Индия разхлабва ограниченията, но се готви за трета вълна

2590
Индия разхлабва ограниченията, но се готви за трета вълна
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в индийската столица обявиха частично премахване на ограниченията, наложени през април на фона на рязко нарастване на броя на случаите на Covid-19. Броят на инфекциите в Делхи е намалял през последните дни от 28 хиляди случая на 500. В същото време столицата очакват третата вълна от епидемията и се запасяват с кислород, недостигът на който се усещаше остро в болниците, съобщава BBC, цитирана от БГНЕС.

В понеделник Делхи ще отвори пазари, магазини и супермаркети, които ще работят през ден, редувайки се. Магазините за продажба на стоки от първа необходимост, както и аптеките, ще работят ежедневно.

На работодателите е позволено да връщат служителите в офиси, но само при условие, че не повече от 50% от целия персонал ще работи от офиса. Метрото също ще възобнови работата си, като броят на пътниците все още не трябва да надвишава 50% от обичайния.

Над 1000 преболедували COVID-19 получиха зелен цифров сертификат онлайн

Системата за генериране на зелен цифров сертификат, която беше разработена от „Информационно обслужване“, започна издаванет...

Седмица по-рано работата на фабрики и строителни компании беше възобновена.

„Те работят от една седмица, но ситуацията с Covid-19 е под контрол, броят на новите инфекции през последните 24 часа е по-малко от 500“, каза ръководителят на администрацията на Делхи Арвид Кейривал. Той отбеляза, че сега, когато епидемиологичната ситуация се е подобрила, е много важно да се позволи на икономиката да се възстанови.

Епидемиологичната ситуация се подобрява в почти цяла Индия. Броят на инфекциите е спаднал до 120 хиляди на ден, докато в пика на втората вълна тази цифра надхвърляше 400 хиляди. Броят на смъртните случаи през последните 24 часа е 3 380.

Една от икономически най-мощните щати в Индия, Махаращра, също обяви планове за постепенно премахване на ограниченията.

Държавните власти разкриха план за постепенно излизане от блокирането, който включва пет етапа на премахване на ограниченията. Преходът към всеки нов етап ще се определя от два основни показателя - броя на новите инфекции и наличието на свободни места в болниците.

Коронавирусът в България: Новите случаи отново намаляват

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 157 са новооткритите случаи за 4 юни, к...

Петото ниво на премахване на ограниченията е първоначалното. Той ще работи в райони, където честотата е дори по-висока от 20%, и включва минимално премахване на ограниченията. Първото ниво предполага премахване на почти всички ограничения. Към него ще могат да преминат онези райони, където заболеваемостта не надвишава 5% и поне 75% от местата в болниците са свободни.

Във всеки от 36-те области на щата ще има определен етап на премахване на ограниченията - в зависимост от текущата епидемиологична ситуация.

В Мумбай, според съобщения в местните медии, ще има второ ниво, което предполага значително намаляване на ограниченията: търговски центрове, ресторанти, спортни зали и салони за красота ще могат да възобновят работата си, но посещаемостта им не трябва да надвишава 50% от преди пандемията.

В петък щата Махаращра регистрира 14 152 нови случая и 289 смъртни случая от Covid-19. Това е петият ден, когато броят на новите инфекции не надвишава 20 хиляди на ден. Независимо от това, властите подчертават, че се подготвят за трета вълна, която може да се окаже дори по-силна от втората.

"Подготвяме се за третата вълна на Covid-19, като се има предвид, че броят на новите инфекции в Делхи в своя пик може да достигне 37 хиляди на ден", каза Арвид Кейривал. Според него, градът ще създаде запас от медицински кислород в 420 тона, недостигът на който се усети остро по време на втората вълна. Ще бъдат отворени общо 64 предприятия за производство на медицински кислород.

Лъв стана жертва на коронавируса в индийски зоопарк

9-годишен азиатски лъв е умрял след заразяване с коронавирус в държавен зоопарк в покрайнините на град Ченай в Южна Индия. Това съобщих...

В Делхи ще бъдат отворени лаборатории за изследване на SARS-CoV-2 и различните мутации, каза още Кейривал.

Междувременно ваксинацията в Индия протича с доста бавни темпове поради редица фактори: недостиг на ваксини, объркване в доставките и спорове между федералното и щатското правителство относно разпространението на ваксината.

Досега само 180 милиона души в Индия са получили първата доза от ваксината, което е 14% от населението на страната - за сравнение в България процентът е малко над 12 на сто. 45 милиона души са били напълно ваксинирани (получени са и двете дози) - т.е. едва 3,4% от населението, а в България е почти 9%.

Основните градове на Индия - Делхи, Мумбай, Колката, Ченай, Бангалор, Хайдерабад, както и основните градове в щата Махаращра - Пуна, Тана и Нагпур, получиха приблизително еднакъв брой дози ваксина. През първите четири седмици от кампанията за ваксинация тези девет града получиха 16% повече дози ваксина от всички селски райони на страната.

Властите на страната се опитаха да разрешат проблема с наличието на ваксината за хора под 45-годишна възраст, като им предложиха ваксинации срещу пари в частни клиники. Тази услуга обаче може да се използва главно от жители на относително големи населени места.

Кипър отвори вътрешните си гранични пунктове

Етнически разделеният Кипър направи ключова стъпка към връщане на нормалния ритъм на живот на фона на пандемията. Днес бяха отворени де...

Жителите на големите градове могат да се ваксинират в частни клиники. Ситуацията е много по-лоша в малките градове и селските райони. Липсва ваксина дори за основните рискови групи - лекари, социални работници и хора над 45 години и пациенти с хронични заболявания.

Преди време правителството на щата Джаркханд поиска от федералното правителство да предостави на щата напълно безплатни ваксини, тъй като почти цялото население на този регион живее под прага на бедността и не може да плаща за ваксинации.

По-рано Върховният съд на Индия разкритикува действията на правителството за провеждане на кампания за ваксиниране на населението и призова необходимия брой дози ваксина да бъдат запазени за селските райони. Съдът заяви в изявление, че на практика няма частни клиники в селските райони и следователно селяните и селата са лишени от възможността да се ваксинират. Съдът също така посочи, че частните клиники са ориентирани към печалбата и следователно охотно препродават ваксината или се съгласяват да организират ваксинации за служители на частни компании и в същото време не се стремят да осигурят ваксинация на най-уязвимите групи от населението.

 

Всичко зa коронавируса - следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com