Руски политолог: Киев отчаяно се стреми към война, която иска да загуби

2977
Руски политолог: Киев отчаяно се стреми към война, която иска да загуби
Снимка: Getty Images/Guliver

Малко известното у нас руско издание РИТМ ЕВРАЗИИ публикува обширен анализ за ситуацията в Украйна. Макар да се очертава пламъкът на войната да не се разгори, част от публикацията представлява определен интерес.

Дори ако Вашингтон засега е наредил на Киев да се въздържа от широкомащабни военни действия, не е сигурно, че там ще изпълнят указанията. В края на краищата върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Зеленски може да реши, че няма как да отложи изострянето - спешно му е необходима макар и малка загубена война, а не непременно победна.

„Киев отчаяно се нуждае от нова война именно защото тя ще доведе до поражение и, вероятно, дори до загуба на друга част от територията. Тъй като в настоящите геополитически условия ролята на страна-жертва е от полза за Украйна, както никога досега. (...) Киев бърза, надявайки се да спечели допълнителни пари за това, следователно е готов да даде повече, само ако „жертвата“ му беше добре платена. Така че войната не започва само защото цената още не е договорена. Колко ще плати Западът за такава загуба, все още не е известно. Не е известно дали изобщо ще плаща. Това е единственото нещо, което задържа Киев“ - написа политологът и радиоводещ Игор Шатров в своя Телеграм-канал.

Киев: Русия открито заплашва Украйна с унищожение

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви днес, че Русия директно заплашва Украйна с унищожение, докато западни страни се опасява...

Освен това Зеленски има основания да се надява, че „изстрелът не в крака, а в слепоочието“, за който Москва е предупредила, ще бъде донякъде „фалшив“. Ако в резултат на поражението на украинската армия защитниците на Л/ДНР достигнат границите на Донецка и Луганска области, това все още може да се възприеме като освобождаване на териториите на провъзгласените републики. Ако обаче тръгнат да освобождават цяла Новоросия или „гонят врага до Лвов“, това вече ще бъде анексирането на територията на Украйна, не само от гледна точка на Запада, но най-вероятно и на руските партньори в ОДКС и ЕАЕС.

Така че републиките на Донбас трябва да останат готови за настъплението на врага, впрочем обстрелът от украинска страна няма да им позволи да се отпуснат. Освен това, след гореспоменатата „първа истинска стъпка“ на Украйна към прекратяване на огъня на 8 април, когато село Веселое беше обстреляно от 120-мм минохвъргачки, войник от Народната милиция на ДНР беше убит, а на 12 април в района на Золотое-5, защитник на ЛНР бе убит от куршум на снайперист.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари