Най-могъщият човек в Иран

16040
Най-могъщият човек в Иран
Снимка: Getty Images

От 35 години аятолах Али Хаменей е неизменен върховен водач на Иран. В Ислямската република той е нещо като ирански "папа": Али Хаменей е последна инстанция по всички религиозни и политически въпроси, той е духовният водач и върховният лидер на страната - той назначава ръководителя на така важната в Иран Революционна гвардия, пише в германската обществена телевизия АРД.

Революционната гвардия - държава в държавата

Иранската Революционна гвардия разполага със собствена армия и е нещо като държава в държавата Иран, за която Хаменей казва, че е "държава на Аллах с голямо бъдеще". Конституцията ѝ той нарича "божествена", а иранския народ - "тази славна нация". Режима, който той ръководи вече от 35 години, иранският върховен водач сравнява с "дърво, което с помощта на Аллах е пуснало дълбоки и здрави корени, а всеки, който му се противопостави, ще бъде унищожен пред очите ви".

Още: Върховният лидер на Иран с първи коментар след атаката по Израел

След атентат срещу него през 1981 година Али Хаменей не може да движи дясната си ръка. Отчасти поради това, но и заради напредналата си възраст по време на публичните си изяви той понякога изглежда кротък и мил, а не настървен и суров. В действителност обаче не е загубил нищо от остротата си през годините и десетилетията, посочва по-нататък АРД.

Хаменей и проблемите на иранците

Той нарича правителството на САЩ "клоуни", а Запада - "глупав" и "идиотски", защото иска от Иран да ограничи оръжейната си програма. Когато през 2022 година режимът потуши кърваво демонстрациите в страната след смъртта на Джина Махса Амини, Хаменей не се намеси. Точно обратното дори: той смята, че протестите са резултат от заговор на чужди сили.

В същото време той напълно омаловажава сериозните икономически проблеми на хората в собствената му страна. "Предвиждам голямо бъдеще за Иран", уверява ги Хаменей. Признава обаче, че понякога имало "трудности" и че някои от хората можели да загубят надежда и да се "сблъскат с нежелани явления". Но това го имало навсякъде и винаги.

Още: Аятолахът на Иран приветства хутите: Велико дело!

Когато Иран свали украински самолет

В други случаи Али Хаменей няма как да се справи само с общоприета мъдрост. В началото на 2020 година Иран свали украински пътнически самолет малко след излитането му от Техеран. Всичките 176 души на борда загинаха.

Няколко дни по-късно в новините бе казано, че това е станало по невнимание - самолетът е бил взет за вражески. Лично Хаменей е наредил това да бъде признато публично. Самият той обаче не поднесе извинение. Това бе направено от президента Хасан Рохани.

Кой ще наследи Хаменей?

Още: Ирански министър отиде при "Хизбула", Дейвид Камерън посети израелски кибуц (ВИДЕО)

До преди няколко години на Рохани се гледаше като на възможен наследник на Хаменей. По-реформаторски настроените кръгове в Иран обаче смятат, че Хаменей ще предаде властта си на най-големия си син Мохтаба Хаменей. Междувременно обаче за фаворит се спряга сегашният президент Ебрахим Раиси, който се ползва и с подкрепата на Революционната гвардия, отбелязва АРД.

Спекулациите, че ескалиращият конфликт на Иран с Израел е свързан по някакъв начин с вътрешните битки за власт и с въпроса за наследника на Хаменей, който рано или късно трябва да бъде решен, обаче са неоснователни. Сред овластените хора в Ислямската република няма две мнения за това какво представлява Израел, а именно - заклет враг на Иран, се казва в публикацията на АРД.

 

Източник: Дойче веле

Още: Иранският лидер към "Хамас": Няма да се бием срещу Израел на ваша страна

Убиха един от най-висшите духовници в Иран, близък до върховния лидер

Иран е създал таен комитет за наказания на известни личности, подкрепили протестите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com