Израелската полиция застреля 12-годишно момче заради фойерверка (ВИДЕО)

1590
Израелската полиция застреля 12-годишно момче заради фойерверка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

12-годишно момче в Източен Йерусалим запалва фитила на фойерверка. Точно преди да избухне и да освети нощното небе, той е прострелян в гърдите от израелската полиция и пада на земята, предава AP. Правозащитници казват, че това хвърля светлина върху вълната от палестинци, включително десетки деца, които са били убити без оправдание от израелските сили след 7 октомври.

Семейството на Халхули казва, че момчето е било застреляна от куршум, изстрелян от посоката на наблюдателна кула на израелската полиция, гледаща към бежанския лагер Шуафат. Халхули, неговият брат и четирима приятели, според семейството, палели фойерверки, за да отпразнуват края на още един ден от Рамадан, свещеният за мюсюлманите месец, белязан от пост от зори до здрач.

Още: Нов план в Близкия изток: Палестински лидери без връзки с "Хамас" да поемат Ивицата Газа

Какво казва израелската полиция?

Израелската полиция казва, че полицаят, който е стрелял, е действал правилно, позовавайки се на разпоредби, които позволяват да се стреля по човек, който е насочил фойерверка към друг човек по животозастрашаващ начин. Израелското правителство казва, че стрелбата се разследва.

Али Халхули, бащата на момчетата, е вкъщи, когато чува изстрела - и след това синът му вика за майка си. „Когато побягнах оттук, го видях да лежи по лице“, казва той.

Снимка: Getty Images

Какво показва видеозаписът?

Видеозаписът на инцидента показва, че Халхули насочва фойерверка приблизително в посока на наблюдателната кула, но не директно към нея. Полицията призна за стрелбата с фатален край същата вечер, като заяви, че нейните сили са отвърнали на огъня, след като фойерверките са били изстреляни по наблюдателната кула. През нощта на миналия понеделник и вторник палестински протестиращи от лагера са хвърляли коктейли „Молотов“ и са изстрелвали фойерверки по израелските сили, съобщава полицията.

Още: Байдън към Израел на Нетаняху: Решението е независима Палестина

Куршумът е улучил сърцето му 

След стрелбата Али Халхули споделя, че другите му синове са занесли тялото в медицински център в Шуафат, където персоналът го е обявил за мъртъв. В отчаянието си семейството намерило линейка, която да го транспортира до болница „Хадаса“, едно от най-големите медицински заведения в Израел, където лекарите казали, че куршумът е улучил сърцето му.

В деня след смъртта на Рами Халхули един провокативен високопоставен израелски служител, който контролира полицията, обяви, че офицерът, който го е застрелял, трябва да бъде похвален, а не разследван. Итамар Бен Гвир, ултранационалистическият министър на националната сигурност, също нарече момчето терорист, без да представи никакви доказателства. Бащата се възмути: „12-годишно момче е терорист?“

61-годишният баща разказва, че е бил оставен в неизвестност в продължение на дни, като три пъти се е свързвал с различни полицейски служители, всеки от които му е казвал, че трупът на сина му скоро ще бъде върнат. В един от случаите му е казано, че трябва да ограничи погребението до по-малко от 40 души или ще бъде глобен. Погребенията на убити палестинци често прерастват в насилствени протести. В крайна сметка тялото е било върнато на семейството през нощта срещу неделя и погребано на следващата сутрин, обобщава мъжът.

Още: Испания ще дари на агенцията на ООН за палестинците 20 млн. евро

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com