Тероризмът и Олимпиадата в Париж: Китайски анализ

2450
Тероризмът и Олимпиадата в Париж: Китайски анализ
Снимка: iStock

Наскоро Франция публично заяви, че поради нарастващите напоследък рискове от терористични атаки на територията на страната е поискала от съюзниците си да изпратят подкрепления, за да гарантират сигурността на Олимпийските игри в Париж. Говорим не само за полицията, но и за военни, пише в материал на китайското издание "Хуанцю шибао".

Както съобщава AFP, в контекста на сложната геополитическа обстановка и ситуацията със сигурността, Франция вече е поискала от около 45 държави да изпратят няколко хиляди служители на събитието. Това рядко се случва в историята на Петата република.

Тук е невъзможно да не споменем една от предпоставките - неотдавнашната терористична атака в руската концертна зала "Крокус Сити Хол", която шокира целия свят и в резултат на която загинаха 145 души (досега). Една от страните, за които случилото се беше тежък психологически удар, е Франция. Два дни след атаката президентът Еманюел Макрон свика кабинета си на извънредно заседание по сигурността, за да обсъди атаката и последиците от нея. След срещата министър-председателят на страната Габриел Атал директно заяви, че поради нарастващия риск от терористични атаки във Франция е решено нивото на терористична заплаха да се увеличи до максимум.

Още: Терористична заплаха: Париж 2024 остава без церемония по откриване?

На първо място Франция пострада много от тероризма в миналото. В продължение на няколко години след 2014 г. страната многократно беше обект на терористични атаки, всеки път довеждащи до десетки жертви, и срещу конкретни цели. Нападателите постоянно използваха различни методи за атака, така че инцидентите не можеха да бъдат предотвратени.

На 13 ноември 2015 г. в Париж се случиха серия от терористични атаки, "най-сериозните от края на Втората световна война", това беше "европейската версия на 11 септември". Тогава загинаха 132 души, над 300 бяха ранени и едва не пострадаха президентът Франсоа Оланд, германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и други политически фигури. Освен това терористите отказаха да преговарят, не поставиха никакви искания и прибягнаха до изключително брутални средства за атака. Единствената цел на престъплението им беше да доведе до максимален брой жертви, да всеят паника в обществото и с един ход да вкарат Франция в безнадеждна ситуация от гледна точка на сигурността. Терористичната атака, извършена в Русия, несъмнено също има "смразяващ ефект" върху французите и рязко ги натовари психически: Стрелба и взрив в Париж, има загинали и ранени

Олимпийските игри в Париж лесно могат да станат мишена за терористична атака. Такова мащабно спортно събитие, в което участват много държави и хора, несъмнено е цел, която се следи отблизо от терористите, тъй като атака на такова събитие може да има по-голямо негативно въздействие и е много по-лесно да се постигне така наречения "ефект на сплашване".

По време на игрите в Мюнхен през 1972 г. няколко терористи нахлуха в олимпийското село, убиха двама членове на израелския отбор и взеха други девет заложници. Впоследствие, с развитието на събитията, всички заловени цивилни, няколко терористи и един полицай загинаха. В резултат на това състезанията трябваше да бъдат прекратени за 34 часа.

Още: Атентатът в Москва буди опасения за терористична атака на Олимпийските игри в Париж

Днешната реалност

Тази година Париж ще е домакин на летните олимпийски игри. Тъй като е решено церемонията по откриването да се състои на брега на Сена, където ще се съберат милиони хора, ще бъде още по-трудно да се осигури защитата им.

Освен това натискът върху обществената сигурност остава. Около шест милиона мюсюлмани живеят във Франция, те съставляват около една десета от населението на страната. През последните години напрежението между мюсюлманските имигранти и "коренните жители" се засили. Въпреки че френското правителство винаги е поддържало позицията на разнообразна и толерантна култура, по исторически и практически причини по-голямата част от обществото е имало предразсъдъци към мюсюлманите.

