Комикът Зеленски: Ще успее ли като на шега да измъкне Украйна?

10033
Комикът Зеленски: Ще успее ли като на шега да измъкне Украйна?
Снимка: GettyImages

Той е комикът от украинската телевизия, който немислимо стана президент. Това разказва за Володимир (Владимир) Зеленски АФП в свой материал.

Но Зеленски може би се смее за последен път, тъй като Русия започва да изтегля войските си от границите на Украйна, без да организира нападение - точно както беше заявила на Вашингтон.

Новото лице на Украйна - 44-годишният Зеленски, беше избран за президент тъкмо навреме, за да стане свидетел на най-сериозното противопоставяне между Кремъл и западните сили след края на Студената война. Той наблюдаваше как Русия обгражда страната му с повече от 100 000 войници, а Вашингтон предупреждава все по-яростно, че войната е "неизбежна" и може да започне "всеки ден".

И Зеленски направи онова, което умееше най-добре: каза на своите над 40 милиона сънародници да се отпуснат и да планират парти. "Какво да правим? Само едно нещо - да запазим спокойствие", каза той миналия месец. "Ще празнуваме Великден през април. А през май ще е както винаги - слънце, празници, барбекюта. И не след дълго ще бъде лято", добави той.

След това обяви 16 февруари - денят, който някои американски представители избраха за възможно начало за руската инвазия, за национален празник - Ден на единството, на който хората трябва да излязат със знамена и балони.

"Не е толкова лошо"

Белият дом: Байдън не е предупредил Зеленски за руска инвазия в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън са обсъдили план за деескалация на напрежението с Русия и съвм...

Зеленски се кандидатира за президент като на шега през 2019 г.

Той се изстреля към славата, като изигра по телевизията учител, който става президент, след като един от учениците му заснема нецензурната му тирада срещу корупцията и я публикува в интернет. Вечерното комедийно шоу се превърна в тотален хит точно когато страната беше обхваната от промени, граничещи с катаклизъм.

Проевропейската революция в Украйна през 2014 г. свали от власт подкрепяния от Кремъл лидер и постави началото на ново управление, което трябваше да се справи с разрастващия се конфликт в източната част на страната и с икономиката на ръба на колапса. Украинците наблюдаваха как президентът в комедийно шоу прави груби шеги със съпругата си и се отправя на работа с изненадан и пълен с паника поглед. Това улови духа на времето и донесе късмет на Зеленски.

Той победи на втория тур Петро Порошенко – действащия тогава президент, затънал във всевъзможни кризи, като спечели повече от 70% от гласовете. Но някои украинци се подготвяха за най-лошото. Критиците на Зеленски го сравняват с известни политици като италианския експремиер Силвио Берлускони и бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Първоначалното му решение да попълни екипа си с членове на продуцентската си компания Kvartal 95 TV не допринесе особено за повишаване на общественото доверие. При първите си медийни изяви с други световни лидери Зеленски изглеждаше скован. "Мисля, че на международните ни партньори им е доста трудно да се справят с него. Той не е на тяхното ниво. Те играят на много високо ниво, което той не може да достигне - и не може да разбере", коментира украинският политически анализатор Николай Давидюк.

Зеленски за опита за убийство на съветника му: Това е цената на реформите

Президентът на Украйна Владимир Зеленски нарече атентата срещу първия му съветник Сергей Шефир "цена за реформите в страната". Зеленски...

Но някои западни дипломати изглежда бяха завладени от чара му.

"Ако трябва да бъда честен, той не се справи толкова зле", каза един дипломат. "Той има невъзможна работа. В задънена улица е, под натиска както на руснаците, така и на американците", добави дипломатът, хвалейки го, че е демонстрирал спокойствие.

Определящ момент

Противопоставянето с Русия по отношение на мечтата на Украйна да се присъедини към НАТО - стремеж, записан в конституцията, но малко вероятен през следващите десетилетия, може да определи управлението на Зеленски през следващите години.

Той дойде на власт, опитвайки се да отвори линии за комуникация с Владимир Путин, които да позволят на двамата да разрешат най-сетне кървавия сепаратистки конфликт в Източна Украйна, отнел живота на повече от 14 000 души. Двамата лидери проведоха среща на върха в Париж няколко месеца след избирането на Зеленски, която Путин приветства като "важна стъпка". Но Зеленски прочете сякаш от различен сценарий събитието след срещата. "Моите колеги казаха, че това е много добър резултат за първа среща. Но аз ще бъда честен - това е много малко", заяви той.

Зеленски призовава ЕС да затегне санкциите срещу Русия

Украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз да затегне санкциите си срещу Русия, свързани с дейността на последна...

Оттогава отношенията между двамата президенти се влошиха.

Путин обвини правителството на Зеленски в "дискриминация" на рускоговорящите и в неизпълнение на предишни обещания за уреждане на източния конфликт. Предложението на Зеленски за тристранна среща на високо равнище с Путин и президента на САЩ Джо Байдън миналия месец не беше чуто в Москва.

Някои анализатори обаче смятат, че през последните няколко седмици авторитетът на Зеленски е нараснал.

"Ако Русия не ескалира напрежението и намали военното си присъствие в близост до Украйна, това вероятно ще бъде малко неудобно за разузнавателната общност на САЩ, но също така ще засили позициите на Зеленски", каза старши сътрудникът на Института за външнополитически изследвания Роб Лий. "Зеленски не отстъпи и подкрепата на НАТО в областта на отбраната се увеличи", добави той.

Вижте още: Зеленски с обръщение от Инстаграм в Деня на единството, пусна и флашмоб

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари