Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" мисли по предложение за 6-седмично примирие в Ивицата Газа

27 февруари 2024, 15:51 часа • 957 прочитания

"Хамас" проучва рамково предложение, представено от Израел и посредниците САЩ, Катар и Египет в Париж. То е за временно примирие в Ивицата Газа и размяна на заложници, държани от екстремистите в анклава след нападението на израелска територия от 7 октомври 2023 г.

Палестинската групировка все още не е коментирала официално предложението, което беше изработено преди няколко дни във френската столица. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че спирането на боевете може да стане до седмица и да продължи по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, но засега конфликтът, в който са загинали близо 30 000 души в Газа, продължава.

Още: Байдън: Израел се съгласи да спре офанзивата в Газа по време на Рамадан

Предложението към "Хамас"

Предложението предвижда пауза във военните действия, която може да продължи шест седмици, съобщи Al Jazeera Arabic, цитирайки свои информирани източници.

Това би позволило освобождаването на 40 израелски пленници, държани от "Хамас", в замяна на 400 палестинци, които понастоящем се намират в израелски затвори.

"Това ще включва жени, деца, възрастни мъже и такива, които може да страдат от здравословни проблеми. Би включвало и пренасочване на израелските военни, за да се позволи на повече хора да се движат свободно през Ивицата Газа", каза Вилем Маркс от Al Jazeera, предаващ от Източен Йерусалим.

Още: Война на Израел с "Хизбула": Обещание от Тел Авив, независимо какво стане с "Хамас"

Ако сделката бъде приета, се очаква прекратяване на въздушното разузнаване от страна на израелските военни до осем часа на ден. Това е нещо, което стана по време на последната поредица от размяна на затворници през ноември.

Увеличеният поток от помощи в Газа също е част от споразумението. "Ройтерс" цитира източник, според когото болниците и пекарните в Газа ще бъдат ремонтирани, а в анклава ще бъдат допускани до 500 камиона с помощи всеки ден като част от сделката.

Снимка: Getty Images

Информационната агенция съобщи също така, че рамката предлага постепенното завръщане на всички разселени палестински цивилни граждани - с изключение на мъжете на възраст за военна служба - в северната част на Ивицата Газа, както и преместването на израелските сили далеч от гъстонаселените райони в анклава.

Посредниците от Катар заявиха, че са оптимисти за сключване на сделка.

Още: Ще има ли ново дело срещу Израел? Турска делегация отправи призив към Международния съд

Ще спре ли огънят по време на Рамадан?

Съобщава се, че посредниците се надяват да постигнат споразумение преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който ще започне на 10 март.

"Рамаданът наближава и израелците се съгласиха, че няма да извършват дейности и по време на Рамадана, за да ни дадат време да изведем всички заложници", каза Байдън в коментар, излъчен по американските телевизии рано във вторник, 27 февруари.

Още: Хиляди деца в Газа изхранват сами семействата си

Според източници на "Ройтерс" коментарите на Байдън относно спирането на сраженията са "преждевременни" и все още има "големи пропуски, които трябва да бъдат преодолени".

Израелските медии изразяват известен песимизъм относно възможността за сключване на споразумение, съобщава Вилем Маркс от Al Jazeera. Междувременно The Times of Israel предаде, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е бил "изненадан" от коментара на американския президент.

Още: Следвоенен план: Нетаняху с идеи кой да управлява Газа, САЩ и Египет няма да са доволни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес