Руска оценка за атаката на Иран срещу Израел: Медиен цирк (ВИДЕО)

10538
Руска оценка за атаката на Иран срещу Израел: Медиен цирк (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Сега топката е в полето на Израел – Израел може да бъде обвинен в ескалация, след иранската атака и позиция, че това е отмъщение. Отмъщение, което дойде след предупреждение и след като от 7 октомври, 2023 година насам (датата на невижданата като мащаб операция на "Хамас": Светът през 2023 г.: "Хамас" подпали брутална война в Израел (ВИДЕО и СНИМКИ) САЩ и Иран си взаимодействат по-тясно отвсякога, поддържайки "медиен конфликт". Такава теза извади за атаката на Иран срещу Израел популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук: Иран обяви край на атаката по Израел след изстреляни стотици дронове и ракети (ВИДЕО)

Иранското външно министерство вече официално обяви, че атаката срещу Израел е в рамките на член 5 от Хартата на ООН – за самозащита. "Ако е необходимо, Ислямска република Иран няма да се поколебае да предприеме повече отбранителни мерки, за да защити законните си интереси срещу всякакви агресивни военни действия и незаконна употреба на сила", се казва в иранското съобщение. С него явно се визира израелският удар по иранското консулство в Дамаск, Сирия, при който бяха убити двама висши ирански военни, единият от които сочен за мозъка, стоящ зад кървавата атака на "Хамас" от 7 октомври, 2023 година: Израел удари посолството на Иран в Дамаск (СНИМКИ). Израел каза, че това е било квартира на бригадите "Ал Кудс", бойното острие на Иранската революционна гвардия: Първи данни: Десетки дронове "Шахед" са изстреляни към Израел

Руският анализ

"Това беше нещо сюрреалистично – но хората са станали непретенциозни и вярват", пише каналът в една от публикациите си за случилото се. Въпросът, според този много близък до руския диктатор Владимир Путин източник, е дали Израел ще прекали, след като не се сдържа, когато можеше.

"Рибар" добавя и, че е видимо от видеокадри в социалните мрежи, че явно е имало насочени ирански ракети по цели в пустинята Негев, в южната част на Израел. От иранска страна твърденията са, че е поразена авиобазата "Рамон" - израелците казват, че няма такова нещо и че всички ракети са свалени или паднали в пустинята, без да причинят щети:

Като цяло оценката на канала – 100-150 дрона и ракети не са нещо невиждано за Израел, добавя "Рибар": "С голяма степен на вероятност Иран ще се хвали с картина на военна мощ. В Израел ще разкажат как са свалили всичко. И акциите на производителите на системи за противовъздушна отбрана отново ще се покачат": Дронове и ракети от Иран и Израел: Първи данни за бройката (ВИДЕО)

Официално, говорителят на израелската армия Даниел Хагари обяви, че срещу Израел са изстреляни над 200 различни видове дронове, балистични и крилати ракети. Голяма част от тях са прехванати, добави той, цитиран от CNN.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com