Пет дни Празници на виното в Асеновград. Ути Бъчваров ще пече наденички на площада

5938
Пет дни Празници на виното в Асеновград. Ути Бъчваров ще пече наденички на площада

Предстоят пет дни празници на виното в Асеновград. В този период от време ще бъдат представени изградена по европейски образец изба, семейна винарска изба, както и вековна манастирска изба. Асеновградчани ще имат възможността да се запознаят със съхранената и развита градска традиция на поколения винари и вино с отлично качество, предаде кореспондентът на Actualno.com. 

Празненствата, посветени на Трифон Зарезан, започват още на 28.01.16 г. /четвъртък/ и ще продължат до 01.02.16 г. /понеделник/, включително. Името, което носи вече традиционният форум, е „Вино и културен туризъм”. Идеята е да бъдат представени възможностите за винен туризъм в община Асеновград. Празниците на виното ще стартират с визита на министъра на туризма Николина Ангелкова. Тя ще посети винарската изба на Бачковския манастир този четвъртък /28.01.16 г./ в 16 ч. На следващия ден от 18 ч. в Налбантовата къща ще се състои презентация на тема „Възможности и переспективи за развитието на винен туризъм в Асеновград. На срещата ще бъдат обсъдени „винени“ маршрути и винарски изби, представени от Васил Караджов - експерт по културен туризъм.

Община Асеновград с проекти за безработни до 29 г. и над 54 г.

Безработни младежи до 29 г. и лица над 54-годишна възраст ще могат да се включат в два проекта, по които Асеновград ще кандидатства с ц...

В съботния ден /30.01.16 г./ точно в 17 ч. ще започне церемонията по награждаване на победителите от Трети национален поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта”. Събитието ще се състои в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград. Кулминацията в празниците на виното ще настъпи в неделя /31.01.16 г./. Планирано е в 10:30 ч. да започне обичайното празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса „Най-добро домашно вино“. То ще стартира от паметника на Аристи Чорбаджака, намиращ се на улица „Шести януари“, и ще завърши до църквата „Света Богородица Благовещение” /по-известна на асеновградчани като „Рибната“/. Там от 11 ч. ще се проведе ритуалът „Вино от чешма”. След това, празничното шествие ще продължи до площад „Академик Николай Хайтов”. В 11.30 ч. ще започне програма с участието на оркестър „Орфей” и Георги Янев, местни изпълнители и самодейни състави.

Специален гост отново ще бъде Ути Бъчваров, който под открито небе ще пече наденички. На площада ще бъдат позиционирани пет шатри с изложение на домашни сладкарски и хлебни специалитети на производители от Асеновград и асеновградските села Новаково, Тополово, Избеглии, Конуш, Бачково, Горнослав, Долнослав, Нови Извор и Леново. В 14.30 ч. последователно ще започне награждаването на победителите в конкурсите за „Най-добро домашно вино-реколта 2015 г.” и за „Най-вкусните станимашки сармички. Към днешна дата винените проби, които бяха предоставени за надпреварата, наброяват 48. 43 от тях са от червено вино и пет - от бяло вино. 17 от всички 48 достигнаха до финала, след като бе извършена първата селекция.

Празниците на виното в Асеновград ще завършат на 01.02.16 г. /понеделник/, когато от 10 ч. ще започне честването на Трифон Зарезан с традиционните пехливански борби и веселие. Както всяка година, така и тази, те ще се проведат в местността „Свети Трифон”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com