Израел отделя 1,5 млрд. долара за евентуален удар срещу ядрените съоръжения на Иран

2581
Израел отделя 1,5 млрд. долара за евентуален удар срещу ядрените съоръжения на Иран
Снимка: Getty Images

Израел одобри бюджет в размер на около 1,5 млрд. долара (5 млрд. израелски шекела) за обучение на военните за евентуален удар срещу иранската ядрена програма, съобщи „Тайм оф Израел“.

Бюджетът от 1,5 млрд. долара включва над 930 000 долара (3 млрд. ILS) от предишния бюджет, както и над 620 000 долара (2 млрд. ILS) от следващия бюджет на правителството, който се очаква да бъде приет през ноември.

Съобщава се, че бюджетът включва средства за различни самолети, безпилотни летателни апарати за събиране на разузнавателна информация и специфични боеприпаси, необходими за подобна операция, която ще трябва да бъде насочена към строго охранявани подземни съоръжения.

Докладът следва неотдавнашното изявление на ВВС на САЩ, че новият им "разрушител на бункери" - GBU-72 Advanced 5K Penetrator - е преминал успешно изпитание. Според доклада на израелската медия бомбата с тегло 2 260 кг може да бъде използвана за нанасяне на удари по иранските ядрени съоръжения.

Местният Channel 12, посочва, че GBU-72 е предназначена да бъде пренасяна от изтребител или тежък бомбардировач, а Израел не разполага с бомбардировачи, способни да транспортират огромните бункерни взривни устройства, които понастоящем са на въоръжение в САЩ. Вместо това се съобщава, че през 2009 г. на Израел тайно е била продадена по-малка бомба GBU-28, въпреки че е малко вероятно тя да бъде внедрена за предполагаемата цел на Израел - иранската ядрена централа Фордо, която е разположена дълбоко под планината. Според доклада тестът на САЩ вероятно се е основавал на опита на Израел да унищожи мрежата от подземни тунели на палестинската войнствена групировка „Хамас“ в Газа по време на конфликта през май.

Израел е "значително ускорил" подготовката за действия срещу ядрената програма на Иран. Голяма част от договореното по-рано увеличение на бюджета за отбрана е било предназначено за тази цел, изискваща повече разузнавателни данни, оперативни способности и въоръжение. Напредъкът на Иран в ядрената област е подтикнал Израел да "ускори оперативните си планове" с нов бюджет, съобщават израелските медии. В края на септември премиерът на еврейската държава Нафтали Бенет заяви пред Общото събрание на ООН, че иранската ядрена програма "е достигнала преломен момент, включително и в нашата толерантност".

"Думите не спират центрофугите да се въртят... Няма да позволим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие", подчерта той.

Израел: Запазваме си правото да използваме сила срещу Иран

Израел си запазва правото да използва сила срещу Иран. Това каза израелският външен министър Яир Лапид на съвместна пресконференция във...

По-рано американската администрация заяви, че все още се стреми към съвместно американско-иранско завръщане към спазването на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), от който САЩ едностранно се оттеглиха при тогавашния президент Тръмп, но отбеляза, че тези преговори не могат и няма да продължат "до безкрай".

В отговор на едностранното оттегляне на САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. Иран започна постепенно да увеличава обема на ядрената си програма, обогатявайки уран до стойности, забранени от първоначалната сделка. Ислямската република обаче многократно е отбелязвала, че ядрената ѝ програма не е предназначена за военни цели.

В същото време ирански официални лица изтъкват двойните стандарти, когато става въпрос за ядрени оръжия, като се има предвид, че според всеобщото мнение Израел отдавна се е сдобил с ядрени оръжия. Според оценките Тел Авив може да притежава до 90 ядрени бойни глави.

През септември Техеран призова ядрените сили да започнат да премахват ядрените си арсенали, като нарече ядреното разоръжаване "правна, политическа и морална отговорност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Стотици евакуирани след изригването на вулкана Руанг в Индонезия (ВИДЕО)

Азърбайджан се оплаква от френски "натиск" и "заплахи"

Летището в Дубай под вода, отменени са полети (ВИДЕО)

Камерън в Израел, обсъжда хуманитарната помощ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com