Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Европа е в паника заради кризата в Украйна

05 юни 2022, 19:40 часа • 8447 прочитания

Турският президент Реджеп Таип Ердоган каза в неделя, че в Европа цари паника заради конфликта в Украйна.

„Докато страната ни успешно се справя с нелегалната миграция от Сирия цели 11 години, ние наблюдаваме паника в Европа заради руско-украинската криза. Ние се молим светът да излезе от критичния период, през който преминава, веднага щом възможно“, каза той, изказвайки се на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието. На конгреса отново бе издигната кандидатурата му за президент.

Турция ще предприеме мерки във връзка с опасенията си за сигурността в Северна Сирия с нови операции срещу кюрдската групировка Сили за защита на народа, каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде „Хюриет дейли нюз“. Турският президент допълни, че при предишните операции в Северна Сирия и Северен Ирак турската армия е заличила „коридора на терора, който трябваше да бъде създаден“ по южните граници на страната.

Що се отнася до възраженията на Анкара към кандидатурите на Финландия и на Швеция за членство в НАТО, Ердоган каза, че Турция е заела "принципна позиция“ към разширяването на Алианса и е подчертала, че НАТО не е организация за "осигуряване на сигурност за тероризма“. "Никой не трябва да очаква от нас да направим същата грешка за втори път, доколкото в момента терористични организации се подвизават свободно в Швеция и Финландия, а постери с терористични лидери се размахват и докато това става със защитата на шведската, финландската, германската, финландската и нидерландската полиция, докато всички тези кампании се провеждат срещу Турция и докато нашият съсед Гърция позволява установяването на пет плюс четири, т.е. на още девет бази на САЩ, и докато въпреки това в Гърция терористични организации се подвизават свободно“, каза Ердоган.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес