За опасно висока злоупотреба с антибиотици в световен мащаб алармира СЗО

2930
За опасно висока злоупотреба с антибиотици в световен мащаб алармира СЗО
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната здравна организация (СЗО) предупреди в понеделник, че употребата на антибиотици е опасно висока в някои страни, докато недостигът в други стимулира рисковата злоупотреба, водеща до появата на смъртоносни инфекции с устойчиви на лекарства бактерии.

На първо място от СЗО са събрали данни за употребата на антибиотици в големи части на света и са били открити огромни различия в потреблението.

Алкохолът е убил 3 млн. души през 2016 г.

Световната здравна организация съобщи, че прекомерната консумация на алкохол е убила повече от три милиона души по света през 2016 г., ...

Докладът, базиран на данните за 2015 г. от 65 страни и региони, показва значителна разлика в употребата от около четири дефинирани дневни дози (DDD) на 1000 жители на ден в Бурунди до над 64 в Монголия. "Голямата разлика в употребата на антибиотици в световен мащаб показва, че някои страни вероятно използват прекалено много антибиотици, докато други страни може да нямат достатъчен достъп до тези животоспасяващи лекарства", предупредиха от Организацията, цитирани от AFP.

Припомняме, че откритите през 20-те години на ХХ век антибиотици са спасили десетки милиони животи, тъй като те 'побеждават' бактериални заболявания като пневмония, туберкулоза и менингит. През последните десетилетия обаче бактериите са се научили да се 'борят', изграждайки съпротива срещу едни и същи лекарства, които някога са се справяли с тях.

От СЗО нееднократно са предупреждавали, че светът е изчерпал ефективните антибиотици, а миналата година призоваха правителствата и големите фармацевтични компании да създадат ново поколение лекарства за борба с 'ултраустойчивите супербактерии'.

"Прекаленото използване и злоупотребата с антибиотици са водещите причини за антимикробната резистентност", казва Сузане Хил, директор на отдела за основни лекарства на СЗО. "Без ефективни антибиотици и други антимикробни средства, ще загубим способността си да лекуваме общи инфекции като пневмония", предупреди още експертът, пише БГНЕС.

Бактериите могат да станат резистентни, когато пациентите използват антибиотици, от които не се нуждаят или не завършват курса на лечение. И така подложените на въздействие бактерии имат шанс за възстановяване и изграждане на имунитет.

На Балканите най-скъпи са цигарите в Хърватия и у нас

Световната здравна организация (СЗО) проведе проучване за цените на цигарите в световен мащаб. Данните са публикувани от център за изсл...

Хил настоява, че констатациите "потвърждават необходимостта от предприемане на спешни действия, като например прилагане на политики за отпускане на антибиотици само по лекарско предписание, за да се намали ненужното използване на антибиотици".

Обратните тенденции

Докато прекомерната употреба на антибиотици е обезпокоителна, СЗО посочва, че ниските стойности също са от значение. "Резистентността може да възникне, когато хората не могат да си позволят пълен курс на лечение или имат достъп само до нередовни или фалшифицирани лекарства", коментира още Сузане Хил.

Докладът на СЗО показва големи разлики в консумацията на антибиотици дори в рамките на регионите. В Европа, която предостави най-пълните данни за доклада, средната употреба на антибиотици е близо 18 DDD на 1000 жители на ден.

Но в рамките на региона, Турция, която се нарежда на най-високо ниво с над 38 DDD, показва почти пет пъти по-голямо потребление от най-слабата като потребление държава Азербайджан, която е имала по-малко от осем DDD.

СЗО: Видеоигрите пристрастяват като кокаина или хазарта

Видеогрите могат да водят до пристрастяване по същия начин, по който става с кокаина или хазарта, съобщиха от Световната здравна органи...

СЗО признава, ме картината на начина, по който антибиотиците се използват по света, далеч не е пълна. Огласеният в понеделник преглед на състоянието включва само четири държави в Африка, три в Близкия изток и шест в Азиатско-тихоокеанския регион. Особено липсващи в диаграмата са САЩ, Китай и Индия.

СЗО подчертава, че много страни са изправени пред големи предизвикателства при събирането на надеждни данни, включително липса на средства и обучен персонал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари