Обама и Путин - с цитати и между редовете

13170
Обама и Путин - с цитати и между редовете
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинското издание 112.ua събра най-същественото от речите на президента на САЩ Барак Обама и руския му колега Владимир Путин в рамките на 70-ото Общо събрание на ООН. Речта на Обама продължи 40 минути, а тази на Путин - 22 минути. Американският президент е бил прекъснат 9 пъти от аплодисменти.

Припомняме, че Путин и Обама се срещнаха и говориха час и половина, но не коментираха заедно пред чакащите ги журналисти подробности от разговора си.

Барак Обама

За демокрацията

Историята показва, че страните, които се страхуват от собствения си народ, в крайна сметка, се разпадат. Силните институти, основани на съгласието на народа, остават и след оттеглянето на лидерите. Благодарение на демокрацията ние станахме най-силната страна в света... Трябва да се върви напред, а не назад... Демокрацията може да придобива различни форми в различните региони на света. Но някои универсални истини са очевидни: никой не иска да го хвърлят зад решетките затова, че отстоява гледната си точка, не бива да се изтезават жени, да се забранява на момичетата да ходят на училище. Това не е въпрос на отделна култура, това са крайъгълните камъни на човешката цивилизация.

За диктаторите

Днес виждаме колапса на силните диктатори, чиито конфликти въвличат живота на хората в тъмен вакуум, способстват за развитието на тероризма, радикализирането на възгледите... В съвременния свят диктатурите са нестабилни, диктаторите на днешния ден се превръщат в искрата на революцията утре. Това не е заговор на НПО, това са технологиите, социалните мрежи, с помощта на които се реализира неутолимото желание на хората навсякъде сами да избират начина, по който искат да бъдат управлявани. Днес мерилото за сила не е контролът над териториите и достъпът до суровините, силата на нацията е успехът на хората, техните знания, иновации, въображението, творчеството, стремежите. Всичко това зависи от качественото управление на държавата. Вътрешните репресии са симптом за неспособността да се осигури стабилност на тези основи.

За Сирия

В Сирия диктаторът (бел. ред. - Башар Асад) уби десетки хиляди от собствения си народ. Мащабите на тази трагедия засяга всички ни, това не е просто вътрешен проблем на отделна страна. Както и обезглавяването на хора от „Ислямска държава“ не е проблем на отделна страна. Терористите от ИД никъде няма да имат убежище, тази сила не трябва да съществува. Но военната сила не е достатъчна, за да се промени ситуацията в Сирия. Сирийският народ трябва да се разбере как мирно да се уреди проблемът. САЩ са готови да работят с всички, в това число и с Иран, и с Русия. Но нека помним как започна всичко: Асад реагира на мирна демонстрация с масови убийства. Асад и съюзниците му днес не могат да удовлетворят повечето хора в страната, трябва да бъде организиран процес за прехода от управлението на Башар Асад към ново правителство. ИД излезе от хаоса на Ирак и Сирия, нейното съществуване зависи пряко от наличието на перманентна война. Нашата задача е да се противопоставим на този екстремизъм, който замъглява толкова много хора по целия свят, като преиначава исляма. Невежество е да се смята, че ислямът и терорът са едно и също.

Путин напомни за Украйна, не иска твърдо отмяна на ветото в СС на ООН

Русия, както и всяка друга страна, не се нуждае от диктатори, а от справедливи лидери, заяви руският президент Владимир Путин. "Русия с...

За санкциите

Заради санкциите падна рублата, започна спад на икономиката, добре образованите руснаци напускат страната. Представете си ако този проблем се решаваше по дипломатичен път. Ние настояваме за регулиране на кризата. Ние не искаме да изолираме Русия, ние искаме Русия да е силна и заедно с нас способства за укрепването на международната система.

За Украйна

Помислете за анексирането на Крим от Русия. САЩ разбира добре историческите връзки на Русия и Украйна, но ние не можем да останем настарана, когато под заплаха са поставени суверенитетът и териториалната цялост. Народът на Украйна сега повече от всичко е заинтересован в това да се присъедини към Европа, а не към Русия.

За Иран

Путин и Обама доволни, но без дори малка стъпка напред за Сирия

И от страна на Русия, и от страна на САЩ се чуха положителни отзиви след срещата между президентите на двете държави Владимир Путин и Б...

Трябва да се отчитат уроците на историята. Ако през цялото време се крещи: „Смърт за Америка!“, това няма да подобри икономическата обстановка и няма да създаде работни мести.

 За САЩ

Независимо от мощта на въоръжените ни сили и икономиката, САЩ не могат да решат проблемите на целия свят.

За съюзниците

Страната ни има огромна мощ и няма да се бавим в прилагането на военна сила, ако на нашите съюзници им потрябва помощ.

Путин: Трябва да се помогне на законното правителство на Асад

Съветът за сигурност на ООН трябва да приеме резолюция срещу „Ислямска държава“, а мюсюлманските страни са длъжни да се пр...

Владимир Путин

За Близкия Изток

Достатъчно е да се погледне Близкия Изток и Африка. Политическите и социалните проблеми там назряват отдавна и хората искаха промени. Но външното агресивно вмешателство доведе до това, че институтите бяха разрушени, там царят насилие и нищета. Иска ми се да попитам онези, които създадоха тази ситуация, разбират ли какво наравиха? Очевидно е, че конфликтите в Близкия Изток и Африка доведоха до анархии и тук започнаха да се появяват терористите. Доставчици за наемниците за терористите станаха и Либия, и Сирия. Те се обучават, въоръжават, а после преминават на страната на „Ислямска държава“. ИД разширява експанзията си в други региони, претендира за водеща роля в ислямския свят. Да се излиза с думи за недопустимостта на терориозма и да се затварят очите пред нелегалното финансиране с надеждата после нещата да се оправят – на онези, които постъпват така, искам да кажа: "Господа, вие имате работа с жестоки, но не примитивни хора, не е ясно кой кого използва за целите си".

За Сирия

Трябва да се признае, че освен правителствените войски на Асад и кюрдските бунтовници, срещу ИД никой друг не се бори. Ние знаем за всички проблеми и противоречия в региона. Уважаеми колеги, трябва да се отбележи, че нашият честен подход е повод Русия да се обвинява в нарастващи амбиции. Но вече не е възможно да се търпи създаващото се положение в света. Предлагаме да се ръководим от общи цели и задачи. Необходимо е да се създаде истински широка, международна, антитерористична коалиция. Ключови участници в нея трябва да станат мюсюлманските страни, които са пряко заплашени от ИД, която изопачава представата за исляма. Бих искал да се обърна към мюсюлманските духовни водачи: сега много зависи от вашия авторитет, а онези, които са били измамени и са се оказали в ръцете на терористите трябва да бъдат подкрепени и върнати обратно. Русия предлага да се свика международно заседание, да се обсъди координацията на всичките сили. Координацията ще бъде основана на принципите на ООН.

Путин и Обама - кой за какво ще говори?

Ако внимателно сте се вслушали какво точно казват говорителите на Обама и Путин, ще останете с противоречиво мнение какво точно ще обсъ...

За бежанците

Става въпрос за стотици хиляди, а може да станат и милиони. Това е тъжно велико преселение. Бежанците имат нужда от състрадание и подкрепа. Но този проблем може да бъде решен кардинално, като се възстановят държавите, от които те бягат. Естествено всяка помощ не бива да бъде натрапвана, а да се предлага в съответствие с правилата и устава на ООН.

За съюзите

Ще отбележа още един симптом на икономическия егоизъм – редица страни тръгнаха по пътя на създаването на собствени икономически обединения. Други държави, чиито интереси могат да бъдат засегнати, не са информирани. Правилата на играта могат да бъдат пренаписани, което ще предизвика раздробяване на икономическото пространство и Световната търговска организация (СТО). Предлагаме те да бъдат обсъдени във формат на ООН. Русия предлага хармонизация на международните проекти.

За санкциите

Путин подкрепи Асад и обвини САЩ в помощ за "нелегални структури" в Сирия

Русия няма да участва във военна операция в Сирия, обяви президентът Владимир Путин в интервю. Руският лидер отговаря на въпроси в инте...

До скоро изглеждаше, че ще минем без разделители правила в икономиката, в това число по законите на СТО, с конкуренция и прозрачни правила. Но виждаме как се водят едностранчиви санкции, като по този начин се заобикалят всички правила на ООН.

За Украйна

Извън Украйна беше организиран преврат. Ние сме убедени, че само спазването на минското споразумение ще прекрати кръвопролитията. Трябва да се мисли за хората в Донбас. Тогава Украйна ще се развива като цивилизована държава.

За Студената война

Преди всичко смятам за важно да възстановим структурите на правителството на Либия, да поддържаме новото ръководство на Иран, да се подкрепи правителството на Сирия. Безопасността трябва да бъде равна за всички. Това е трудна работа, но няма друга алтернатива. Блоковото мислене на някои наши колеги все още е силно. НАТО се разширява, но заради какво? Варшавският договор се разпадна, СССР се разпадна. Това е логика на конфронтацията и тя се превърна в криза – кризата в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com