Употребата на алкохол и цигари - най-честата причина за възпитателни дела в Асеновград

11050
Употребата на алкохол и цигари - най-честата причина за възпитателни дела в Асеновград
Снимка: iStock/Guliver

Точно 45 са възпитателните дела, заведени срещу малолетни и непълнолетни в община Асенoвград от началото на 2017 г. до края на месец октомври, предаде кореспондентът на Actualno.com в Асеновград.

Проявилите се в негативна светлина деца са на възраст от 10 г. до 17 г. Мотивите за образуването са постъпли предложения от Районна прокуратура, РУ на МВР в града или от училищни ръководства. В други случаи местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Асеновград се самосезира, след подаден сигнал и сама завежда възпитателно дело. При разглеждането на делото винаги присъстват защитник от отдел "Закрила на детето" в Асенoвград, родителите или настойниците, а понякога малолетното или непълнолетното лице може да бъде представлявано и от адвокат. Делата не влизат в съда, но могат да бъдат обжалвани там.

В Русия ще крият алкохола от купувачите

Проблемът с употребата на алкохол в Русия доведе до решението алкохолните напитки в магазините да бъдат скрити от купувачите с прегради...

Възпитателните мерки, които се предприемат срещу извършителите не са еднакви. По закон може да бъде наложена глоба до 1 000 лева и на родителя. Засега местната Комисия се въздържа от този тип наказание, тъй като ефектът не е категоричен. Напротив - според специалистите, финансовата санкция единствено изнервя и натоварва допълнително родителите. В Асеновград предимно се осъществяват срещи с обществени възпитатели, сред които има педагози и психолози. Те водят разговори с детето за живота, за нещата, които му предстоят и му помагат, като не се натрапват.

Друга мярка е налагане забрана към проявилите се да посещават определени заведения. В случай, че бъдат открити на такива места от компетентните органи, се налага по-сериозна мярка. Възможност е също да бъде постановено детето да полага общественополезен труд. Засега в Асеновград до тази мярка не се е стигало. До момента почти няма и случаи на негативна реакция от страна на родителите в града, като обичайно приемат мерките на Комисията.

Всяко възпитателно дело е заведено заради различна противообществена проява. Примери за такива са заловени малолетни и непълнолетни да употребяват алкохол, да пушат цигари, да посещават заведения, в които не се допускат лица под 18 г., да се бият, да не ходят на училище. Други възпитателни дела са образувани заради извършен вандализъм – децата влизат в изоставени постройки в Асеновград, където чупят, блъскат или извършват кражба. На територията на асеновградска община не са регистрирани тежки случаи на непълнолетни, нанесли среди телесни повреди на други. Възпитателни дела са образувани и срещу непълнолетни, които са заловени с марихуана. След наложените мерки, нарушилите закона деца от Асеновград рядко повтарят извършената противообществена проява.

Целогодишно местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Асеновград осъществява и мерки за превенция. Такива са провеждане на карнавали, безплатен спорт през лятото, фестивал на уличното изкуство, срещи на специалисти с деца в "Час на класа", проверки по училища и заведения в Асенoвград. Веднъж годишно се организира национална конференция, на която експерти провеждат лекции пред социални служители от институциите в общината.

Eвродепутатите искат пълна забрана за консумация на алкохол за нови и професионални шофьори

Задължителни системи за интелигентно регулиране на скоростта, спазване на лентата и аварийно спиране. Това поиска Европейският парламен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com