Русия може да загаси осветлението в САЩ, алармира турски източник

50979
Русия може да загаси осветлението в САЩ, алармира турски източник
Снимка: iStock

Войната в Украйна разкри интересен факт в областта на ядрената енергетика, пише Aydinlik Gazetesi. Въпреки че САЩ първа използва атома като оръжие, днес най-големият господар на атомната енергия е Русия.

САЩ и Европа спряха да внасят въглища и петрол от Русия, но зависят от Москва за ядрена енергия. Вероятността Русия, доставяща обогатен уран за атомните електроцентрали, да остави САЩ и Европа на тъмно, се оценява на 50%. Съюзниците планират да намалят контрола на Русия върху ядреното гориво до 2028 г.

Адвокат Абиде Гюлел, член на борда на директорите на Международната асоциация по ядрено право (INLA) и председател на INLA Турция, говори за деликатния баланс в ядрената енергетика. Още: Свлачище затрупа работници в турска златна мина (ВИДЕО)

САЩ зависят от Русия

Малко след като Владимир Путин нареди началото на инвазията в Украйна през 2022 г., Съединените щати забраниха вноса на руски петрол, втечнен природен газ и въглища.

Не всички енергийни ресурси обаче са обект на санкции от страна на САЩ и техните европейски съюзници. За разлика от това западните сили внимават да не прекъсват потока на суровини и услуги от руския държавен ядрен гигант Росатом и дъщерното му дружество Тенекс (Tenex) има монопол върху търговските продажби на обогатен уран, наречен Haleu, който е необходим за захранване на най-новото поколение реактори.

Американските ядрени централи внасят по-голямата част от урана, който използват, а почти половината от доставките идват от Русия, Казахстан и Узбекистан. Още: Руски гражданин, член на ИДИЛ, работил в турска АЕЦ

Повече от една пета от горивото, използвано от 93-те ядрени реактора в Съединените щати, идва в страната чрез договори за обогатяване на уран с руски доставчици. Европейският съюз е още по-зависим от Русия, тъй като има 18 руски реактора във Финландия, Словакия, Унгария и Чехия, които разчитат на руско ядрено гориво, Aydinlik Gazetesi.

Русия е доминиращият играч с почти половината от световния търговски капацитет в тази област.

Съединените щати са загрижени, че Русия може да ги лиши от това ценно гориво по всяко време.

Американската ядрена индустрия се ангажира да прекрати зависимостта си от услугите по обогатяване и преобразуване на руското гориво. Въпреки че постепенното й премахване ще отнеме години, Конгресът обмисля законодателство за забрана на вноса от Росатом и Тенекс. Очаква се тази година забраната да влезе в закон. Бюджетната служба на Конгреса изчислява, че това ще увеличи разходите за гориво за операторите на американски реактори с 13%.

Фокусът върху чистата енергия е в полза на Русия

Войната в Украйна съвпадна с нарастването на търсенето на ядрена енергия като алтернатива на изкопаемите горива. Екипът по климата на президента на САЩ Джо Байдън го нарече важна технология, която може да помогне на света да постигне целите на Парижкото споразумение. Вашингтон се присъедини към 21 държави, включително Франция, Великобритания и Япония, в ангажимента да утроят ядрените си способности до 2050 г. Още: Дъждовете в Анталия доведоха до жертва (ВИДЕО)

Въпреки че някои от големите ядрени сили на ЕС, като Франция, не са пряко зависими от руското гориво, постигането на вътрешноблоков консенсус за действие или забрана за доставки от Москва, от което толкова много електроцентрали на изток все още се нуждаят, не е се счита за висок приоритет.

Три супени лъжици халеу (обогатен уран) са достатъчни, за да осигурят на човек енергия за целия му живот.

Автор: Самет Джан Коджагур

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари