Япония обезпокоена от усещане за криза около Тайван

2048
 Япония обезпокоена от усещане за криза около Тайван
Снимка: iStock/Guliver

Във вторник Япония заяви, че напрежението между САЩ и Китай във връзка с Тайван е все по-неотложен въпрос, който застрашава регионалната стабилност, тъй като балансът на силите в Азия се променя между съперничещите си страни.

В годишната си бяла книга - обобщение на най-належащите военни заплахи за страната - японското министерство на отбраната разглежда напрежението около Тайван по-пряко от всякога.

Пекин счита Тайван за част от своята територия и през последните години засили дипломатическия, военния и икономическия натиск върху самоуправляващия се остров.

САЩ реагираха на натиска на Пекин с обидни квалификации и твърди политики - подтиквайки своя съюзник Япония, която има ключови търговски отношения с двете световни сили, да наблюдава ситуацията с повишено внимание.

"Общият военен баланс между Китай и Тайван се накланя в полза на Китай и разликата изглежда се увеличава всяка година", се казва в японския документ. "Стабилизирането на ситуацията около Тайван е важно за сигурността на Япония и стабилността на международната общност," се добавя там.

"Необходимо е да обърнем голямо внимание на ситуацията, от която лъха на криза, повече от всякога."

Бялата книга предизвика гневна реакция в Пекин.

"Япония от известно време ... отправя неразумни обвинения срещу нормалното изграждане на китайската армия и военни дейности в Китай, прави безотговорни забележки относно законната морска дейност на Китай и преувеличава така наречената китайска заплаха", заяви говорителят на външното министерство Жао Лидзян.

Правителството на японския премиер Йошихиде Суга одобри документа, който също предупреди, че Северна Корея представлява "сериозни и непосредствени заплахи за сигурността на Япония" и критикува "недостатъчната прозрачност" на Китай по отношение на военните му дела.

Тайван: Трябва да сме готови за война с Китай

Ескалиращото военно сплашване на Тайван от Китай показва, че самоуправляващият се остров "трябва да се подготви" за евентуален военен к...

Япония все повече обръща внимание на морската експанзия и военното изграждане на Китай, публично протестирайки срещу присъствието на китайски кораби около спорни островчета, известни като Сенкаку в Токио и Диаю за Пекин.

Страната на изгряващото слънце също има сериозни опасения относно икономическото въздействие на Пекин – неин търговски партньор номер едно - след неотдавнашни опити за подобряване на дипломатическите връзки.

През април Суга и президентът на САЩ Джо Байдън подчертаха "важността на мира и стабилността в Тайванския проток".

Въпреки че тези думи бяха предпазливи, това бе първият път, когато японски лидер се присъедини към американски президент в изявление за Тайван, след като съюзниците поотделно прехвърлиха признанието от Тайпе към Пекин през 70-те години.

Китай реагира гневно на забележки, направени по-рано този месец от вицепремиера на Япония Таро Асо, който заяви, че страната му ще "трябва да защитава Тайван", ако островът бъде нападнат от Пекин, съобщават местните медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com