"Това е перверзия": псевдореферендумите на Русия в Украйна започнаха

2912
"Това е перверзия": псевдореферендумите на Русия в Украйна започнаха
Снимка: iStock

От днес до 27 септември в четири окупирани от руснаците региони в Украйна се провеждат т.нар. "референдуми" за присъединяване към Руската федерация. Става дума за около 15% от украинската територия в регионите Донецк и Луганск в източната част, както и Херсон и Запорожие в южната част на страната. В псевдореферендумите стотици хиляди могат да дадат своя глас. Въпросът към тях гласи: Искате ли Вашият регион да стане част от Русия?

Москва внесе напрежение и разделение в Донецк и Луганск още през 2014 година: с помощта на въоръжени групировки, верни на Кремъл, там бяха провъзгласени така наречените "Донецка и Луганска народни републики". А в края на февруари 2022, три дни преди руската инвазия в Украйна, те бяха признати от Москва за независими държави.

Градът и регионът Херсон са окупирани от руски войски още от месец март 2022, град Запорожие и части от едноименния регион са под украински контрол - въпреки това Кремъл настоява резултатът от "референдума" там да важи за цялата област.

"Нарушение на международното право"

Украйна и множество държави по света определиха псевдореферендумите като "нарушение на международното право" и властово-политически мотивирана стъпка на Кремъл. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта, че всяка анексия на територия на друга държава посредством заплахи или насилие е нарушение на хартата на ООН и международното право.

И НАТО осъди плановете на Москва. Алиансът настоя всички държави да отхвърлят "очевидните опити на Русия за завладяване на територии". "Съюзниците от НАТО няма да признаят нелегалната и нелегитимната анексия", гласи позицията на организацията.

Експерти по международно право изтъкват, че тези т.нар. "референдуми" всъщност нямат никакво юридическо основание. Това е "перверзия", в която се използва легитимен инструмент за самоопределение, казва Максимилиан Бертамини, докторант в Института за хуманитарно международно право към университета в Бохум. Проблемите с тези т.нар. "референдуми" са много, казва Бертамини. "Като започнем с това, че Русия като окупационна сила в Източна Украйна изобщо не бива да допуска гласуване за промяна на териториите", казва той пред германската обществено-правна телевизия АРД. И рамковите условия за провеждането на референдум не са налице. "Референдуми трябва да са възможни без упражняването на натиск и без предлагането на облаги." Те трябва да бъдат обявени и доста по-назад във времето, за да има обществото време да дискутира по темата.

Започващите днес псевдореферендуми са желани от окупаторите дълго време, но тяхното провеждане сега бе организирано светкавично. А свободният дебат по темата там в условията на война в момента е невъзможен. Същото важи и за свободното гласуване, което би трябвало да се контролира от независими наблюдатели. В Донецк, поради съображения за сигурност, през първите дни гласуването ще се проведе от врата на врата - само на 27 септември ще може да се гласува в избирателни секции.

Споменът за Крим

При анексирането на Крим през 2014 година Русия подходи по подобен начин, дори и още по-потайно. Бойци без отличителни знаци под руско командване окупираха полуострова, откъснаха го от транспортни връзки и новинарски мрежи и инсценираха "референдум" за присъединяване към Русия. Де факто от пролетта на 2014 година Украйна няма контрол над Крим, а Русия едностранно се отнася към полуострова като към своя територия.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари