Милиони китайски ученици се явяват днес на най-стресовите изпити в света

4480
Милиони китайски ученици се явяват днес на най-стресовите изпити в света
Снимка: Getty Images

Милиони китайски ученици ще се явят на прословутите тежки приемни изпити за колеж днес - първите, откакто страната отмени правилата за нулев Ковид, които налагаха занятията да се провеждат онлайн.

Китайското министерство на образованието съобщи, че близо 13 милиона ученици, което е рекорд, са регистрирани за явяване тази година на изпитите "гаокао" - определяни от държавните медии като "най-трудните в света".

"През последните четири години се събуждам в 4:00 часа сутринта всеки ден, с изключение на неделя, за да уча", казва пред АФП Джеси Рао, 17-годишен ученик от гимназията в Шънджън. "Направих всичко, което можах, но все още се чувствам малко нервен."

В Пекин разтревожени родители се събраха около залите за изпити, а много от тях бяха облечени в червено за късмет.

Джан Дзин, майка на около 40 години, се сравнява с Бай Сужен - героиня от китайския фолклор, която е затворена в кула, докато синът ѝ не издържи важен изпит. "Синът ми е доста спокоен, мисля, че аз съм по-нервна от него", казва Джан, облечена в червено ципао, традиционна китайска рокля. "Придружавам сина си и давам указания за обучението му от първи клас на началното училище до първата година на гимназията", обяснява тя.

Българите смятат Русия и Китай за свои партньори - още едно проучване го показа

Повечето от българите смятат, че Русия и Китай са или необходим партньор на Европа, или важен съюзник, който споделя интересите и ...

Изпитите, които проверяват гимназистите по китайски език, английски език, математика и други научни или хуманитарни дисциплини по техен избор, са от решаващо значение за спечелването на желаните места в най-добрите китайски университети. Много родители отделят стотици долари месечно за подготовка или наемат студенти, които да седят с децата им, докато те учат до късно през нощта.

Изпитите са забележителни с това, че проверяват умението за съставяне на есета в отговор на косвени подсказки. Примерните въпроси, публикувани днес от вестник „People's Daily“, изискват от учениците да разсъждават върху влиянието на технологиите върху управлението на времето и върху въздействието на една добра история. В друг примерен въпрос се иска от тях да размишляват върху два афоризма на президента Си Дзинпин, като се добавя, че те ще бъдат оценявани отчасти според това дали пишат от "правилната гледна точка".

ОЩЕ: САЩ: Китайската военна агресивност може да доведе до жертви

Към стреса се прибавя и фактът, че тазгодишните участници в изпита са прекарали по-голямата част от гимназиалните си години в условията на пандемични ограничения, които внезапно приключиха през декември.

"Миналата година трудно следях онлайн уроците", казва пред АФП Катерина Уанг, гимназистка от Шанхай. "Учителите ни провеждаха допълнителни уроци вечер и през уикенда."

Високите залози са довели до сложни опити за измама

Лондон: Китай да закрие тайните си полицейски участъци на британска територия

Правителството на Обединеното кралство нареди на Китай да закрие тайните полицейски участъци, действащи на британска територия, съобщи ...

Няколко провинции тази година инсталираха скенери с възможност за разпознаване на лица, за да гарантират, че кандидатите не наемат пълномощници, които да се явят на теста от тяхно име, съобщи държавният вестник „Global Times“.

В зависимост от провинцията изпитите могат да продължат до четири дни, като всеки предмет отнема между 60 и 150 минути. Максималният резултат е 750 точки, като за място в най-добрите университети се изискват над 600 точки - от години това е билет за личен и професионален успех в Китай.

Малцина успяват да се справят. Миналата година само 3% от явилите се на изпита в Гуандун, най-многолюдната китайска провинция, са изкарали над 600 точки.

А за учениците с по-скромни амбиции резултатите все още играят решаваща роля за осигуряването на места в университетите и за това какви предмети могат да се изучават.

За тези, които не са постигнали необходимите резултати, винаги има следваща година. През 2021 г. 17% от учениците в цялата страна се явяват повторно на изпити за гаокао. "Ако не получа резултатите, които искам, ще опитам отново", каза пред АФП Бенджамин Чжу, зрелостник от гимназията в Гуанджоу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com