В украинските окопи: Реликви от съветско време и надежда за западни оръжия

10310
В украинските окопи: Реликви от съветско време и надежда за западни оръжия
Снимка: Getty Images

Командирът на батальона завива наляво в траншеите и се вмъква в тясна, черна като катран дупка. Стените и таванът са покрити с парчета плат. Той отдръпва една клапа и на лунната светлина отвън оглежда врага по-долу.

Украинските правителствени сили са заели стратегическа позиция по демаркационната линия в техния осемгодишен конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти. Александър, командирът на батальона, обяснява, че прозорчето за наблюдение не може да се оставя дълго отворено, защото сепаратистите може да го забележат и да се прицелят.

"Каквото и да прави или да не прави Русия, ние наблюдаваме", казва той, имайки предвид както сегашното противопоставяне със сепаратистите, така и потенциална война с Русия. Подобно на останалите украински военни, интервюирани от The Washington Post, Александър разкрива единствено първото си име и своя чин от съображения за сигурност.

Източник: GettyImages

Александър е един от близо 209 000 украински военни, които ще защитят страната в случай на нова атака от Русия. Те са изправени пред наемници, спонсорирани от Москва, още от 2014 г., когато Русия нахлу и анексира Крим и войната със сепаратистите избухна в източния регион Донбас. До момента в тези сблъсъци са загинали около 14 000 души и жертвите не секват.

За тези години армията на Украйна се промени и беше въоръжена и обучена с помощта на САЩ и съюзниците им от НАТО. Въпреки това пред очертаващата се сега много по-сериозна заплаха, въоръжените сили на Украйна ще се изправят до голяма степен сами.

Има ли риск от война между Русия и НАТО - ултиматум, предпоставки и отговор

Украйна не е част от НАТО, а Русия изисква от Запада писмена гаранция, че никога няма и да бъде. НАТО отхвърли искането на Кремъл, заявявайки, че неговата политика на отворени врати остава. Същевременно обаче Съединените щати и Алиансът заявиха, че няма да разположат военни сили в Украйна в случай на руска атака. Армията на Украйна едва ли може да се мери по какъвто и да е показател с руската, която я надвишава четирикратно. Русия харчи повече от 61 милиарда долара за отбрана годишно в сравнение с приблизително 6 милиарда долара на Украйна.

Източник: GettyImages

И докато силите на Москва се модернизираха, Киев разчита основно на Запада за противотанкови и противовъздушни ракети. Арсеналът му все още включва съветски реликви. Според военни експерти, украинската армия е зле оборудвана, за да спре въздушно или морско нападение, макар че армията ѝ може да се справи по-добре на земята, където води бойни действия вече от осем години. "Защитата на Украйна е наша работа. Но ако някой ни помогне, ще сме благодарни", казва Александър.

Руският парламент поиска Путин да признае Донецк и Луганск за независими

За да обиколи различните позиции, Александър трябва да се качи на камион ГАЗ-66. Един войник го описа като най-мразеното превозно средство в украинската армия. ГАЗ-66 датира от времето на Съветския съюз. Пътуването в него сред гъстата черна кал е разтърсващо изживяване, подобно на яздене на механичен бик.

Достигайки до следващата траншея, виждаме, че батальонът копае нови окопи — трета отбранителна линия. Александър казва, че това се случва периодично – за да се държи врага на ръба и да не е сигурен в местоположението ни, обяснява той.

Александър не е доволен от напредването на работата и прави саркастична забележка, че поне има WiFi. Тук е един от първите рутери.

Джо Байдън: Има много голяма опасност Русия да нахлуе в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че има "много голяма" опасност Русия да нахлуе в Украйна, но добави, че вратата за дипломатическо ...

Източник: GettyImages

Позицията в Новотроицко се смята за сравнително лека задача – тук е по-малко напрегнато, отколкото в други точки по предната линия. Преди години това също е била гореща точка, но украинците си върнаха хълма от сепаратистите и сега удържат позициите си. Но спокойното статукво на аванпоста може да се промени във всеки един момент.

В мазето на изоставена украинска къща Александър показва импровизирания си "команден център". Настоява обаче да не се снима, защото оттук ръководи дейността на своя батальон. В стаята има три бюра, всяко със свое обозначение – S2 или разузнаване, ADA или артилерия за противовъздушна отбрана и FSO - командването на огневата поддръжка.

На друго бюро от другата страна на стаята, миниатюрни украински и американски знамена образуват буквата V. На горния етаж има стая с табела S1, която служи за нещо като административен офис. Натискът на Киев да реформира армията си започва с дребните детайли, като приемането на американския военен жаргон. "Една крачка по-близо до НАТО", казва Александър, след което добавя: "Надявам се поне".

Русия: САЩ са в самохипноза относно въображаемото нахлуване в Украйна

Съединените щати е добре да се откажат от самохипнозата и да спрат да подклаждат "военната лудост" относно Украйна, се казва в изявлени...

През 2011 и 2012 г. Александър е участвал в международна програма за обучение във Форт Бенинг в Джорджия и във военновъздушната база Лейкленд в Сан Антонио. Престоят там му е показал колко много липсва на армията на собствената му страна - дори по отношение на основни неща като подходящи ботуши или каски.

"Това ме промени", казва Александър, който се е върнал в Украйна през 2012 г. Разликата той усетил в чисто психологически план, виждайки "това, което имахме, и това, което беше възможно да имаме и да бъде приложено". Две години след като Александър се прибира у дома, Русия превзема Крим с малка съпротива, а Украйна е хвърлена във война, която принуждава армията ѝ да се модернизира, докато се сражава в окопи в стила на Първата световна война. Все пак Александър бърза да защити траншеите: "Видях нещо подобно и във Форт Бенинг".

Щабът е на три етажа, ограден отвън от контролно-пропускателни пунктове с въоръжена охрана. Столовата е на няколко пресечки по-надолу, в друга изоставена къща. Преди това е било оживено село, в което са добивали въглища, но сега са останали само 30-ина души. Бездомните кучета вече толкова са отвикнали да виждат цивилни, че лаят по всеки, който не е облечен във военна униформа.

Източник: GettyImages

САЩ обвини Москва, че си е намерила оправдание за нахлуване в Украйна

Русия се опитва да измисли предтекст за нахлуване в Украйна с неподкрепени твърдения за "геноцид" и масови гробове в източния украински...

Времето тук минава в непристойни закачки и груби шеги. Един от редниците, Евгени, е известен като местният татуист и тази вечер услугите му са резервирани. Той татуира голямо изображение на валкирия на рамото на Богдана - символично, защото жените във въоръжените сили на Украйна често са оприличавани на жените-воини от скандинавската митология.

Войниците са спокойни, но ни най-малко не свалят бдителността си. "Не можем да си позволим да се отпуснем", казва един от тях: "Защото тогава е най-опасно".

Репортаж на The Washington Post

Още: Комикът Зеленски: Ще успее ли като на шега да измъкне Украйна?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари