Войната в Израел: Готов ли е Тел Авив за сухопътна операция в Газа? (ВИДЕО)

4153
Войната в Израел: Готов ли е Тел Авив за сухопътна операция в Газа? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Продължава ескалацията на напрежението в Близкия изток. То възникна, след като на 7 октомври палестински бойци организираха изненадваща атака на израелска земя. Оттогава израелската армия поде истинска война от въздуха по Ивицата Газа, разрушавайки цели квартали.

Бойните действия

През последното денонощие отново не липсваха въздушни удари от израелска страна срещу Газа. Тел Авив обяви, че е елиминирал заместник-ръководителя на разузнавателната дирекция на Хамас Шаади Бааруд. Според Израел той е един от мозъците на атаката от 7 октомври.

Въздушен удар порази и триетажна къща в считана от палестинците безопасната зона в Газа. В нея е имало поне 50 души - някои са загинали, други са ранени. Това предаде руската служба на BBC чрез Рушди Абалуф, специалния си кореспондент в Хан Юнис, Ивицата Газа. Поразената сграда е разположена на 200 метра от болница в града.

Организацията на обединените нации отправи остро предупреждение, че "никъде не е безопасно" в Газа на фона на засилените израелски въздушни бомбардировки в подготовка за очакваната сухопътна офанзива, предадоха световните агенции. "Хората са изправени пред невъзможни избори. Никъде в Газа не е безопасно", заяви в изявление Лин Хейстингс, хуманитарен координатор на ООН за окупираната палестинска територия.

Същевременно израелските сили (ЦАХАЛ) се подготвят усилено за сухопътна операция в Ивицата Газа, а последните им действия показват, че този ход е още по-близо. През нощта те осъществиха рейд с танкове в северната част на анклава. "При подготовката на следващите етапи на бойните действия ЦАХАЛ действа в северната част на Газа. Танковете и пехотата на ЦАХАЛ нанесоха удари по множество терористични клетки, инфраструктура и пускови пунктове за противотанкови ракети", съобщиха Израелските отбранителни сили в Twitter и показаха видео от рейда.

Израелската армия съобщи, че през изминалото денонощие е атакувала 250 цели на "Хамас" в Газа, включващи оперативни щабове на въоръжената групировка, шахтите на тунелите и ракетните установки, разположени в „цивилна среда“. Една от целите, например, е била ракетна площадка на "Хамас", разположена между детска градина и джамия в Хан Юнис, южна Газа. В социалните мрежи бяха разпространени и снимки, показващи как се подготвят бойците от специалните сили на Израел за предстоящите боеве в тунелите в Газа. Ротата "Самур" от подразделенията със специално предназначение на инженерните войски на Армията на отбраната на Израел "Яалом" (в превод "брилянт") са специализирани именно за битки в подобни трудни условия, пише в телеграм канала си израелският военен анализатор лейтенант Игал Левин.

Съединените щати вече обвиниха Иран в "активно подпомагане" на атаки срещу американски войски в Близкия изток и потвърдиха, че са изпратили малък екип от военни съветници в Израел.

Припомняме, че снощи израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че всички бойци на "Хамас" са "обречени". Израелските военни се "подготвят" за сухопътна инвазия с цел унищожаване на военния и правителствения потенциал на "Хамас", каза той. Военният кабинет на страната "работи денонощно", докато не постигне победа, допълни премиерът.

Още: "Една от най-сложните операции". Защо офанзивата в Газа, един от районите с най-голяма гъстота на населението в света, е толкова трудна

Държавните израелски медии пишат, че Израел е предприел въздушни нападения с дронове и в Южен Ливан. Атаките са предизвикали пожари в полетата край граничния град Аита ал-Шааб. Финансираната от Иран ливанска организация "Хизбула" и Израел влизат в сблъсъци всеки ден след избухването на войната на 7 октомври, предизвикана от "Хамас".

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1405 души, а 5431 са ранени. Други 218 са взети за заложници, като сред тях има граждани на най-различни страни, 100 души пък се водят за изчезнали.

От палестинска страна се съобщава за над 7100 жертви – 7028 от тях в Ивицата Газа и 103 на Западния бряг. Според данните на Ал Джазира, най-малко 2946 от тях са деца, а 1710 – жени. Има загинали и 11 журналисти. Ранените са над 19 200, като 17 439 от тях са в Газа, а 1836 – на Западния бряг. 2000 от ранените са деца, а най-малко 1400 са жени, посочва Ал Джазира.

Заложниците

Неясна остава и съдбата на похитените от Хамас граждани. По последни израелски данни те са около 220. Над половината от тях са с чуждестранни паспорти на 25 различни страни, включително 54 тайландци.

Днес войнстващото крило на "Хамас" – бригадите Ал-Касам, съобщиха, че около 50 израелски заложници са загинали в Ивицата Газа заради израелски удари. Говорителят на Израелските отбранителни сили ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари каза, че военните досега са уведомили семействата на 224 заложници, че техните близки са държани в Ивицата Газа.

Франция днес обяви, че вече 35 граждани на страната са убити при атаката на "Хамас" срещу израелската територия на 7 октомври. Деветима френски граждани все още се водят изчезнали, като някои от тях са заложници на "Хамас“.

Дипломатическо напрежение

На дипломатическия фронт също нещата се развиват изключително бурно. Русия прие делегация на „Хамас“ на разговори в Москва, стана ясно от изявлението на руското външно министерство. Този ход на Москва бе последван от остра реакция на Израел. „Хамас е терористична организация, по-лоша от ИДИЛ“, се казва в прессъобщение на израелското министерство, публикувано в телеграм канала "Израиль по русски". „Ръцете на лидерите на "Хамас" са изцапани с кръвта на над 1400 израелци, които бяха заклани, убити, екзекутирани и изгорени. Те са отговорни за отвличането на над 220 израелци, включително бебета, деца, жени и възрастни хора“, се отбелязва в съобщението.

Още: "Говорят за война, но не за нашата": Украйна се притеснява да не остане без подкрепа заради Израел

Освен това, Русия и Китай наложиха вето на проекторезолюция на САЩ за израелско-палестинския конфликт. САЩ призоваха за паузи в битките, за да се позволи достъп на хуманитарна помощ, защита на цивилни и спиране на въоръжаването на „Хамас“ и други екстремисти в Ивицата Газа. Американският проект за резолюция осъжда „Хамас“ като терористична организация и признава правото на Израел на самоотбрана. В документа се призовава и за незабавно освобождаване на всички заложници и оказване на помощ на цивилното население. Русия предложи алтернативна проекторезолюция, която призовава за по-широко прекратяване на огъня, но и тя не получи необходимия брой гласове - спечели само 4 от общо 15. 

Още: Трите сценария пред Иран спрямо развитието на войната в Израел

За пореден ден имаше напрежение и около Иран. Министърът на външните работи на страната Хосейн Амир Абдолахиан предупреди, че ако ответните действия на Израел срещу палестинските бойци на групировката "Хамас" в Ивицата Газа не спрат, то Съединените щати "няма да бъдат пощадени от този огън", предаде Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com