X
 
 

Защо Западът не разбира Изтока?

2196 4
photo of Защо Западът не разбира Изтока?
Снимка: Getty Images/Guliver
Раните от комунизма си личат в цяла Източна Европа. Хората там са недоверчиви към институции и елити. Усещането, че са били лъгани и използвани, е дълбоко вкоренено. А Западът ще направи добре да не ги гледа отвисоко, пише Ерик Гуйер за Neue Zürcher Zeitung, цитиран от Deutsche Welle.

Изтокът си остава пълна загадка за Запада. Западна Европа настръхва при мисълта за "нелибералните демокрации" в Полша и Унгария или за шествията на неонацисти из източногерманския Кемниц. Хората в Централна и Източна Европа са доста по-различни в политическо отношение, те са по-консервативни и критични към всичко чуждо, защото комунизмът е обърнал наопаки духовните представи в тези страни. Разликите във възприятията на хората от Изтока и Запада според автора са си проличали още на 3 октомври 1990 година. Западногерманците тогава се надяваха, че повторното Обединение на Германия е сложило окончателен край на разделението на нацията, докато източногерманците бяха наясно, че Обединението едва що започва.

Асад: Агресията на Запада ще увеличи решимостта на сирийците да отстояват суверенитета си

Агресивните действия на някои западни страни срещу Сирия само ще усилят решимостта на сирийците да отстояват суверенитета на своята стр...

Диктатурата на пролетариата обезправи хората и то не само в политическо отношение, а и във всички останали сфери на живота. Местата в детските ясли, в университетите, работните места, та дори и картите за почивка – всичко беше отпускано и разпределяно „отгоре“. Свикнал с това да му налагат чужди решения, социалистическият човек продължи да се чувства като обект, а не като субект на историята даже и след краха на съветското господство.

Играчка в ръцете на чужди сили

И до днес много хора в Източна Европа не смятат, че са господари на собствената си съдба, а се виждат като играчка в ръцете на чужди сили - бил той Брюксел, някой западен политик или медиите. Житейският им опит от времето на диктатурата и последвалият крах на този строй ги направи недоверчиви към всякакви институции и елити. Усещането, че са били лъгани и използвани, им е дълбоко вкоренено. Такава е днес ситуацията в източногерманските провинции, същата беше и в Западна Германия след 1945 година. Социологът Хелмут Шелски навремето нарече това явление "скептично поколение". Чак през 1990-те години западногерманците започнаха да приемат безрезервно Федералната република.

Процесът на формиране на гражданско самосъзнание във Федералната република отне половин век. И в бившата ГДР това няма да стане по-бързо. Дотогава медиите ще си останат "лъжлива преса", а хората - лесна плячка за всякакви протестни партии - без значение дали това е Левицата или "Алтернатива за Германия". Осакатяванията, причинени от диктатурата, се предават от поколение на поколение и могат да избият на повърхността дори и след десетилетия. Нападенията срещу мигранти след убийството на един германски гражданин, вината за което носят навярно двама бежанци, са далечен отзвук от бившата ГДР. Там имаше силен расизъм, но темата беше изцяло покрита с мълчание.

Иран: Западът използва гущери за шпиониране на атомната ни програма

Западните шпиони са използвали гущери, които биха могли да "привлекат атомни вълни", за да шпионират ядрената програма на страната, зая...

Реши ли, че е застрашена неговата идентичност, източният човек реагира много остро – например, когато някой започне да настанява бежанци в общини, които дотогава са били с хомогенно източногерманско население. Защо източноевропейските държави да са длъжни с готовност да приемат бежанци, след като собствените им граждани не виждат друга перспектива, освен да търсят по-добър живот на Запад?

Това високомерие е грешно

Но не всичко се дължи на посттравматичния синдром. Грешно е всички проблеми да се обясняват само с трудностите преди и непосредствено след 1989 година, защото това би означавало да се циментира фаталната роля на жертви, в която са влезли много от източноевропейците. Това пък де факто би означавало те повторно да бъдат обезправени. Източногерманците забелязват редовните прояви на западно високомерие. Заради изстъпленията в Кемниц цяла Саксония беше обявена за "проблемна провинция". След посегателствата в новогодишната нощ в Кьолн или размириците по време на срещата на Г-7 в Хамбург, никъде не беше казано, че Северен Рейн-Вестфалия или Хамбург позорят Германия. Саксония обаче беше сравнена с „екстремистко блато“.

Много е лесно да клеймиш като екстремистко и радикално всичко, което не се вписва в западните шаблони. Който използва тези определения където трябва, и където не трябва, както става често, не е по-различен от онези, които по рефлекс реагират на всяка критика с викове "лъжлива преса!". Източногерманците, повечето от които осъществиха смяната на системата без много-много да се вайкат, не са заслужили подобно високомерие. Нито пък смелите поляци и унгарци, които се борят срещу посегателствата към гражданското общество в техните страни. Който е готов да се отнася към тези хора без надменност и високомерие, трябва да приеме, че много от нещата, на които ги е научил комунизмът, не се вписват в западните модели на мислене. И навярно никога няма да съвпаднат изцяло с тях, завършва авторът.

Западът се страхува от възход на автократите, а Унгария показва как това е възможно

Елитът на унгарската партия „Фидес“ се бе събрал на брега на река Дунав в сграда, известна като унгарския Бял дом, зашемете...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  До Марги Драганова на вапроса:Защо не си зададем въпроса, КАКВО Е КОСТВАЛО НА ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ ВЪЗСТАНОВЯАНЕТО, ДОСТИГАНЕТО НА НАЙ РАЗВИТА ИКОНОМИКА. Отговора е :Много испита невинна кръв и присвояване тотално на богатствата на останалите народности. И след това плащане всяка страна за промените в историята за да се напише фалшива история която няма да ги обвинява в поколенията за стореното. Затов виж още ›› а знаем но не обвиняваме.. Поинтересувай се и ще се научиш. Задай си вапроса след всичките злодейства сторени от тях защо не ги мразим, защо се опитваме или ни учат така да се учим като парвенци от злодеи абсурдно не ти ли звучи няма ли конфлик в главата ти злодеи за пример..... Не скъпа историята е платена да не се говори сас омраза срещу тях. Само полша не приема договореноста за промяна на историята и скоро полша поиска 130 милиарда за сядането и обсаждането на зулумите но няма да премахне клането което е правено.... Не можаха само тях да прегънат. Затова сме получавали помощи в историята от тях уж помощи за да пренапишем и вталпим на идващите поколения мекота срещу тях....
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 2 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  Автора си съчинява класическите си / НЕ/ действителни реалности .ПРАКТИЧЕСКИ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО ? И Социалистическите политически върхушки и Буржоазните са ДЕГЕНЕРИРАЛИ В НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ И ТЕЗИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ СА ЖИВЕЦА. 30 ГОД. ОПЛЮВАТ КОМУНИЗМА КАТО ИДЕОЛОГИЯ ПАРТИЙЦИ/ки ОТ Литва до България и за Запада това е важно. Да си на техни позиции , иначе са доста изм*кяри/ки
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ние също не трябва да вярваме на запада. Тези хора ще ни забият нож в гърба при първия удобен случай, както става всеки път. За тях, ние винаги сме били втора категория хора, които ще бъдат пожертвани за интересите им.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Така е! Истината е, че Западът създаде комунизма и плати на Ленин и болшевиките да извършат кървавата революция в Русия. Ликвидирайки вярата в Бога на източноевропейците болшевишката диктатура успя да обезличи тези народи, които след разпада на СССР станаха лесна плячка на западния начин на живот, който е дълбоко покварен и фалшив. От всичко това най-много спечелиха икономиките на САЩ, Германия, Ф виж още ›› ранция, Британия, Холандия и т.н. С други думи - световната политика е един голям театър. Кукловодите, които дърпат конците на "световните лидери" остават скрити за широката публика. 99 на сто от услужливите и продажни медии умело ги прикриват.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.