Миналата година в Нантер, западно предградие на Париж, полицай застреля и уби тийнейджър, който не спря колата си при нарушаване на правилата за движение. Този инцидент беляза началото на широко мащабни демонстрации, които се разпространиха из Франция, като в един момент дори прераснаха в насилие. В същото време Париж извърши силова намеса в Либия, Ирак, Сирия, Централноафриканската република, Мали и други държави, навличайки върху себе си неизбежни проблеми.

Още: В съда с подути лица, отрязано ухо и в инвалидна количка: Обвинените за тероризма в Москва (ВИДЕА и СНИМКИ)

Правителството на Макрон непрекъснато коригира дипломатическия си курс: то предложи "нов модел за френско-африканските отношения" и реши да изтегли някои войски от чужди държави, това остави значителна бъркотия, която продължава да бъде като рана в очите на някои терористични групи и организации.

Противоречията се засилиха допълнително поради геополитическите конфронтации. Във време, когато украинската криза остава неразрешена, когато арабско-израелският конфликт продължава, а френската икономика е в упадък и инфлацията расте, обикновените хора изпитват трудности. През такъв период не може да се избегне емоционалното напрежение и безпокойството на хората, което означава, че първоначалните противоречия между различни социални слоеве, етнически групи и представители на различни религии могат да се изострят, а това води до естествено влошаване на ситуацията със сигурността.

Напоследък във Франция стачките и демонстрациите не спират, а популизмът постепенно набира скорост. След изборите за Европейски парламент, насрочени за юни, можем да очакваме силата и влиянието на популистките партии да се увеличат значително, което ще затрудни правителството да поддържа контрол върху социалната стабилност в бъдеще. Тогава рисковете в областта на външната и вътрешната сигурност може да се преплитат помежду си.

Френското правителство има свои идеи за укрепване на сигурността, както и искане на подкрепления от своите съюзници. Първо, трудно е да се бориш сам с тероризма. Основните причини за това явление са много сложни и често трансгранични. Невъзможно е да се отговори ефективно на тероризма с помощта на силите на една държава; това спешно изисква взаимодействие с други държави и подкрепа от трети страни в областта на разузнаването, технологиите, ресурсите и т.н.

Още: Рекорд по дела заради тероризъм в Русия и въпреки това стотици убити в "Крокус Сити Хол"

Второ, необходимо е да се засили сътрудничеството в областта на сигурността на европейско ниво. През последните години противоречията между север и юг, запад и изток на континента се увеличиха; Brexit и украинската криза допълнително засилиха вътрешната тенденция към отделяне. Като централна страна в региона Франция се надява да действа като лидер и този път сътрудничеството в областта на сигурността несъмнено може да бъде добра възможност за изглаждане на вътрешните различия.

Трето, това е изграждането на мрежа за сигурност за диверсифициране на рисковете. Франция искрено покани съюзниците да работят заедно за създаването на подобна мрежа за Олимпийските игри. Освен това Париж иска всички страни да споделят отговорността по този въпрос: той планира както засилване на сътрудничеството в областта на сигурността между съюзниците, така и да гарантира, че външният свят може да има повече доверие в страната при организирането на предстоящите игри.

Франция има немалко идеи за обединяване на съратниците си в борбата срещу тероризма, но в много отношения е безпомощна. Разбира се, по-важното предизвикателство остава да се изкорени това явление от неговите източници, което изисква колективен отговор. В крайна сметка целият свят признава щетите, причинени от тероризма. Всяко нападение срещу невинни граждани, както и да се опитват да го оправдаят, е неприемливо.

Още: "Шантаж": Путин, когато беше предупреден за възможни терористични атаки (ВИДЕО)

Автор: Ван Шуо, професор в Института по международни отношения, Пекински университет за чуждестранни изследвания - за "Хуанцю шибао"

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com