САЩ дърпат Европа в антикитайски съюз

1346
САЩ дърпат Европа в антикитайски съюз
Снимка: iStock

Известният германски политолог Хенрик Мюлер пише в деловото списание Manager-magazin, че САЩ настояват европейците да сдържат по-активно за Китай, който се превърна в сериозна заплаха за "колективния Запад" и се държи все по-агресивно.

Америка притиска своите съюзници да се присъединят към антикитайския фронт, но Европа на практика не е в състояние да отговори на китайското предизвикателство. На първо място, това се отнася до Германия, която е принудена да проявява сдържаност, тъй като е икономически най-силно привързана към Китай в Европа. В тази връзка германското ръководство е изправено пред дилемата кое е по-важно: китайските пари или „западната солидарност“.

В световната политика, припомня Мюлер, настават тектонични промени. Докато Пекин изгражда своята търговска империя „Пояс и път“, отпуска пари на развиващите се страни и постига високотехнологична независимост, администрацията на Джо Байдън се опитва да изгради антикитайски фронт, като ангажира азиатско-тихоокеанските страни и Индия.

Особено опасна ситуация се развива около Тайван. Британският седмичник The Economist нарече Тайван „най-опасното място на земята“. Досега, казват наблюдатели, страхът от американски ответни мерки е пречил на Пекин да завземе острова, но балансът на силите все повече се променя в полза на Китай. Ситуацията в Хонконг също става гореща, където китайското ръководство на практика е потъпкало всички ангажименти, поети след напускането на Великобритания. Около Китай има много „горещи точки“, независимо дали говорим за Тайван, автономна област Синдзян Уйгур, Хонконг или Южнокитайско море.

Как Европа може да отговори на „новата агресивност“ на Пекин? Във военно отношение Европейският съюз е слаб, пише Хенрик Мюлер, а икономически е все по-зависим от Китай. Това се отнася преди всичко за Германия, за която китайският пазар е равен по значение на американския. През 2020 г. обемът на двустранната търговия между Германия и Китай достигна 212,6 милиарда евро. Германските компании изнасят за "Поднебесната империя" не по-малко, отколкото за САЩ. Така че 36% от оборота на автомобилния гигант Daimler-Benz пада върху Китай - повече от която и да е друга държава, концернът Volkswagen произвежда 42% от автомобилите в Далечния изток. Общо германците са инвестирали 84 милиарда евро в Китай. Засега това е една десета от германските инвестиции в Европа, но делът на Китай непрекъснато нараства.

Според Bundesbank, германските фирми са създали общо около 2300 дъщерни дружества в Китай.

Подобни тесни икономически връзки обясняват зависимостта на Европа и Германия от Китай. Затова те се страхуват да ядосат Пекин и не искат да го предизвикат открито. Докато САЩ настояват за консолидиран западен подход към Китай, Европейският съюз, председателстван от Германия и с лично участие на германския канцлер Ангела Меркел, подписа инвестиционно споразумение с Китай в края на 2020 г., което Вашингтон не хареса особено. Според редица западни медии това споразумение е „предателство“ по отношение на трансатлантическите партньори на Европейския съюз - САЩ и Великобритания, тъй като дава на Пекин едностранни предимства в търговията.

Над 50 % от германците смятат, че САЩ има отрицателно влияние върху световната демокрация

Според изследване на „Индекса на възприемане на демокрацията“ (Democracy Perception Index, DPI), проведено от института за ...

Вашингтон обаче упорито „прокарва“ антикитайската линия. Преди няколко седмици САЩ и най-близките им съюзници (Европейският съюз, Канада и Обединеното кралство) наложиха съвместни санкции срещу Китай с оглед нарушаването на правата на уйгурския народ. В отговор Пекин наложи контрасанкции, които затвориха влизането в Китай за редица европейски депутати.

Заплахата от икономически санкции от КНР е съвсем реална над Европа. Вече има примери за китайски блиц-отговор: когато Австралия зае по-строга позиция по отношение на правата на човека в Китай, Пекин наложи широк спектър от санкции срещу нея, включително търговски ограничения, и също така препоръча на китайците да не посещават страната. Официалните и неофициални санкции на Китай само на миналата година струват на Австралия 48 милиарда долара.

В Европа се страхуват да не попаднат между воденичните камъни на американо-китайската конфронтация и вече бият тревога. Според германския мозъчен тръст Wissenschaft und Politik „има опасност ескалиращото стратегическо съперничество между САЩ и Китай да се превърне в структурен глобален конфликт“. В резултат на това ще се осъществи „деглобализация“ и светът ще бъде разделен на две системи, които ще бъдат доминирани съответно от САЩ и Китай. В този случай Европа ще се окаже в трудно положение. Според европейските наблюдатели, ЕС твърде дълго изхождаше от удобната предпоставка, че политиката на Китай с отворени врати и икономическото развитие в крайна сметка ще доведат до политическа и социална либерализация.

Обаче се случи обратното: Китай забогатя, но все повече не беше свободен. Тази тенденция беше особено очевидна при настоящия китайски лидер Си Дзинпин. Китай се превърна в предизвикателство за Запада, както в икономическо, така и в геостратегическо отношение. В Европа обаче беше придадено малко значение на този обрат в китайската политика. "Събуждането" започна твърде късно, едва през 2019 г. Европейската комисия и Федералният съюз на германската индустрия BDI публикуваха документи, в които описваха Китай като стратегически противник, който не се придържа към западните правила, ценности и международни договори, докато постоянно преследвайки собствените си национални интереси.

В съвременния свят, в който не само обменът на физически стоки, но преди всичко информационните потоци и технологиите играят важна роля, поведението на Китай става неприемливо за Запада. Хенрик Мюлер обаче заявява, че Европа и Германия са толкова слаби, че не могат да се противопоставят на глобалните амбиции на Пекин.

САЩ вече не искат диалог с КНДР за ядреното разоръжаване

САЩ разработиха нов подход към КНДР, отказвайки се от идеите за „стратегическо търпение“ и голяма сделка с Пхенян, към коит...

Германските анализатори смятат, че Европа и Германия трябва да разработят обща политика спрямо Китай, за да предотвратят неизбежните стратегически рискове. Сегашната ситуация обаче е такава, че европейците не са в състояние да формулират своите интереси в китайска посока, камо ли да ги защитят.

Предпоставката за развитието на обща позиция на ЕС, според германския политолог, трябва да бъде укрепването на вътрешното единство на Европейския съюз. В САЩ администрацията на Байдън се опитва да преодолее трудното наследство на Доналд Тръмп плюс коронавирусната епидемия и прилага социални и инфраструктурни реформи. Само тогава американците ще могат да започнат битка срещу „световната суперсила“ Китай, както и непредсказуемата Русия на Владимир Путин.

Европа все още е далеч от "антикитайските" цели на Америка, заключава Хенрик Мюлер. Предприемат се обаче първите стъпки, сред които е постепенното укрепване на военнополитическото сътрудничество с Америка. Преди неотдавнашното посещение на държавния секретар на САЩ Блинкен в Европа, ЕС официално обяви налагането на "синхронизирани със САЩ" санкции за пътуване и активи на няколко китайски служители. Както отбелязват наблюдателите, това са първите санкции на ЕС срещу Китай от 1989 г., когато бяха потушени студентските демонстрации на площад Тянанмън. Съединените щати не възнамеряват да се спрат на това и съставят широка антикитайска коалиция, в която също възнамеряват да включат Индия и редица страни от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Следващите резултати не закъсняха. Наскоро, под натиска на САЩ, Европейският съюз спря инвестиционното споразумение с Китай, за което Германия настояваше от почти седем години.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари