Заради Орбан: ЕС спешно търси пари за Украйна извън европейския бюджет

7121
Заради Орбан: ЕС спешно търси пари за Украйна извън европейския бюджет
Снимка: Getty Images

Дипломатите на Европейския съюз обсъждат технически предложения за набиране на спешни средства за Украйна извън общия бюджет на блока, докато Унгария държи ветото си над 50-те милиарда евро, предвидени за Киев в специален фонд към многогодишната финансова рамка.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще блокира предложението на Брюксел за предоставяне на критично важна финансова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро. Само така ще одобри официалните разговори за присъединяването на Киев към ЕС на срещата на върха на евролидерите в четвъртък.

Още: Орбан отново е с Путин - на тайна среща в САЩ ще убеждава да се спре помощта за Украйна

Неуспехът на ЕС да постигне съгласие по предложения пакет за финансиране ще се отрази сериозно на финансовата стабилност на Украйна, предупредиха украински и европейски официални лица. То би отбелязало и най-фрапиращия обрат в подкрепата на Брюксел след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна в началото на 2022 г., на фона на несигурността относно подобен по размер пакет за финансиране в САЩ.

План "Б"

Представители на ЕС работят по възможни решения за преодоляване на блокирането на пакета от страна на Унгария, които изискват единодушие, включително освобождаване на средства на блока, предназначени за Будапеща, но понастоящем замразени поради опасения, свързани с върховенството на закона.

Още: Европейската комисия отблокира 10 милиарда евро за Унгария?

Тъй като времето до началото на срещата на върха изтича, дипломатите са започнали частни разговори за осъществимостта и техническите подробности на потенциалния финансов пакет между останалите 26 членки, съобщи Financial Times, позовавайки се на свои източници. Това би осигурило на Киев спешно финансиране за поне една година.

Снимка: Getty Images

Преговорите, в които участват служители на Европейската комисия и големите държави членки, които ще поемат по-голямата част от разходите, са поверителни, за да не се подкопае основната цел - да се отхвърли ветото на Орбан.

Извънбюджетният инструмент би отнел повече време и би струвал повече пари под формата на лихви и други разходи, казват източниците на изданието. Един от тях добавя: "Никой не иска да прави това, ако не се налага. Но би било безразсъдно да не разполагаме с план Б".

Още: Изненада за руснаците: Украйна с важен военен успех в битката за Авдеевка (ВИДЕО)

Защо Унгария се противи?

Унгария настоява всяка помощ за Украйна да не идва от общия бюджет на ЕС и че решението за преговорите за членство трябва да се изчака до изборите за Европейски парламент през юни.

Олга Стефанишина, която е заместник министър-председател на Украйна, заяви в понеделник, че Украйна не е получила никакви гаранции, че 50 млрд. евро ще бъдат предоставени под една или друга форма, и че всяка алтернатива би поставила под въпрос стабилността на страната.

Още: Орбан иска отлагане на членството на Украйна в ЕС с 10 години

"В случай че не бъде взето решение за 50 млрд. евро, може да има временно решение", каза тя пред репортери, но то ще остави Украйна "на ръба на оцеляването с нулева предвидимост за цялата година". Това ще е провал на целия ЕС, смята тя.

Всякаква връзка между 50-те милиарда и размразяването на част от унгарските еврофондове е "равносилна на политическо изнудване не от Унгария, а срещу Унгария, което ние отхвърляме", заявиха от Будапеща.

Още: Под натиска на Орбан: ЕС отблокира замразени пари, за да махне ветото му за Украйна

Стефанишина каза, че Орбан е намекнал в импровизиран разговор с украинския президент Володимир Зеленски през уикенда, че отключването на паричните средства на Унгария в ЕС е един от аспектите на позицията му по отношение на Киев.

Орбан се противопостави на подпомагането на усилията на Украйна да отблъсне руската инвазия с аргумента, че повече пари не се изразяват в подобряване на позициите на Украйна на бойното поле. Според него една продължителна война обрича на гибел както Киев, така и дългосрочните интереси на Европа, като струва човешки животи и икономически възможности.

Още: Орбан с нова критика към Запада: Стратегията за Украйна е грешна, Русия няма да загуби (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лавров: Чакаме Запада на бойното поле (ВИДЕО)

Взривни устройства в хипермаркети и кафене: Осуетени са атентати в Киев, поръчани от Москва (ВИДЕО)

Пребил съпругата си до смърт: Бивш казахстански министър ще лежи дълго в затвора

Месомелачка: Руснаците вече стигнаха до по-трудното в Харковска област (ВИДЕО и КАРТИ)

Удар с ракети по руска база за ПВО в Крим, има загинал командир: Независим руски източник

"Кажете, моля ви, ще ни евакуирате ли?": Руснаците хвърлиха нови 2 бомби в Белгород (ВИДЕА и СНИМКИ)

Путинският режим погна правнучката на съветски пилот-герой за призив за тероризъм

Командир, освободил Херсон, поема войските „Харков“ на фона на руската офанзива

Шолц започва разговори със скандинавските страни за сигурността

ГУР разкри поименно кой унищожава ТЕЦ-овете и важни обекти в Украйна с крилати ракети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа