"САЩ, бъдете като ЕС": Украинският призив за планирана помощ в пари

2574
"САЩ, бъдете като ЕС": Украинският призив за планирана помощ в пари
Снимка: Getty Images

Киев призовава поддръжниците си да поемат дъпгогодишен ангажимент за финансова подкрепа, като аргументира, че четиригодишният план на Европейския съюз за помощ от 50 милиарда евро за Украйна е "добър сигнал", в който САЩ и други страни трябва да се вслушат.

Както каза украинският министър на финансите Сергей Марченко в интервю за Financial Times, това е "добър сигнал за останалите страни от Г-7, към които ЕС вече се присъедини" в процеса на предоставяне на помощ. "А каква е вашата позиция? Къде е вашата помощ?", попита той останалите съюзници.

След упорита борба за финансови ресурси миналото лято, когато беше необходимо да се запази украинското правителство, финансовото състояние на Киев се стабилизира през 2023 г. Сега министър Марченко иска да осигури дългосрочни гаранции за финансиране, за да изпълни плановете си за възстановяване на страната и провеждане на реформи.

Министърът похвали пакета от помощи на Европейския съюз за Украйна заради неговия размер и гъвкавост. Той добави, че блокът е поел средносрочни ангажименти и средствата ще бъдат предоставени на Киев като стимул за извършване на определени реформи.

Киев ще трябва да изпълни определени условия на ЕС, за да получи пари от Брюксел. В допълнение той също трябва да отговори на исканията на други кредитори, по-специално на МВФ, който се съгласи да предостави на Украйна 16 милиарда долара в четиригодишна програма за заеми, поставяйки допълнителна тежест върху страната.

"Нов световен ред": Ще има ли БРИКС собствена валута?

Страните от Г-7 създадоха "донорска платформа" в опит да координират усилията за предоставяне на финансова помощ на Киев. Надеждите са, че програмата на ЕС ще послужи като вид "генерален план" за реформи пред всички поддръжници, които предоставят помощ.

"Понякога нашите американски колеги искат да поставим някои конкретни реформи в техния списък с приоритети. Бихме искали те първо да се споразумеят с европейците", казва той.

Марченко предупреди, че голяма част от финансовата помощ на Украйна идва под формата на заеми. Според Брюксел около една трета от обещаните от Европейския съюз 50 млрд. евро ще бъдат предоставени под формата на субсидии. Тъй като това ще натовари плещите на бъдещите поколения, наложително е Украйна да може да "повлияе" как да се използват тези пари. "Трябва да бъдем внимателни, когато приемаме този вид подкрепа", каза украинският министър.

Запитан дали смята, че ЕС ще трябва да поеме по-голяма част от финансовата тежест на помощта за Украйна в бъдеще, а САЩ по-малко, Марченко отвърна, че е твърде рано да се обсъжда това. Според него лидерството на Вашингтон е това, което позволява на Киев да оцелее в настоящия конфликт, така че е съвсем естествено ролята на САЩ да бъде еквивалентна на тази на Европейския съюз.

Министърът каза, че ще работи по план за възстановяване на предвоенния данъчен режим на Украйна, в съответствие с искането на МВФ за по-високи приходи в Киев. Той добави, че би искал да запази опцията за въвеждане на "добре проектирани" фискални стимули за привличане на инвестиции.

Подобно на други високопоставени украински служители, Марченко изрази разочарование, че много банки за развитие не правят достатъчно, за да помогнат на страната му. Голяма част от 23 милиарда долара, които Световната банка е отделила от миналия февруари, идват под формата на безвъзмездно финансиране от САЩ. Марченко отбеляза, че Киев би предпочел да получи тези средства директно от Вашингтон.

"САЩ предпочитат да правят бизнес по този начин. Ние нямаме нищо против. Отнема обаче много време, за да съгласуваме този подход с нашата реалност", каза той.

Марченко добави, че неговото "най-важно бойно поле" е конкуренцията с многостранните банки за развитие. "Вие използвате нашите проблеми, за да привлечете вниманието към увеличаване на вашия капитал. Така че сега е най-доброто време да харчите пари за приоритетите, от които Украйна се нуждае, а не за това, за което искате да ги харчите", каза Марченко.

Анализ: Сложна и скъпа ли е военната техника на САЩ?

Статия от: Бен Хол, Мартин Сандбу - за Financial Times

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари