Кой е приятел и кой враг на Турция в Сирия?

5974
Кой е приятел и кой враг на Турция в Сирия?
Снимка: iStock/Guliver

Добре известна максима в международните отношения гласи, че няма нито вечни приятели, нито такива врагове и тя е отражение на историята на международните отношения, която е пълна с примери за странни близки връзки.

Въпреки това, позицията на Турция по отношение на Сирия е по-сложна и предизвикателна. Това пише в свой анализ Нурай Мерт от „Хюриет дейли нюз“.

Путин и Ердоган виждат различно положението в Идлиб

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган в петък открито изразиха различните си мнения за "прекратява...

Въпреки че Турция участва на последната среща на върха за Сирия в Техеран като една от трите сили заедно с Русия и Иран, виждането на Турция за Сирия се различава от това на останалите две. Ето защо беше нежно по-малко от ден, за да станем свидетели на последствията от различията между Турция, Иран и Русия, тъй като Русия не се въздържа от продължаване на военната си операция в провинция Идлиб.

Първото усложнение се дължи на факта, че от една страна, външната политика на Турция я доближава до Русия и Иран, тъй като страната се отдалечава от т.нар. Западен алианс. От друга страна, позицията на Турция по съдбата на Идлиб е по-близка до тази на Съединените щати и западния алианс като цяло.

Турция е критична към военната операция в Идлиб не само поради своята загриженост за цивилни жертви или за възможността за масова имиграция към Турция, но и защото президентът и неговото правителство отказват да признаят Асад за легитимен суверен. Напротив, те не са съгласни с определението за "терористи". Русия и Иран са съюзници на сирийския президент Башар Асад и определят всички въоръжени групи като "терористи", докато Турция все още нарича ги нарича „групи от съпротивата“ В резултат на това Турция е склонна да защити статуквото в Идлиб като подслон на "легитимната опозиция" и призова за пълно прекратяване на огъня без резултат.

Всъщност Турция е сама, тъй като тя се различава и от политиката на САЩ за Сирия относно американската подкрепа за кюрдските сили в Северна Сирия. И накрая, Турция не е нито съюзник на западната коалиция между САЩ и Запада, нито на руско-иранския съюз.

Турция започва сондажи за петрол и газ в Средиземно море

Турция може да започне проучвания за търсенето на петрол и природен газ в Източното Средиземноморие тази есен. Това заяви турският мини...

Сложността започва с историята на участието на Турция в Сирия, тъй като Турция последва американо-западната политика за промяна на режима и беше насърчена от нейните съюзници да се ангажира силно с така наречената "опозиция". Западната политика з Сирия оттогава драматично се промени и усилията на Турция започнаха да се определят като "подпомагане на ислямските терористи в Сирия". След края на 2012 г. Турция дори беше наричана „магистрала на джихадисти".

След много обрати, Турция реши да се съюзи с Русия и Иран, но това не е спокойно сътрудничество, тъй като Русия и Иран са съюзници с Асад и се ангажираха военно в Сирия, за да спасят Асад от загубата на Сирия от съюзените със Запада ислямисти , В началото сътрудничеството с Турция се оказа полезно за Русия и Иран, доколкото Турция помогна за прехвърлянето на въоръжени групи от Алепо и от други места в Идлиб. За Турция съюзът е плодотворен, тъй като Русия не възрази срещу турската военна операция в Северна Сирия срещу заплахата от кюрдски коридор по южната ѝ граница.

Независимо от това, залозите за всички страни започват да се отклоняват един от друг в Сирия и перспективите за сътрудничество с Русия и Иран стават все по-предизвикателни. Другата трудност за Турция по отношение на отношенията й с Русия и Иран произтича от факта, че Турция няма интерес да подкрепя санкциите на САЩ срещу тези две страни.

Напротив, Турция е енергийно зависима държава и, накрая, имаме икономически кризи. При тези обстоятелства трябва да имаме приятелски отношения с Русия и Иран, но в същото време се сблъскваме с трудна ситуация в резултат на военната им подкрепа за режима на Асад за евакуация на всички въоръжени групи в Идлиб. Недостатъците на външната политика на Турция през последното десетилетие започнаха да ни нараняват напоследък повече от всякога. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com