Търговията с наркотици застрашава членството на Албания в ЕС

3264
Търговията с наркотици застрашава членството на Албания в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Прокурорът Алтин Думани знае, че има много работа за вършене. Офисът му в столицата на Албания е затрупана с купища документи. Всички те са по случаи, свързани с организираната престъпност, особено търговията с дрога и корупцията – проблеми, които от десетилетия ощетяват малките държави в Югоизточна Европа, твърди Думани пред „Дойче веле”.

46-годишният мъж е заместник-ръководител на Специалната служба за борба с корупцията и организираната престъпност (SPAK) – независима институция, създадена в края на 2019г. Основаването на такава агенция беше едно от условията, които ЕС постави на Албания за началото на преговорите за членство.

Много албански дилъри са „доста активни” в подземния живот в ЕС. Думани твърди, че неговите колеги са засилили сътрудничеството със съответните служби в Италия, Германия и други държави от ЕС заради „важността на борбата с организираната престъпност”. Според него, онова, което агенцията е постигнала досега, е оценено като успешно и посочи големите количества наркотици, конфискувани в Италия и в Албания.

Намесата на държавата

Албания от дълго време има славата на държава, в която се отглежда нелегално канабис. Според доклада на ООН за наркотиците от 2021 г., през периода 2015 – 2019 г. Албания е шестият по големина производител на канабис в света и най-голям в Европа.

Фатона Мейдини – координатор за Балканите на НПО Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност, следи активно този въпрос. Тя твърди, че проблемът с дрогата има своите корени още от 1991 г., когато Албания от изолирана комунистическа диктатура премина директно към капитализма.

Урсула фон дер Лайен: Няма съмнение, че Тирана и Скопие ще бъдат част от ЕС

Албания и Северна Македония без всякакво съмнение ще бъдат част от Европейския съюз. Това заяви председателят на Европейската комисия У...

„Това бяха тежки времена за всички. Много хора, които загубиха държавните си работни места, се насочиха към отглеждането на канабис, за да изхранват семействата си”, каза Мейдини.

Години наред правителството се прави, че не вижда какво се случва в този бизнес.

„Имаше случаи, при които държавните структури си сътрудничеха с хора, които отглеждат канабис” и тогава „става опасно”, каза още Мейдини

Престъпните групировки станаха по-влиятелни. През последните 10-15 г. има ново развитие - в търговията с дрога навлезе и кокаинът. Вече изградените мрежи за търговия с наркотици през Европа бяха идеални за целта. „Те разполагат с инфраструктурата. Сега само добавиха нещо, с което да се обогатят още по-бързо”, каза Мейдини.

Война срещу дрогата?

Фон дер Лайен в Тирана: Бъдещето на Албания е в ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази задоволство, че е започнала балканската си обиколка с Албания. След ...

След идването си на власт през 2013 г. социалистическата партия на премиера Еди Рама обяви война на дрогата, опитвайки се да изпълни предизборното си обещание. Албанската полиция публикува в канала си в YouTube видеоматериали за проведени операции срещу производители на канабис и контрабандисти на кокаин. Но дори и след намаляването на площите с канабис в страната, дрогата остава сериозен проблем. Журналистически разследвания твърдят, че в търговията с наркотици помагат държавни структури. Водещи политици постоянно са обвинявани, че са замесени в този бизнес.

Съществува още един проблем, който затруднява успеха във „войната против дрогата”. Въпреки че през последните десетилетия Албания напредна икономически, все още много млади хора напускат страната в търсене на по-добър живот и възможности в чужбина. Онези, които остават, понякога трудно могат да се откажат от лесно заработените пари от търговията с дрога. Особено в места като Фуш Круя – добре познато място за отглеждане на канабис на север от Тирана.

Усилията на Албания за влизане в ЕС

Според Мейдини, правителството не полага достатъчно усилия да помогне на младите хора да водят нормален живот. Както и много други, то възлага надеждите си на ЕС. Според проучванията, почти 100% от албанците искат да бъдат част от Евросъюза. Политическите лидери на страната са още по-нетърпеливи, тъй като смятат, че са изпълнили необходимите критерии за започване на преговорите за присъединяване.

Зеф Мази – главният преговарящ с ЕС, заяви, че контрабандата на наркотици не е само национален въпрос.

Еди Рама подкрепя Косово за действията му срещу Сърбия

Косово има пълно право по въпроса за реципрочността със Сърбия и въвеждането на временен регистрационни номера за превозни средства, вл...

„Транспортът на канабис и на други видове дрога е международен проблем”, каза той.

Мази, който е в постоянен контакт с европейските лидери, заяви, че Ангела Меркел и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен многократно са заявявали, че Албания е готова да започне преговорите.

Де факто всички членове на ЕС одобриха началото на преговорите с Албания. Единствената причина това все още да не се е случило няма нищо общо със страната: България блокира Северна Македония заради езиков спор. ЕС разглежда двете страни като пакет, поради което преговорите с Албания са в задънена улица.

Някои държави от ЕС, особено Франция и Нидерландия, остават скептични относно разширяването на блока. Една от причините е общата умора от разширяването след Брекзит. Но има и нарастващи разочарования от върховенството на закона в страните от Централна и Източна Европа. Страхът е, че приемането на държави като Албания, в които проблемите с наркотиците и корупцията са толкова широко разпространени, би създало още повече пробойни в рамките на съюза.

Думани каза, че той и екипът му в SPAK правят всичко възможно да се справят с тези проблеми. Проведено наскоро проучване сочи, че 41% от гражданите имат доверие на SPAK. „Все още не сме доволни от постигнатото“, каза Думани. Но SPAK е все още нова агенция и има нужда от малко повече време, за да се утвърди и да има повече резултати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари