Ще бъде ли руската инвазия в Украйна вдъхновение за Пекин?

7762
Ще бъде ли руската инвазия в Украйна вдъхновение за Пекин?
Снимка: Getty Images

Дали китайският президент Си Дзинпин, който смята присъединяването на Тайван за "историческата мисия" на своя режим, ще се вдъхнови от руската инвазия в Украйна? Това е въпрос, който си задават мнозина анализатори и военни през последните три седмици, откакто пред очите на китайския лидер е примерът на руския му колега Владимир Путин и неговата "специална военна операция" в суверенна Украйна.

Хипотезата е повдигана многократно през последните дни, като някои експерти дори разглеждат варианта Пекин да се опита много бързо също да премине в офанзива, за да се възползва максимално от факта, че руско-украинският конфликт в момента привлича изцяло международното внимание, пише La Presse.

Така например, генерал-майор Майк Райт, висш канадски офицер, който наскоро говори пред парламентарна комисия, заяви, че военните са "много загрижени" от възможността за такъв сценарий.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Отрова или злополука - руският елит се подготвя да отстрани Путин?

Проф. Фредерик Ласер, специалист по Азия към университета Лавал, отбелязва обаче, че подобни сценарии са алармистки и не вземат предвид някои важни разлики, които съществуват между двата конфликта.

Сценарият за военна инвазия в Тайван от страна на Китай днес не е по-вероятен, "отколкото беше преди два месеца", казва Ласер. Според него Пекин засега е съсредоточен върху това да се опита основно да овладее последствията от войната в Украйна върху отношенията му със Запада и Русия.

Китай, който разви тесни икономически отношения с Украйна, се стреми да поддържа добри отношения с Москва, но също така се опитва да избегне значително влошаване на връзките си с Европа и Съединените щати, тъй като това може да навреди на бъдещите му проекти за развитие.

Харис Темпълман, професор от Станфордския университет, който изучава отблизо обтегнатите отношения между Китай и Тайван, смята, че руската инвазия намалява вероятността от нападение на Пекин в краткосрочен план. По думите му, инвазията на Русия в Украйна може да послужи като "един вид предупреждение, което показва, че не е лесно, дори за армия с много по-добри ресурси от тези на противника, бързо да поеме контрола над друга страна, за да създаде марионетно правителство". "Русия се опита да го направи и се провали катастрофално", добавя той.

Още повече че евентуално нападение на Китай срещу Тайван би се извършило по море и би било значително по-сложно във военно отношение, отколкото офанзивата в Украйна.

Китай увери, че не праща оръжия на Русия, но не каза, че няма да праща

Китайският посланик в САЩ заяви, че Китай не изпраща оръжия и боеприпаси в подкрепа на войната на Русия в Украйна и че Пекин ще "направ...

 

СНИМКА: Getty Images

Друга съществена разлика, която следва да се вземе предвид, е фактът, че Киев не можеше да разчита преди нахлуването на помощта на военен съюз, който да му предостави пряка външна помощ в случай на нападение. Докато в случая с Тайван, въпреки че Съединените щати не признават официално острова като самостоятелна държава и поддържат "стратегическа неяснота" по отношение на евентуална китайска атака, е повече от ясно, че Вашингтон ще се намеси във военен план в случай на нападение над Тайван, смята Темпълман.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Висш руски служител подаде оставка, след като критикува инвазията в Украйна 

Тайван, казва той, е от далеч по-голямо икономическо значение за САЩ отколкото Украйна, не на последно място заради наличието на нейна територия на най-големия производител на полупроводници на планетата. Освен това Тайван се намира на оживени морски пътища, на стратегическо място за защита на други регионални съюзници, включително Япония.

Бившият главнокомандващ на НАТО каза кога свършва войната в Украйна. Ще помогне ли Китай на Русия? (ВИДЕО)

Бившият командващ на силите на НАТО в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис е убеден, че в рамките на десетина дни Русия ще спре активнит...

Тежките икономически и финансови санкции, наложени от западните страни в отговор на руската офанзива, също вероятно ще натежат при обмислянето на военна операция на Си Дзинпин и неговото обкръжение доста повече, отколкото чисто военният провал на Москва, отбелязва и Ласер.

Неотдавнашен доклад на Института за мир на Съединените щати отбелязва, че изключването на системата за междубанков обмен SWIFT, наложено на Русия, може да има "потенциално опустошително" въздействие върху китайската икономика, ако бъде приложено един ден върху Пекин.

Китай обаче би бил в по-добра позиция да се противопостави на възможни санкции, тъй като икономиката му остава тясно свързана с тази на Съединените щати и няколко западни държави, още повече че запазва контрол върху голяма част от американския дълг - един инструмент, който би могъл да позволи на Пекин да си отмъсти в случай на санкции, добавя още проф. Ласер.

Затова, според анализатора, Китай остава убеден в по-общ план, че "времето работи в негова полза" и че нарастването на неговата икономическа и военна мощ в крайна сметка ще му позволи да убеди Тайван да се върне в лоното си, без непременно да се налага да кръстосва оръжия с Вашингтон.

ОЩЕ: "Наслаждаваха се на убийствата": как започна клането в Тайван преди 75 години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари