се пренася към Путин. След одобряването на пенсионната реформа недоволството на хората рязко нарасна, още повече че в началото на август Путин пое върху себе си отговорността за тази реформа“, отбелязва социологът.

„Пенсионната реформа се превърна в катализатор за всичко, което се случва. От гледната точка на населението има нарушаване на принципа на социална справедливост: властите гледат на пенсията като на компенсация за загубата на трудоспособност, а населението гледа на това като на свои пари, спестени за старост и отнемани от държавата“, твърди Гудков.

В началото на октомври „Левада-центр“ публикува резултатите от допитване, според които доверието към Владимир Путин се е върнало на нивото от 2013 г. В сравнение с 2017 г. рейтингът на доверие в президента е спаднал със 17% - до 58%, т.е. се е върнал на „докримското“ си равнище.

Путин: Западът трябва да осъди политическите убийства

Руският президент Владимир Путин смята, че западните страни трябва да осъдят не изборите в Донбас, а случващите се там политически убий...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com