САЩ и Украйна с нова стратегия във войната - целта е Путин да иска справедлив мир

13657
САЩ и Украйна с нова стратегия във войната - целта е Путин да иска справедлив мир
Снимка: Getty Images

Американските и украинските военни лидери търсят нова стратегия, която да започнат да изпълняват в началото на 2024 година, за да съживят намаляващата подкрепа за Киев във войната, подпалена от Русия.

Стремежът към нов подход идва, след като продължилата няколко месеца контраофанзива на Украйна не успя да постигне целта си за връщане на териториите, загубени от нахлуващата руска армия. След седмици на напрегнати срещи между висши американски служители и техните украински колеги се е стигнало до този извод, пише The New York Times.

Междувременно републиканците в САЩ блокират военната подкрепа за Киев. Президентът Джо Байдън продължава да повтаря как не може Щатите да позволят на руския диктатор Владимир Путин да спечели. Американците смятат, че мир няма да има със сигурност до президентските избори в САЩ в края на 2024 г. - именно защото Путин чака победа на Доналд Тръмп.

Още: Заради Орбан: ЕС спешно търси пари за Украйна извън европейския бюджет

Руската армия, след собствения си неуспешен поход към Киев през 2022 г., започна да възстановява мощта си. Според американски служители Москва вече разполага с повече войници, боеприпаси и ракети и е увеличила предимството си в огневата мощ с флотилия от дронове, много от които са доставени от Иран.

Новият подход - задържай и гради

Американски и украински военни офицери казват пред NYT, че се надяват да разработят подробностите на новата стратегия следващия месец по време на серия от военни игри, планирани да се проведат във Висбаден, Германия.

Американците настояват за консервативна стратегия, която да се съсредоточи върху задържането на територията, която Украйна има, окопаването и натрупването на запаси и сили през годината.

Още: Изненада за руснаците: Украйна с важен военен успех в битката за Авдеевка (ВИДЕО)

Украинците искат да преминат в атака - на терен или с удари на далечни разстояния - с надеждата да привлекат вниманието на света.

Залогът е огромен. Без нова стратегия и допълнително финансиране (според американски служители) Украйна може да загуби войната. Представители на администрацията на Байдън твърдят, че Путин залага на намалената американска подкрепа, като посочват изявленията на диктатора, че ако Украйна изчерпи предоставените от НАТО боеприпаси, Русия ще победи за дни.

Нереалистичните очаквания на Киев

САЩ са дали повече от 111 млрд. долара на Украйна през последните две години. Сега обаче значителен брой републиканци заявяват, че са против по-нататъшни разходи, а други настояват да видят нова стратегия, преди да гласуват за допълнителни средства. Много украински лидери не осъзнават колко несигурно е по-нататъшното финансиране на войната от страна на САЩ, твърдят американски служители.

Още: Доналд Туск: Искаме пълна мобилизация на Запада в помощ на Украйна

Тези украински генерали и висши цивилни служители имат нереалистични очаквания за това какво ще предоставят Съединените щати, гласи още информацията. Те искат например милиони артилерийски снаряди от западни запаси, които не съществуват.

Американските служители казват, че Украйна ще трябва да се бори с по-ограничен бюджет. Някои представители на американската армия искат Киев да следва стратегията "задържай и изгради" - да се съсредоточи върху задържането на територията, която има, и изграждането на способността си да произвежда оръжия през 2024 г. Съединените щати смятат, че тази стратегия ще гарантира, че Киев е в състояние да отблъсне всеки нов руски напън.

Целта - Русия да преговаря, но не както тя иска

Целта е да се създаде достатъчно надеждна заплаха, за да може Русия да обмисли започването на смислени преговори в края на следващата година или през 2025 г.

Още: Зеленски в САЩ: Украйна е необходима на Русия само като плацдарм (СНИМКИ)

Точно това каза по-рано през декември главният помощник на съветника по националната сигурност на САЩ Джон Файнър. "Искаме до края на 2024 г. Русия да бъде изправена пред решение - или трябва да седне на масата за преговори при приемливи за Украйна условия, което означава суверенитет и териториална цялост за цяла Украйна, или ще се изправи пред по-силна Украйна, която е подкрепена от отбранително-промишлената база на САЩ и Европа. За Русия това ще бъде труден стратегически избор", заяви той по време на форум за сигурност в Аспен.

Желанието на Украйна - атаки дълбоко в тила

В същото време украинските официални лица проучват стратегии, които се основават на успешните им дълбоки удари по Крим от тази есен. Те търсят креативни начини да държат Русия извън равновесие с атаки срещу оръжейни заводи, оръжейни складове и влакови линии за пренасяне на боеприпаси, както и да постигнат символични победи.

Американски официални лица твърдят, че без промяна в стратегията 2024 г. може да се окаже подобна на 1916 г. - най-смъртоносната година от Първата световна война, когато хиляди млади мъже губят живота си, а бойните линии се променят съвсем малко.

Още: Идиотското в анализите за Украйна и истинската опасност, работеща за Путин

Украинските болници вече са пълни с ранени войници. Украйна не е публикувала официален брой на загиналите във войната, но официалните лица признават, че загубите са големи.

Контраофанзивата през 2023 г. беше изградена около прекрояването на украинската армия по подобие на американската. Критиците твърдят, че това е подход, който Съединените щати са опитали във Виетнам, Ирак и Афганистан, до голяма степен неуспешно.

Снимка: Getty Images

Но все пак има някои признаци на компромис. Високопоставени американски служители заявиха, че са отворени за част от новите идеи на Украйна. Представители на САЩ заявиха, че дълбоките удари на Украйна в Крим тази есен са се оказали смъртоносни за Русия и са били светъл лъч в иначе разочароващата контраофанзива. Американските стратези смятат, че украинците могат да надградят този успех през следващата година, дори ако голяма част от енергията им бъде изразходвана за възстановяване на силите.

Генерал Кристофър Каволи, най-високопоставеният американски командващ в Европа, поема по-голяма роля в координацията с украинските официални лица. Пентагонът реши също така да изпрати генерал-лейтенант Антонио А. Агуто-младши, който командва поддръжката на Украйна от база в Германия, да прекара дълги периоди от време в Киев.

Още: Киев: Преминахме две руски линии на отбраната, сега сме пред третата

Генерал Агуто ще работи по-пряко с военното ръководство на страната, за да подобри съветите, които САЩ предлагат, заявиха американски служители.Въпреки че Белият дом е решил да не допуска постоянното присъствие на американски военни съветници в страната, честите ротации на генерал Агуто в и извън Киев ще доведат до прекратяване на това ограничение.

Разбити надежди

От The New York Times дават и пример за "разбитите надежди" на украинската контраофанзива - битката при Работино в Запорожка област. Там руската отбрана се оказа много по-силна, отколкото Съединените щати бяха преценили.

47-а бригада, една от деветте, обучени от САЩ, понесе огромни загуби. Унищожени бяха бойните им машини "Брадли", както и бронетранспортьорите "Страйкър", други части останаха без германските танкове "Леопард".

Още: Войната между Зеленски и Залужни: Оставка на генерала би го изстреляла директно в политиката

С наближаването на зимата украинските сили все още са в покрайнините на Работино и нямат особена надежда, че скоро ще успеят да пробият следващата линия на руската отбрана.

Първоначално американските и украинските стратези не осъзнаваха колко повече руснаците са укрепили отбраната си. Украинските войски, които се обучаваха в Германия, се упражняваха да пробиват отбрана, далеч по-слаба от тази, с която в крайна сметка щяха да се сблъскат, пише NYT.

Дълбоката руска защита включваше по-страшни минни полета от времето на Корейската война - стара технология, която забави, а след това и спря напредващата украинска армия. Но също така използването от Русия на различни дронове, включително произведени в Китай търговски безпилотни апарати, промени из основи характера на механизираната маневрена война. В миналото пробивите по фронтовата линия можеха да бъдат използвани, което позволяваше на настъпващите сили да получат предимство, преди врагът им да успее да реагира. Сега, когато бойното поле е под почти постоянно наблюдение, за всяка от страните е трудно да извлече полза, без да бъде открита и спряна с артилерия или контраатака.

Проблемите на Украйна се усложняваха от острите разногласия с американските генерали относно това как и къде да бъдат използвани новите механизирани сили. Украинските служители, включително Зеленски, стигнаха до заключението, че източната част на страната е най-важният театър, тъй като руските сили съсредоточиха усилията си там. Вашингтон смяташе източната част на Украйна, включително района на Донбас, за стратегически по-малко важна от окупираното южно крайбрежие.

Още: Надценена ли беше украинската армия? Експерт каза къде руснаците са по-добри и какво трябва да се поправи при контраофанзивата

В резултат на това Украйна държеше силите си разделени между източната и южната част, като отказваше да се ангажира с един основен път за атака. И вместо решителен пробив се стигна до безрезултатна патова ситуация, смятат журналистите от The New York Times. Кампанията през 2023 г. все пак не е пълен провал, отчитат те. Представители на САЩ посочват успешните атаки на Украйна срещу руския Черноморски флот и военните командни пунктове в Крим като силен аргумент за това.

"Те трябва да воюват умно и ефективно", казва Майкъл Кофман, старши научен сътрудник в програмата "Русия и Евразия" на Фондацията за международен мир "Карнеги". "Ако Украйна и Западът направят правилните инвестиции в преследване на дългосрочна стратегия, тогава Украйна може да си върне предимството".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари