Заплахите на Доналд Тръмп дават на Северна Корея всички причини да запази ядрените си оръжия

3627
Заплахите на Доналд Тръмп дават на Северна Корея всички причини да запази ядрените си оръжия
Снимка: Getty Images/Guliver

Дори и по недипломатичните стандарти на Доналд Тръмп, речта му пред Общото събрание на ООН бе особено безразсъдно. Предизвиквайки ахвания у публиката, Тръмп се закани "напълно да разруши" Северна Корея, ако тя продължи със заплахите си и определи лидера ѝ Ким Чен-ун за "човека-ракета". В това явно възраждане на "Оста на злото" на своя предшественик Джордж У. Буш, новият президент също така обяви, че "ако праведните мнозина не се опълчат на злите малцина, тогава злото ще триумфира".

За Северна Корея думите на Тръмп просто предоставя допълнителни оправдания за нейната ядрена програма.- Въпреки че режимът обичайно е определян като полудял (а и в някои отношения той е), ядреният му проект лежи на рационални основи. За Ким Чен-ун урокът от падането на Саддам Хюсеин и на Муамар Кадафи е, че тирани плащат цена, предавайки оръжието си. Постоянните заплахи от САЩ засилват вътрешните позиции на режима и засилват "обсадния" му характер. Въпреки че Северна Корея трябва да бъде възпряна от предприемането на превантивен удар, тя също така трябва да получи стимули да предприеме различен път.

ООН и Южна Корея предпочитат мирно решение на кризата на Корейския полуостров

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и южнокорейският президент Мун Дже Ин обсъдиха ситуацията в КНДР и се застъпиха за дипломат...

Миналият месец държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отбеляза, че "ние не искаме смяна на режима, ние не искаме срутване на режима, ние не искаме ускорено обединяване на (Корейския) полуостров, ние не искаме извинения да изпратим войски северно от 38-ия паралел". "Ние не сме неин враг, но Северна Корея представлява неприемлива заплаха за нас и ние трябва да отговорим. Ние се надяваме, че по някое време тя ще започне да разбира, че искаме да седнем и да имаме диалог с нея", добави той.

Настоящата най-ниска точка отразява провалите на миналото. През 1994 г. администрацията на президента Бил Клинтън убеди Северна Корея да замрази ядрената си програма срещу икономически и дипломатически отстъпки. В комюнике се обяви, че нито една от двете страни има "враждебни намерения" към другата. Но този прогрес бе погубен от администрацията на Буш, който определи Северна Корея за член на "Оста на злото" и отказа да поднови комюникето.

Последвалите шестстранни преговори (включващи още Китай, Русия, Южна Корея и Япония) бяха по подобен начин подкопани от САЩ. Администрацията на Буш провокативно посочи, че има "заподозряно пране на пари" в банка "Делта Азия" в Макао, в която Северна Корея поддържаше десетки сметки. Когато бе постигнато ново споразумение през 2007 г. поддръжниците на твърдата политика във Вашингтон поискаха Пхенян да приеме инспекции на ядрените си обекти, толкова натрапчиви, че един американски държавен служител ги оприличи на "национален проктологичен преглед".

За Северна Корея ползите от притежанието на ядреното оръжие ("Ценен меч за справедливост" според думите на Ким Чен-ун), продължават да са повече от недостатъците. Дори и засилените санкции на ООН (, които ще намалят с една трета износа на страната, който в момента възлиза на три милиарда долара) няма да възпрат Пхенян от пътя му. Както самият Тилърсън призна, дипломацията успява там, където наказанията се провалят. Но апокалиптичната риторика на Тръмп просто ще засили самодоволството на Северна Корея.

Кувейт гони посланика на Северна Корея

Американският съюзник Кувейт даде на севернокорейския посланик срок от един месец да напусне емирството, съобщи високопоставен кувейтск...

New Statesman

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com