Арабските държави: Башар Асад не иска да воюва с "Ислямска държава"

7369
Арабските държави: Башар Асад не иска да воюва с "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

"Сирийският президент Башар Асад не желае да воюва с "Ислямска държава", се казва в съвместно изявление на външните министри на страните от Персийския залив и държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде БГНЕС.

"Политическата криза в Сирия трябва да бъде разрешена без участието на Асад, който не желае и е неспособен да се бори с групировката "Ислямска държава", се казва в изявлението, разпространено в Ню Йорк. "В Сирия е нужен плавен и управляем преход. Ако Асад напусне поста си бързо, това може да доведе до взрив отвътре", отбеляза Кери.

Настроенията във Франция за коалиция с Русия срещу ИД растат

Повечето французи се обявяват за създаването на нова международна коалиция с участието на Русия срещу групировката „Ислямска държ...

В съвместното изявление - негово и на колегите му външни министри от Персийския залив - пък се казва: "Единственият начин за преодоляване на кризата в Сирия е политически преход без Асад и в съответствие с Женевската конвенция, чрез сформирането на ново правителство в Сирия, отразяващо националното единство, плурализма и правата на всички граждани на страната".

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров уточни, че Русия и САЩ са със сходни позиции по отношение на целта за решаване на конфликта в Сирия, но има разногласия за пътя, по който тя да бъде достигната. "Нашата позиция е ясна - ние не се занимаваме със смяна на режими, нито с обсъждане на съдбата на легитимния президент на суверенна държава. Съдбата на своя президент трябва да решават гражданите на една страна", подчерта той.

САЩ и Русия се споразумяха за организирането в най-скоро време на среща между техни военни представители. Целта на разговорите ще е да се избегне всякакъв възможен инцидент между техните авиации. Американският министър на отбраната Аштън Картър обаче заяви, че има логическо противоречие в позицията на Русия, което той вижда като желание от една страна "да се сражават с "Ислямска държава" и подкрепа на Башар Асад и неговия режим от друга". Картър счита, че тези цели са толкова несъвместими, че не позволяват съгласувано решение, а само паралелно на това, което правят САЩ и техните съюзници от коалицията.

Гласът на официална Сирия

Обама и Путин - с цитати и между редовете

Украинското издание 112.ua събра най-същественото от речите на президента на САЩ Барак Обама и руския му колега Владимир Путин в рамкит...

Действията на коалицията начело със САЩ срещу "Ислямска държава" на територията на Сирия са в разрез международното право и нарушава суверенитета на страната. Това заяви сирийският външен министър Уалид Муалем, визирайки отказа на САЩ да прекратят полетите на военните си самолети във въздушното пространство на Сирия, въпреки че Русия настоя за това.

"Тези, които действително искат да се борят с тероризма в Сирия, трябва да координират действията си с правителството на страната. Ние също воюваме с терористите. Действията на САЩ и съюзниците им от коалицията, чиито самолети навлизат във въздушното пространство на Сирия без съответното разрешение, са в разрез с международното право и нарушават суверенитета на страната", каза Муалем.

"Турция, Саудитска Арабия и някои западни страни поддържат и финансират въоръжените групировки, действащи в Сирия. Затова подкрепяме идеята на президента на Русия Владимир Путин за създаване на нова коалиция за борба с тероризма. Сирийското ръководство напълно се доверява на Русия и президента Путин. Не вярваме на коалицията начело със САЩ, тъй като нанесените от нея 9000 въздушни удара в Сирия и Ирак са безрезултатни", добави сирийският министър.

Междувременно след бомбардировката на руските самолети по позиции на джихадистите в град Хомс сирийската правителствена армия премина в настъпление. При проведената операция са били ликвидирани около 110 бойци, в това число 3-ма командири на терористичната групировка „Джабхат ан-Нусра“, явяваща се подразделение на „Ал-Кайда“ в Сирия. Операцията е била проведена в Талбиси и Растен, намиращи се в покрайнините на Хомс. Настъплението е било предшествано от артилерийски удари по ключови позиции на терористите, съобщиха от сирийското военно командване.

И на по-ниско ниво - Русия и САЩ играят играта "Сирия - Украйна"

Не очакваме пробив по сирийския въпрос, но ситуацията там не трябва да се влошава, заяви руският външен министър Сергей Лавров, който п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com