Китай преструктурира армията си

5850
Китай преструктурира армията си
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай обяви днес структурни промени в своите въоръжени сили, които президентът Си Цзинпин определи като „важно стратегическо решение за реализиране на китайската мечта за могъща армия“, предаде БГНЕС.

Неотдавна президентът Си заяви, че иска да направи китайската армия по-ефикасна като намали числеността й с 300 000 души - до 2 милиона и засили контрола на комунистическата партия върху нея.

Китай разреши на всички семейства да имат две деца

В Китай от днес е в сила закон, с който се разрешава на всички семейства в страната да имат две деца. Така се слага крайна политиката "...

Обявените днес промени се отнасят до създаването на три нови подразделения: едно, отговарящо за контрола над арсенала стратегически ракети, генерално командване на сухопътните сили и подразделение за подкрепа на бойните части, предава Синхуа.

Министерството на отбраната подчертава, че създаването на подразделение специално за ядрените сили не означава промяна на стратегическата политика на Китай, а обикновена реорганизация.

Преди два дни Пекин съобщи, че строи втори самолетоносач. Това става в момент, когато между Китай и съседите му има териториален спор за множество острови в Южнокитаейско море

Според анализатор, цитиран от АФП, обявената реорганизация цели да засили бойната мощ на цялата армия: „Дълго време Китай нямаше интереси в чужбина и флотът, ВВС и стратегическите сили бяха относително слаби в сравнение със сухопътните сили. За да догони американските и европейските сили Китай трябва да повиши равнището на модернизация и бойната мощ на своята армия“, изтъква професорът по политически науки и право в Шанхайския университет Ни Лесюн.

Китай нареди държавните компании да наемат освобождаваните от армията военнослужещи

Китай нареди държавните компании да наемат освобождаваните от армията военнослужещи Китайската централна власт е наредила на държавнит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com