X
 
 

Иранският президент окончателно скъса ядреното споразумение

3858 0
Иранският президент окончателно скъса ядреното споразумение
Снимка: Getty Images/Guliver
Президентът на Иран Хасан Рухани нареди всички ограничения на ядрените изследвания и разработки в страната да бъдат премахнати, което е третата стъпка на страната за ограничаване на ангажиментите ѝ по сделката за ядрената ѝ дейност от 2015 година (СВПД).

"Обявявам третата стъпка", каза той по държавната телевизия на Иран. "На организацията за атомна енергия (на Иран) се нарежда незабавно да започне каквото е необходимо в областта на научните изследвания и развойна дейност и да се откаже от всички ангажименти, които бяха поети по отношение на ограничаване на научноизследователската и развойна дейност", добави иранският президент, предаде БГНЕС.

Рухани: Иран ще води преговори със САЩ, ако отменят санкциите

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че Техеран подкрепя преговорите с Вашингтон, но САЩ първо трябва да отменят санкциите, наложени...

През юли Иран се отказа от два други ядрени ангажимента - да ограничи запасите си от обогатен уран под 300 килограма и да се откаже от 3,67-процентовото ограничение за чистотата на запасите му от уран.

СВПД се разпадна, след като американският президент Доналд Тръмп извади САЩ от споразумението и наложи нови санкции на Иран.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители