Защо България не иска швейцарските милиони?

4284
Защо България не иска швейцарските милиони?
Снимка: iStock

"Много пари, а време няма. България още не иска швейцарските пари" - това пише Сара Новотни в началото на статия, публикувана на сайта на швейцарската обществено-правна медия SRF. "България има странен проблем: прекалено много пари. Скоро ще потекат милиардите от ЕС, които трябва да компенсират пандемичното злощастие. А към тях се добавят и още почти 100 милиона швейцарски франка (около 90 милиона евро - бел. ред.) от така наречения Швейцарски кохезионен фонд. За България това е голям шанс, но и голямо предизвикателство: дали ще усвои парите навреме."

България иска повече време, за да усвои парите от Швейцария

Люцерн – градът като красива пощенска картичка

Кокетен, спокоен и подреден, 81-хилядният Люцерн е сякаш миниатюрен образ на Швейцария. Градът е заобиколен от алпийски върхове, които ...

SRF дава по този въпрос думата на Иван Иванов, представен като "отговарящ за швейцарските пари за България". Той казва, че е много важно тези милиони да се инвестират стратегически по умен начин. Авторката на статията обяснява, че с парите от Швейцария българите възнамеряват да подобрят например професионалното обучение и да облекчат съдбата на бежанците, пристигащи в страната.

Авторката на статията посочва, че парите са били блокирани в продължение на години заради спорове между Берн и Брюксел. Според сегашните планове България трябва да усвои швейцарските пари до 2024 година. Българският отговорник Иван Иванов обаче смята, че това не е добра идея: "По-добре би било да получим две години повече време, за да се подготвим. Колкото повече време имаме, толкова по-високо ще е качеството на проектите", обяснява той. SRF съобщава, че миналата седмица България вече официално е помолила за удължаване на срока.

"За това наистина има аргументи. Швейцария вече изплати един милиард на Източна Европа - така наречения първи кохезионен милиард. Тогава някои от проектите в България не можаха да се осъществят. Например защото в по-малките български градове не се намират хора, които могат да оформят документите за участие в конкурс и да съставят бюджет за конкретен проект. В България всичко беше много по-мъчително и продължи много по-дълго, отколкото се очакваше. В момента пък там ще бъде още по-трудно да се изхарчат швейцарските пари. Защото България има да усвоява още много пари от ЕС, а в момента няма дори редовно избрано правителство", пише Сара Новотни.

България и корупцията

Швейцария подкрепи на референдум еднополовите бракове

Почти 2/3 от швейцарските избиратели одобриха плана на правителството за въвеждане на еднополови бракове, според първите прогнози след ...

Служебният министър-председател на България Стефан Янев преди няколко седмици даде интервю на друга швейцарска медия, "Blick", в което също става дума за швейцарските кохезионни милиони. Като въведение в интервюто четем: "България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС, населението ѝ се топи, защото мнозина търсят късмета си в чужбина. България черпи изгоди от швейцарския кохезионен милиард.". Изданието изтъква, че българският премиер посрещнал швейцарските журналисти в своето помпозно бюро насред София - "сградата, която прилича на дворец, е реликва от съветските времена". "Янев е бил бригаден генерал и ръководи страната си като преходен премиер до следващите избори. Той е неутрален, директен и прецизен - същински генерал", подчертава "Blick". На въпроса защо България е най-корумпираната страна в ЕС Янев отговаря пред изданието така: "За жалост имате право. (…) хората осъзнават, че корупцията вече от години е голям проблем. Каква е причината? Много политици не предприемат нищо срещу нея, а дори когато медиите разкрият нарушения, прокуратурата често пъти остава бездейна. В България в затвора за корупция не лежат нито политици, нито бизнесмени, макар че някои си го заслужават.".

Стефан Янев добавя пред швейцарската медия, че проблемът с корупцията в България не може да бъде решен от ЕС - трябва да го решат самите българи. За същото става дума и в друга публикация на SRF: "Ако попитате ЕС защо плаща за безсмислени стадиони в България, които на всичкото отгоре пораждат и съмнения за корупция, ще получите стандартния отговор: Брюксел винаги внимава да изразходва смислено всяко евро на данъкоплатците".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com