Руски поглед за Сирия: Ердоган е в ъгъла - или война с Путин, или нов преврат

21240
Руски поглед за Сирия: Ердоган е в ъгъла - или война с Путин, или нов преврат
Снимка: Getty Images/Guliver

Обстановката е много напрегната за турския президент Реджеп Ердоган, акцентира в свой анализ руското издание "Свободная пресса".

Според руската медия, ако сега се проследят предавания на някои турски телевизии, ще бъде констатирано, че основна тема са страданията на семействата на загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб. Регулярно се показват плачещи майки, останали без бащи деца, и жени, които не знаят какво ще правят занапред и как ще живеят, твърди "Свободная пресса". Тези тенденции се очертаваха още преди скорошната голяма трагедия, когато само за ден загиват няколко десетки военни. Сега ситуацията се промени към по-зле, смята руската медия и излага своята гледна точка:

При последния голям удар на сирийската (или руската) авиация жертви стават десетки терористи и почти 40 военнослужещи от турската армия, които по (необясним) начин се оказват сред считаните не само от Дамаск за терористи. Има информации, че загиналите всъщност са много повече и наброяват почти 100, а нанесеният удар не бил случаен. Изглеждало сякаш Дамаск (или някой друг) целенасочено е искал да ликвидира именно турците. В самата Турция активно се обсъжда вероятната съпричастност на руската авиация.

Същевременно официални турски лица не съвсем сполучливо координираха своите действия и говореха за различен брой убити, като оставят впечатление, че не знаят добре какво всъщност се случва. Това създава допълнително напрежение в турското общество, което напоследък не се доверява особено на Ердоган и неговото обкръжение.

От Турция твърдят, че имало над 100 000 преминали мигранти към Европа

Турски чиновник опроверга пред "Дейли Сабах" твърдението на гръцките власти, че само малко мигранти са преминали границата на Гърция. С...

Беше обявено военно положение. Опасявайки се обаче от някаква криза, турските власти не измислиха нищо по-разумно от временното изключване не само на социалните мрежи, но и на много други ресурси: Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp, дори и YouTube не е пожален. Вероятно с тези мерки Анкара иска да ограничи възможността на гражданите и различни активисти да разпространяват информации за броя и обстоятелствата за гибелта на турските военни в Идлиб.

За станалото в Сирия няма много теории. Сред най-интересните са обясненията на руския военен експерт Алексей Леонков. Според него най-тежкото в тази ситуация се пада на президента Ердоган, който може да е заложен за изкупителна жертва.

Да, турските военни загинаха, но как загинаха? Защо те са се оказали под ударите на сирийците, които унищожавали терористите? Какво правят те при тях, защо са на едно място? Знаел ли е Ердоган къде са? Може ли Ердоган и войниците да са жертвани? Тогава кой е виновен? Може би опозиционно настроени генерали?

Според Алексей Леонков, не е възможно да се намерят виновни. Ако обаче се анализира станалото, може да се направи извод, че в Турция се подготвя поредният военен преврат. Много са се активизирали опозиционните сили, които сериозно укрепнали след победите си на различни регионални избори и получили някаква поддръжка от западните страни. Те постоянно нападат Ердоган и неговата политика, като това намира отклик сред населението.

Създава се усещането, че определени сили подготвят почвата за пореден преврат. При това от страна на САЩ е разпространена съвършено странната информация, че Ердоган няма да може да преживее втори преврат. Това е сериозен намек, че той трябва да се опасява не само за властта, но и за собствения си живот.

Турция: Свалихме два сирийски бойни самолета

Турското министерство на отбраната потвърди, че е свалило два бойни самолета на сирийските правителствени сили в провинция Идлиб, съобщ...

Какво трябва да се очаква от натикания в ъгъла Ердоган? Според Алексей Леонков, ситуацията леко се е поуспокоила. Сега страните се опитват да вкарат проблемите в руслото на преговорите. И това навярно е по-доброто в сегашната нагорещена обстановка. Ердоган е в много сложно положение и той във всички случаи не трябва да отива на конфликт с Русия.Това може да предизвика сериозно усложнение на неговата лична криза и обстановката в Турция.

Проблемът има още един аспект - дори страните да успеят мирно да се договорят, терористите и техните привърженици няма да скръстят ръце. Тяхната главна цел е да скарат Русия и Турция и да ги докарат до конфликт. Засега това частично им се удава,но те трябва да бъдат лишени от тази възможност. Може би на близките преговори страните следва да повдигнат този въпрос и да предложат взаимно приемливи решения.

Превод: Ганчо Камернарски

Поглед от България към новата мигрантска криза

Мисля, че все още не говорим за пик в новата бежанска криза, с тръгналите мигранти. Една хуманитарна криза се използва политически. Това заяви журналистът Мохамед Халаф, като посочи на първо място турският президент Реджеп Ердоган.

Високо напрежение в Сирия: Турция започна операция срещу Башар Асад

Турските въоръжени сили са започнали нова операция - четвърта поред, на сирийска територия. Това съобщи министърът на отбраната на стра...

Халаф е категоричен – сега Ердоган е притиснат от много различни обстоятелства. И подчерта – няма бежанци от Идлиб сред хората, които сега оказват натиск на гръцко-турската граница. Бежанците от Идлиб са спирани на турско-сирийската граница, посочи журналистът.

Според него, всичко зависи от срещата между Ердоган и руският му колега Владимир Путин на 5 март, в Истанбул. Ердоган иска участието на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел, но Путин категорично желае само двустранна среща, каза Халаф пред БНТ.

Иначе, в пряко включване от границата на Националната телевизия, репортерът и бивш водещ на сутрешния блок на телевизията Иво Никодимов сподели, че повечето от мигрантите, отиващи към Гърция, не изглеждат като сирийци. По нашата граница все още няма натиск.

Халаф вярва, че Ердоган иска да ангажира Европа по-тясно, защото сега ЕС е най-слабото звено, тъй като още американският президент Барак Обама не се намеси в Сирия и с това даде инициативата на Русия. Освен това, журналистът счита, че Путин е изнервен, защото преди време предложи мирен план за Сирия и пред Европа – с вдигане на санкциите срещу Башар Асад, но няма реакция, защото ЕС иска политически процес, Асад да слезе от власт и да има нови избори. Ердоган трябваше да извади джихадистите от Идлиб, съгласно споразумението с Русия и Иран, а не го направи, напомни Халаф. Той прогнозира – няма да има война между Турция и Русия, но проблемът с джихадистите в Идлиб ще остане.

Какво направи последно Турция срещу армията на Асад, научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари