Бахрейн обвини Иран в обучение на "бомбаджии"

948
Бахрейн обвини Иран в обучение на "бомбаджии"
Снимка: Getty Images

В Бахрейн са били арестувани четирима души, заподозрени във взривяването на саудитски петролопровод, за двама от които властите твърдят, че са обучени и въоръжени от Иран.

При експлозията на 10 ноември беше прекъснат петролопровода, свързващ бахрейнската рафинерия Bapco с основната помпена станция на Aramco в саудитската провинция Дахран. По онова време властите обвиниха за експлозията „терористи“. Според вътрешното министерство четирима бахрейнци, на възраст между 23 и 27 г., са били арестувани са подготовката и намерението за дистанционно взривяване на петролопровода край столицата Манама. Двама от четиримата били „интензивно обучени в базите на иранските революционни гвардейци с помощта на водещи терористи, укриващи се в Иран“, гласи съобщението.

САЩ сключиха военна сделка с Бахрейн за над 4 млрд. долара

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 19 изтребители F-16, нови части за модернизацията на вече наличните машини, тежки пр...

Трима други все още са на свобода.

Вътрешното министерство обвинява всичките седем в принадлежност към „Коалицията 14 февруари“ - протестно движение, което възникна през 2011 г. , действащо срещу управляващата от два века династия Ал-Халифа.

Протести продължават да разтърсват управляващата от сунити, но с с шиитско мнозинство сред населението кралство, успоредно с което властите засилват мерките си срещу опозицията и политическото различие.

След 2011 г. на стотици бахрейнци им беше отнето гражданството, протестиращи и опозиционни лидери или бяха хвърляни в затвора, или отиваха в изгнание.

Бахрейн обвини Катар в антиправителствена дейност

Бахрейнските медии твърдят, че съседен Катар стои зад антиправителствените протести, разтърсили кралството през последните шест години....

Бахрейн е ключов съюзник на Вашингтон, тъй като там е базиран Пети американски флот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com