Израел с нов рейд в Газа, убити са трима от най-значимата бригада на "Хамас" (ВИДЕО)

3085
Израел с нов рейд в Газа, убити са трима от най-значимата бригада на "Хамас" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

След като през нощта срещу 26 октомври израелската армия нахлу с танкове в Северна Газа, през изминалата нощ Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) осъществиха втори подобен рейд в крайбрежния анклав.

Поразени цели на "Хамас"

Сухопътни войски проведоха операция в район Шуджая (в североизточната част на Ивицата Газа) с помощта на изтребители и дронове, съобщиха израелските сили в Twitter. Добавя се, че армията е поразила десетки цели, свързани с „Хамас“.

Става въпрос за пунктове, откъдето организацията изстрелва противотанкови ракети, командни и контролни центрове. Ударени са и терористи от „Хамас“, казват израелците. Войските на Израел след това са напуснали района и са се върнали на своя територия, без да има ранени от тяхна страна, гласи информацията на ЦАХАЛ.

На черно-белите кадри се вижда колона от бронирани превозни средства, придвижваща се в гъст облак прах след нанасяне на ударите.

Още: Войната в Израел: Готов ли е Тел Авив за сухопътна операция в Газа? (ВИДЕО)

Убити са ключови фигури на "Хамас"

"Въз основа на точна разузнавателна информация изтребители на ЦАХАЛ поразиха трима високопоставени дейци на "Хамас" в батальона "Дарадж Туфа", заявиха израелските сили.

Оперативните работници от батальона са изиграли важна роля в инвазията от 7 октомври и се смятат за най-значимата бригада на терористичната организация, контролираща Ивицата Газа.

Рейд и на Западния бряг

Израелските сили, извършиха смъртоносна атака преди разсъмване в Дженин в Западния бряг - другата палестинска автономия, намираща се на запад от река Йордан. Най-малко двама души са били убити, а повече от 10 други са били ранени.

После израелците се изтеглиха от района, като преместиха операцията си към Калкиля в северозападната част на палестинската територия. Източници съобщиха пред "Ал Джазира", че операциите в Калкиля все още са в ход.

В Западния бряг са арестувани най-малко 19 палестинци, включително жена.

Още: "Хамас" обяви при какви условия ще почне да освобождава заложници

Бомбардировките продължават

Продължава масовото бомбардиране на цялата Ивица Газа, от север до юг, което, изглежда, е стратегията на израелските военни. През последните 12 часа имаше масирани бомбардировки в северната част, в район, където повечето от хората вече са се евакуирали. Става въпрос за въздушни удари, артилерийски обстрел, както и ограничено наземно нахлуване.

Придвижвайки се към централната част на Газа, израелците извършиха още бомбардировки и въздушни удари около болничния комплекс "Ал-Шифа", като бяха разрушени още жилищни сгради и блокове. Припомняме, че "Хамас" използва именно такива сгради за складиране на оръжия, за изстрелване на ракети към Израел, а също така ползва палестинци като "жив щит".

И районът Ярмук в централната част на град Газа е бил обект на масирани въздушни удари през нощта, които са разрушили редица жилищни блокове. Отделно, 15 души са били убити при удар в южния град Хан Юнис в Ивицата Газа. Така общо са загинали вече 40 палестинци в анклава този петък, твърди палестинската информационна агенция Wafa.

По данни на Палестинския Червен полумесец и палестинското здравно министерство, контролирано от "Хамас", убитите палестинци от началото на войната, предизвикана от "Хамас" на 7 октомври, са над 7000. От израелска страна са убити повече от 1400 души. Ранените и от двете страни са хиляди.

Още: Трите сценария пред Иран спрямо развитието на войната в Израел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com