Путин и Ердоган виждат различно положението в Идлиб

5682
Путин и Ердоган виждат различно положението в Идлиб
Снимка: Getty images/Guliver

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган в петък открито изразиха различните си мнения за "прекратяване на огъня" в провинция Идлиб в Сирия.

Редките сцени, заснети с камера, дойдоха, когато Путин, Ердоган и иранският президент Хасан Рухани се срещнаха в Техеран за тристранна среща на върха, за да обсъдят съдбата на последната бунтовническа твърдина в сирия – Идлиб.

В Техеран започна решаващата среща за съдбата на Идлиб

В Техеран започна тристранна среща на върха между лидерите на Русия, Турция и Иран. На нея ще се решава съдбата на последната бунтовнич...

Русия и Иран са ключови съюзници на режима на президента Башар Асад. Турция обаче подкрепя опозиционните бойци, търсещи свалянето на сирийски лидер, и се противопостави на мащабна офанзива срещу бунтовниците, изтъквайки в подкрепа на позицията си аргумента, че това би могло да доведе до масов бежански поток през сирийско-турската граница.

Необичайната публична размяна на думи между Ердоган и Путин по време на срещата на върха в иранската столица се проведе на живо, тъй като турският лидер настоя за споменаване на прекратяване на огъня в съвместно изявление.

"В третата точка на съвместното изявление ясно е заявено - ние разгледахме ситуацията в района на Идлиб за деескалация и решихме да потърсим начин да регулираме ситуацията там", каза Путин.

Идлиб е една от т. нар. зони за деескалация, създадени в резултат на разговори между Русия, Турция и Иран миналата година, след като Дамаск си възвърна контрола над по-голямата част от страната.

Но Ердоган отвърна: "Да, третата точка е прекрасна, ние вземаме дипломатическата точка, но не се спомена „примирие ". Би било добре ако можем да имаме тази фраза. Тя ще засили точката...ще я засили и ще успокои процеса“.

Европейските страни призоваха Русия и Иран да подкрепят примирието в Идлиб

Европейските държави призоваха Русия и Иран да се придържат към постигнатото спиране на огъня в Сирия, предаде bTV. В общо обръщение В...

На което Путин отговори: "Факт е, че на нашата маса няма представители на въоръжената опозиция", имайки предвид Фронта ал-Нусра и екстремистката групировка „Ислямска държава“. Той също така отбеляза, че сирийската армия отсъства от разговорите.

Провинцията Идлиб е доминирана от джихадисти от съюза Хайт Тахрир ал-Шам(HTS), но през изминалите години прие десетки хиляди бунтовници и цивилни, които са евакуирани от други райони, в които режимът възстанови контрола си.

"Аз вярвам, че турският президент е прав като цяло. Би било добре. Но не можем да говорим от тяхно име – още повече, когато става дума за Фронта Ал Нусра или ИД - че ще спрат да стрелят или ще спрат да използват въоръжени дронове", отбеляза Путин.

Но тъй като руските самолети атакуват бунтовнически позиции в сирийската провинция, Ердоган настоя: "Ако можем да гарантираме прекратяване на огъня тук, това ще бъде една от най-важните стъпки на срещата на върха, сериозно ще успокои цивилните". "Всяка атака, предприемана или която ще бъде предприета, в Идлиб, ще доведе до бедствие, клане и много голяма хуманитарна трагедия".

Ердоган каза, че трябва да е възможно да се намери разумен начин, по който да се гарантира, че се взимат предвид опасенията на всички засегнати.

САЩ имат "редица доказателства" за подготвяна химическа атака в Идлиб

Специалният представител на държавния секретар на Съединените американски щати за Сирия Джеймс Джефри заяви, че съществуват „реди...

"Можем да се опитаме да изтеглим елементите, които Русия счита за смущаващи, в райони, където те няма да могат да атакуват района на Алепо и Хмеймим", предложи той.

В Хмеймим е основната военна база на Русия в северозападната провинция Латакия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия