Ще посмее ли Мадуро да опита да вкара Гуайдо в затвора?

1585
Ще посмее ли Мадуро да опита да вкара Гуайдо в затвора?
Снимка: Getty Images/Guliver

Самопровъзгласилият се президент на Венецуела Хуан Гуайдо може да се изправи пред реална опасност да влезе в затвора след завръщането си от Колумбия във Венецуела, съобщи за "Спутник" заместник-съдията от Върховния съд Карлос Валдес. Припомняме, че досега в споровете между Мадуро и Гуайдо съдът отсъжда перманентно в полза на Мадуро.

"Той е човек, който се крие от правосъдието. Какво се случва с бегълци, които се връщат в страната и са намерени от властите? Те трябва да бъдат хванати и изпратени в затвор. Той може да бъде изправен пред присъда от 30 години затвор", каза заместник-съдията. Той добави, че в момента прокуратурата анализира възможните престъпления, извършени от Гуайдо, пише БГНЕС.

Журналисти взели интервю от Мадуро ще бъдат отпратени от страната

Група журналисти от американо-испанския канал Univision, се претърпяли провал при опит за интервю с венецуелския президент Николас Маду...

В същото време Гуайдо, който в момента се намира в Колумбия, каза пред оператора НТН24, че възнамерява да се върне във Венецуела въпреки риска да бъде арестуван.

През януари генералният прокурор на Венецуела Тарек Сааб обяви намерението си да проведе разследване заради Гуайдо и поиска от Върховния съд на Венецуела да издаде забрана за пътуване. Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън каза, че Вашингтон осъжда прокурорите на Венецуела за заплахата срещу лидера на опозицията Хуан Гуайдо. Президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече опозиционния лидер "американска марионетка" и многократно обвини Вашингтон в опит да организира преврат във Венецуела.

На 22 февруари Гуайдо пристигна в Кукута, на колумбийската граница, където се складира хуманитарна помощ от Съединените щати и редица други страни за Венецуела, въпреки че Мадуро отказа да приеме помощта. Докато опитът за принудително внасяне на помощта във Венецуела се провали, Гуайдо остана в Колумбия, за да вземе участие в срещата на групата Лима в Богота.

Венецуелският вицепрезидент Делси Родригес отхвърли твърденията за хуманитарна криза в страната, като припомни, че международното право предвижда доставки на чуждестранна хуманитарна помощ само в случаи на природни бедствия и въоръжени конфликти. Каракас предупреди, че незаконното влизане на всякакви превозни средства на територията на Венецуела ще се счита за престъпление. А венецуелският външен министър Хорхе Ареас заяви, че всъщност от Източна Европа се купуват оръжия и се маскират като хуманитарна помощ, за да бъдат внесени във Венецуела и дадени на опозицията. Според руската държавна информационна агенция ТАСС министърът казал на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че при проверка на камион били намерени "не само храна и лекарства, но и инструменти, с които да се издигне барикада, да се направят ограждения, имаше тел и пирони, елементи, от които да се сглобят оръжия".

Мадуро: САЩ изфабрикува криза във Венецуела, но съм готов да протегна ръка

Николас Мадуро обвини Съединените щати, че искат да "изфабрикуват криза", за да започнат война в Южна Америка. "Съединените щати искат...

Организацията на обединените нации и Червеният кръст призоваха Вашингтон да не политизира проблема с хуманитарната помощ и да не предоставя помощ без съгласието на венецуелското правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com