Венецуела - какво следва?

4549
Венецуела - какво следва?
Снимка: Getty Images/Guliver

Както кризата във Венецуела се разгаря и все още не е сигурно дали президентът Никола Мадуро ще се задържи на власт или лидерът на опозицията Хуан Гуайдо ще осигури прехода на страната.

Привържениците на двамата "премериха сили", но според данни на западни медии тези на Гуайдо са били 4 пъти повече от тези на Мадуро. В Каракас се стигна и до боеве между полицията и подкрепящите Гуайдо, а протестът стана факт след поредното спиране на тока в цяла Венецуела. Заради липсата на ток 15 пациенти с тежки бъбречни заболявания са починали, след като не са успели да преминат хемодиализа. Повече от 10 200 души на хемодиализа на територията на цялата страна са застрашени заради проблемите с тока, твърди Франсиско Валенсия, директор на правозащитната групировка Codevida.

САЩ привлякоха под отговорност бившия венецуелски вицепрезидент

САЩ привлякоха под отговорност бившия венецуелски вицепрезидент Тарек ел-Аисами, предава AFP, цитирани от "Фокус". В петък те го обвини...

Но какъвто и да е крайният изход, изглежда решението е в ръцете на военните. Какви са вариантите - представяме анализ на АФП, публикуван от БГНЕС:

Натиск до падане

Гуайдо, който се радва на силната подкрепа на населението, се върна във Венецуела тази седмица след пътуване в Латинска Америка, за да помогне за координирането на доставките на хуманитарна помощ – неуспешен опит, който Мадуро описа като предвестник на американската военна интервенция.

Самообявилият се временен президент - признат от над 50 държави, включително САЩ и България – не беше арестуван при завръщането си, въпреки факта, че е нарушил забраната за пътуване. Обратно на родна земя, той обеща да увеличи броя на протестите и да продължи да затруднява живота на Мадуро, а именно чрез призив за стачка в обществения сектор и искане от Европейския съюз да затегне санкциите срещу социалистическото правителство.

Този вид натиск може да тласне военните към това да прегърнат идеите на Гуайдо и "да съборят режима, като проправят пътя за преход чрез избори", казва Майкъл Шифтер от Вашингтонския мозъчен тръст "Интер-американски диалог". "Досега има недостатъчно признаци, че това може да се случи, но е възможно", гласи коментарът.

Гуайдо обвини властта във Венецуела за електрическия срив

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо възложи отговорността за срива в електрическата мрежа в страната на властите в Каракас и ...

Първо, санкциите, наложени от американския президент Доналд Тръмп, включително ембарго върху горивата, ще направят живота на венецуелците още по-труден. Това създава потенциал за потъпкване на имиджа на Гуаидо, посочва анализаторът Луис Висенте Леон, представител на Datanalisis.

Всъщност някои - включително политологът Луис Саламанка - вярват, че Мадуро залага на стратегия за "изчезване" от Гуайдо.

Политически и военни преговори

Рейтингът на Мадуро се е понижил само до 14%, според Datanalisis, но лоялността на военните към него е силна.

В опит да отнеме от Мадуро една от последните му крепости, Гуайдо предложи на военните амнистия, ако дезертират - освен ако не са обвинени в престъпления срещу човечеството. Според Гуаидо, през последните седмици около 700 военнослужещи и полицаи са напуснали от Мадуро, въпреки че сред няма високопоставени служители.

Венецуела остана без ток заради "саботаж"

Близо едно денонощие Венецуела остава без електричество заради прекъсване в захранването в резултат на „саботаж“, съобщава ...

За привличането на командващите длъжностни лица ще са необходими "специфични гаранции", особено за лицата, замесени в корупция и нарушения на правата на човека - да не говорим за икономически интереси. "Преход като този ще отнеме повече време, но би увеличил вероятността той да не бъде насилствен", според Шифтер.

Войниците се страхуват да бъдат унищожени от ново правителство или да се провалят в бунт срещу Мадуро, така че всяка амнистия трябва да бъде "договорена лице в лице". Това би могло да доведе до решение, в което "военните да запазят контрола на своите сили като гаранция за самозащита".

Международната контактна група за Венецуела, съставена от страните от ЕС и Латинска Америка, настоя за преговори между правителство и опозиция. Досега обаче това не се е случило.

Преврат или интервенция

Третият сценарий би могъл да покаже откъсване на военните от Мадуро и организиране на избори, или той да бъде свален с традиционен преврат, според Шифтер.

САЩ ще санкционират чуждестранните институции, финансиращи Мадуро

САЩ ще наложат санкции на чуждестранните финансови институции, които финансират крайно левия венецуелски лидер Никола Мадуро. Това з...

"Сценарият за военна интервенция, водена от САЩ, изглежда все по-малко вероятен - но той не може да бъде изключен, в зависимост от това как се развива ситуацията", казва Шифтер.

Гуайдо поиска от Групата в Лима - предимно латиноамериканските държави, които признават неговото ръководство - да разгледа всички възможности, но отказа да се намеси със силови методи. Въпреки това, анализаторът Диего Моя-Окампос от IHS Markits смята, че сценарият "намеса" все още е на дневен ред по две причини. Първата е "величината и мащабът" на хуманитарната криза - и втората - възможността Мадуро "да може да атакува Гуайдо или контролирания от опозицията парламент."

Но Леон предупреди, че намесата може да отприщи същия тип хаотично насилие от лоялни на Мадуро отряди, които се появиха по време на неуспешния опит за доставка на хуманитарна помощ.

И регионалният конфликт - с участието на колумбийските партизани, действащи в граничните райони - също не е изключен, казва Шифтер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com