Израел уверява САЩ, че не ползва американско оръжие за геноцид в Газа

1342
Израел уверява САЩ, че не ползва американско оръжие за геноцид в Газа
Снимка: Getty Images

Израел представи пред Вашингтон писмени уверения, че предоставените му от САЩ оръжия не се използват в Ивицата Газа в нарушение на международното хуманитарно право. До края на май американското ведомство ще прецени дали уверенията на Израел са надеждни и ще докладва констатациите си пред Конгреса, предаде Ройтерс.

Американският Държавен департамент поиска от Израел въпросните документи, давайки му срок до неделя, 24 март, посочи БТА.

По-рано около 70 бивши американски държавни служители, включително дипломати и военни, призоваха президента Джо Байдън да предупреди Израел за сериозни последици, ако лиши палестинците от граждански права и стоки от първа необходимост и разшири заселническата си дейност в окупирания Западен бряг.

Още: Републиканците обмислят да поканят Нетаняху в Конгреса

"САЩ трябва да са готови да предприемат конкретни действия, с които да се противопоставят" на подобни практики, се казва в отворено писмо на бившите американски служители до Байдън. Те подчертават, че мерките трябва да включват и "ограничения върху предоставянето на помощ (от САЩ на Израел) в съответствие с американското законодателство и политика". В писмото се казва, че израелската военна операция срещу "Хамас" е "необходима и оправдана", но че действията на израелската армия "са белязани от многократни нарушения" на международното право. "Убити са десетки хиляди цивилни жители на Газа, по-голямата част от които са жени и деца… Убийства на цивилни от такъв характер и мащаб не могат да бъдат оправдани", пишат бившите американски служители. Писмото е подписано от над 20 бивши посланици и други пенсионирани служители на Държавния департамент, бивши представители на Пентагона, разузнаването и Белия дом.

Писмото подчертава нарастващото безпокойство в САЩ от израелските операции в ивицата Газа. Действията на Израел бяха предизвикани от атаката на "Хамас" от 7 октомври, при която бяха убити около 1200 души, а 253 бяха взети за заложници.

По данни на здравните власти в Газа, които са контролирани от "Хамас", голяма част от територията на анклава е разрушена, а близо 32 000 палестинци са убити. Според ООН населението от 2,3 млн. души разполага с малко храна, вода и подслон, а гладът в някои райони е достигнал животозастрашаващи нива.

Още: Израелската армия твърди, че е убила близо 100 бойци на "Хамас" в болница "Ал-Шифа"

Пак американско предупреждение за Рафах

Междувременно, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова израелския си колега Йоав Галант да обмисли алтернативи на сухопътната офанзива в град Рафах в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА. Пентагонът съобщи, че Остин е разговарял с Галант по телефона, като е подчертал, че Израел трябва да обмисли варианти, различни от мащабна сухопътна операция в Рафах.

Американският министър на отбраната е повторил, че спешно трябва да се вземат допълнителни мерки за защита на цивилното население и да се гарантира безопасността на американския военен персонал, който изгражда временно пристанище на брега на Газа. Остин също така е настоял да се предоставят повече възможности за транспортиране на помощи по суша.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера заяви във видеообръщение, че подготовката за подобна офанзива ще отнеме "известно време". Той обясни, че е казал на президента на САЩ Джо Байдън в последния им телефонен разговор, че не е възможно "да се завърши победата, без израелската армия (ЦАХАЛ) да влезе в Рафах, за да ликвидира остатъците от "Хамас".

Нетаняху също така повтори, че вече е одобрил оперативния план на ЦАХАЛ за Рафах. "А скоро ще одобрим и плана за евакуация на цивилното население от бойните зони", допълни той.

Още: Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас" и одобри план за операция в Рафах

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Тайланд забранява употребата на канабис едва две години, след като го легализира

Досущ като Пепеляшка: Войник загуби обувката си на парада в Москва (ВИДЕО

Пак дрон: Рафинерия на "Газпром" пуши, депо на "Лукойл" също е ударено (ВИДЕО)

Иран предупреждава за атомна бомба, ако види заплаха за съществуването си

Затвор и удари с камшик: Осъдиха известен ирански режисьор

Байдън отправи най-острата заплаха към Израел до момента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com