Лавров: Русия и Саудитска Арабия имат еднакви цели в Сирия

4061
Лавров: Русия и Саудитска Арабия имат еднакви цели в Сирия
Снимка: Gettyimages

Руският президент Владимир Путин и саудитският министър на отбраната Мохамад ибн Салман потвърдиха на срещата си съвпадение на целите, заяви руският външен министър Сергей Лавров, който е участвал в срещата.

Тези цели са „недопустимостта в Сирия да възтържествува терористичния халифат“, уточни Лавров пред журналисти. Той напомни също, че Русия се обявява външните играчи с влияние в Сирия, включително Саудитска Арабия, да съдействат за започването на общосирийския диалог.

Путин: Русия не възнамерява да създава империя, тя защитава сигурността си

Русия не възнамерява да създава империята, тя иска само да защити своята сигурност”, каза руският президент Владимир Путин в инте...

"Президентът (Путин) потвърди нашето разбиране за загрижеността, която възниква в кралството. Потвърдено бе пълното съвпадение на онези цели, които Саудитска Арабия и Русия преследват спрямо Сирия“, добави Лавров, цитиран от агенция Интерфакс.

Двете страни са изразили готовност за сътрудничество по военна линия, за да бъде очевидно, че руската авиация нанася удари именно срещу терористите - „Ислямска държава“ и други сирийски групировки, поясни Лавров.

Срещата бе коментирана и от саудитския външен министър Адел ал-Джубейр. Според него целта на политическия диалог е създаването на преходен режим в Сирия, чиято дейност трябва да доведе до отстраняването на Башар Асад от власт. Той окачестви срещата като „откровена“.

Саудитска Арабия е традиционен противник на Дамаск и подкрепя сирийската опозиция.

Оланд отрича думи на Путин за евентуален съюз между Асад и сирийската опозиция

Френският президент Франсоа Оланд не е предлагал формиране на съюз между силите на сирийския президент Башар ал-Асад и умерената опозиц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com